Μάλιστα επιστήμονες, προειδοποιούν ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες για το ΕΣΥ, καθώς αναμένονται εισαγωγές περισσότερων ασθενών ενώ προβλέπουν σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων.
Στα όρια ασφαλείας έχει φέρει η πανδημία και οι μεταλλάξεις τα νοσοκομεία της Αττικής, με τις Αρχές να είναι σε «κόκκινο» συναγερμό, περιμένοντας να δουν κατά πόσο είναι εφαρμόσιμα τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης, ενώ η αγωνία όλων εστιάζεται στις αντοχές του Συστήματος Υγείας, μετά την ανησυχητική αύξηση των νοσηλειών.
Οι μεταλλάξεις έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό, αφού, εκτός από τα 2.301 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Σάββατο, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον σε 452.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή και θα συνεχίσει να είναι τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες. Μάλιστα επιστήμονες, προειδοποιούν ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες για το ΕΣΥ, καθώς αναμένονται εισαγωγές περισσότερων ασθενών ενώ προβλέπουν σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο έγιναν συνολικά 276 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, αριθμός – ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας Covid 19 στη χώρα μας.
Σκηνικό πολέμου στο ΕΣΥ
Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει καταστεί σαφές ότι το ΕΣΥ ετοιμάζεται για «πόλεμο» τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την επιδημία, σύσκεψη για τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής, πραγματοποιηθηκε το πρωί της Κυριακής υπό τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια.
Το σχέδιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προβλέπει την μετατροπή κλινικών, απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες covid-19, με την αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα ο οποίος έχει διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non covid περιστατικά.
Οι διοικητές σε συνεργασία με τους διευθυντές Ιατρικής υπηρεσίας των νοσοκομείων καλούνται να φροντίσουν για την αποσυμπίεση των κλινικών προωθώντας τα εξιτήρια των ασθενών που πρέπει να συνεχίσουν την αποθεραπεία εκτός νοσοκομείου, απελευθερώνοντας παράλληλα πολύτιμες κλίνες για τις ανάγκες της επιδημίας.
Σημειώνεται ότι ΝΙΜΤΣ έχει σχεδόν γεμίσει από περιστατικά non Covid-19 και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η εκκένωση των κλινικών του Σισμανόγλειου, ώστε να αρχίσει να δέχεται περιστατικά Covid-19 από την ερχόμενη Τρίτη, με βάση το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Παρά την απίστευτη προσπάθεια που καταβάλουν οι υγειονομικές αρχές καθημερινά, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την διασπορά των μεταλλαγμένων κρουσμάτων.
Πάνω από 3.200 άτομα νοσηλεύονται με κοροναϊό στην επικράτεια, καθημερινά καταγράφονται 330 εισαγωγές, ενώ στα νοσοκομεία της Αττικής οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες στο 87%.
Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τα κρεβάτια στερεύουν επικίνδυνα, ενώ αρχίζουν να εξαντλούνται και στις κλινικές.
«Μας απασχολούν οι μεταλλάξεις»
«Πάντα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις», σημείωσε την Κυριακή, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που αποκάλυψε ότι η συνεργασία ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα θα συνεχιστεί για να αντιμετωπιστεί η πίεση που υπάρχει στην Αττική.
Υπάρχει δίκτυο για την παρατήρηση και επίβλεψη των μεταλλάξεων στη χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Οι επιστήμονες παγκοσμίως παρακολουθούν το φαινόμενο» το οποίο όπως είπε «δημιουργεί νέα δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», ενώ τόνισε «γνωρίζω ότι όλοι έχουμε προσπαθήσει πολύ και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όμως υπάρχει και η ελπίδα των εμβολίων που την βλέπουμε μπροστά μας. Είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε».
Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι «εξετάζουμε και την υλοποίηση και άλλων συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική».
