Σχοινάς : «ΕΕ και Ελλάδα, να προετοιμαστούμε σε περίπτωση νέου μεταναστευτικού κύματος»

Τη δομή φιλοξενίας στο Πυλί της Κω επισκέφθηκε σήμερα, μετά την επίσκεψή του στη Λέρο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Τη δομή φιλοξενίας στο Πυλί της Κω επισκέφθηκε σήμερα, μετά την επίσκεψή του στη Λέρο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Οι κ.κ. Σχοινάς και Μηταράκης έφθασαν νωρίς το μεσημέρι στην Κω και επισκέφθηκαν, κατά σειρά, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και εν συνεχεία το ΠΡΟΚΕΚΑ, για να ενημερωθούν για την πρόοδο των εργασιών αναβάθμισης της υφιστάμενης Δομής. Σημειώνεται ότι οι εργασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κω αλλά και στην Λέρο, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα κατασκευής σύγχρονων κλειστών/ελεγχόμενων δομών στα σημεία υποδοχής της χώρας και χρηματοδοτούνται 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όσον αφορά τη νέα δομή που δημιουργείται, η οποία επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, που φιλοξενεί προς το παρόν περίπου 180 άτομα, αναμένεται οι συνολικές εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον προσεχή Ιούλιο. Η νέα ελεγχόμενη δομή θα στηρίζεται σε 3 πυλώνες: στην ασφάλεια, στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων και μεταναστών που θα διαμένουν στη νέα δομή, με νέους χώρους άθλησης και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για τα ανήλικα προσφυγόπουλα και στη διασφάλιση και διατήρηση του αισθήματος ασφάλειας του τοπικού πληθυσμού και εν γένει του συνόλου της τοπικής κοινωνίας του νησιού.

Επιπλέον, η νέα δομή θα περιλαμβάνει σύγχρονες εγκαταστάσεις με πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα για την υγειονομική περίθαλψη των τροφίμων, ώστε να μην επιβαρύνεται το Νοσοκομείο της Κω. Όπως έγινε γνωστό, η είσοδος στη δομή θα γίνεται με κάρτα εισόδου και χρήση δακτυλικού αποτυπώματος, ενώ θα υπάρχουν και μηχανήματα x-ray scanner, τα οποία θα ελέγχουν τις πύλες εισόδου στο ΚΥΤ.

Τέλος, θα δημιουργηθούν εντός της δομής μίνι μάρκετ, με τις άδειες λειτουργίας να δίνονται από τους δήμους των 5 νησιών που διαθέτουν δομές, με ανταποδοτικό όφελος (κάτι στο οποίο ο δήμος της Κω είναι αρνητικός).

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τόνισε πως η εικόνα της κατάστασης είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το 2015 όπου είχε επισκεφθεί ξανά την Κω, με την τότε τραγική εικόνα των 15.000 μεταναστών και προσφύγων να κοιμούνται στους δρόμους. Τα έργα χρηματοδοτούνται 100% από την ΕΕ με 121 εκατ. ευρώ . Είναι ευθύνη της ΕΕ και της Ελλάδας να προετοιμαστούν, γιατί πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση ενός νέου μεταναστευτικού κύματος. Σε καμία περίπτωση, είπε ο κ. Σχοινάς, η τοπική κοινωνία δεν πρέπει να το λάβει ως «απειλή», ενώ σημείωσε πως επισκέφθηκαν και τις ισχύουσες δομές και έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Μηταράκη που έχει επενδύσει στην όλη προσπάθεια .

Ο υπουργός σημείωσε πως η χώρα μας έθεσε δύο στόχους – τη μείωση των ροών με μια δίκαιη πολιτική στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και τη μείωση των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ελληνική υπηρεσία ασύλου είναι η δεύτερη ταχύτερη στην Ευρώπη. Στόχος μας, τόνισε ο υπουργός, είναι τα νησιά να μην βιώσουν την ίδια κρίση των προηγούμενων ετών και δήλωσε ότι έχουμε ευθύνη ως χώρα να υπάρχουν κλειστές δομές, οι οποίες θα αποτρέψουν τις επιπτώσεις για τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από