Προβλέψεις για 550 διασωληνωμένους – Ανάγκη τήρησης των μέτρων
Την ίδια ώρα, τρομάζουν οι προβλέψεις για έξαρση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων, από την κυκλοφορία των νέων στελεχών του κοροναϊού που έχουν ενοχοποιηθεί για υψηλή μεταδοτικότητα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή νανοτεχνολογίας ΑΠΘ Στέργιο Λογοθετίδη, θα έχουμε σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων που θα φτάσει το μέγιστο την Καθαρά Δευτέρα:
«Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να φτάσουμε στο μέγιστο των διασωληνωμένων, προβλέπεται να έχουμε 550 διασωληνωμένους. Βλέπω σημαντική αύξηση», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Open.
«Πιο αυστηρά μέτρα και πιο έξυπνα όπως αυτά που έχουμε τώρα, ρίχνουν την ταχύτητα μετάλλαξης του ιού κατά 2 με 3 φορές. Όσο πιο πολύ προσέχουμε τόσο πιο γρήγορα θα πέφτει η ταχύτητα μετάλλαξης. Η κορύφωση των κρουσμάτων είναι περίπου τώρα. Και θα αρχίσει γρήγορη πτώση αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα. Τα κρούσματα από την Τρίτη και μέχρι το Σάββατο θα αρχίσουν να πέφτουν γρήγορα αν τηρηθούν τα μέτρα αυστηρά. Και θα έχουμε περεταίρω μείωση», τόνισε.
Ο Στέργιος Λογοθετίδης τόνισε πως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, κανένα άνοιγμα δεν πρέπει γίνει πριν τις 22 Μαρτίου καθώς και ότι θάνατοι θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του ιού.
«Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε»
«Με 2000 κρούσματα την ημέρα και το σύστημα υγείας στα όριά του δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».
Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, τόνισε ότι αποτελούν τον κύριο λόγο για το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να μαρτυρούν ότι τα εμβόλια έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα στις μεταλλάξεις της πανδημίας.
«Οι νέες μεταλλάξεις συνδυάζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα. Και αυτός είναι ο κύριος λόγος που εξηγεί το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα και αλλού. Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σαφή δεδομένα για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων» είπε και αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολιασμών:
«Να μη δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν πρέπει να συνεχίσει ο εμβολιασμός λόγω των μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχίσει, πάει με καλούς ρυθμούς και είναι μονόδρομος ο ταχύς εμβολιασμός μεγάλου αριθμού του πληθυσμού».
Καμπανάκι για τις νοσηλείες νέων
Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, υπάρχουν αρκετά παιδιά και έφηβοι που χρήζουν νοσηλείας, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν έχουν σοβαρές επιπλοκές.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νοσηλεία τους ενδεχομένως να οφείλεται στην επικράτηση των μεταλλάξεων, που είναι πιο μεταδοτικές, άρα δίνουν περισσότερες μολύνσεις και στις νεότερες ηλικίες.
Σοκ προκάλεσε άλλωστε και η δήλωση της διευθύντριας της 7ης Πνευμονολικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, η οποία επισήμανε πως στο νοσοκομείο υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής 20 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών.
«Οι μεταλλάξεις είναι πολύ μεταδοτικές. Έχουμε αρκετούς νέους στα νοσοκομεία 20αρηδες, 30αρηδες, και 40αρηδες στα νοσοκομεία με COVID» σημείωσε, μιλώντας στον Σκάι, η κ. Γκάγκα.
«Έχουμε ολόκληρες οικογένειες στο νοσοκομείο, γιατί ένας κολλάει όλη την οικογένεια. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να φοράμε μάσκες, όχι πολύ λεπτές, να κρατάμε αποστάσεις να προσέχουμε τους δικούς μας, δεν είναι μόνο θέμα μέτρων της πολιτείας» επισήμανε.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ: Οι νοσηλείες ασθενών από 0-39 ετών αντιστοιχούν σε ποσοστό 2%, ενώ οι ασθενείς από 40-64 ετών ανέρχονται σε ποσοστό 35,4%
Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, δεδομένου ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.403 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 356 (ημερήσια μεταβολή -11.44%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 337 ασθενείς.