Βασικός πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας.
Τους δύο βασικούς και σταθερούς πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: την αμετακίνητη προσήλωση στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την προσήλωση στις πολυμερείς συνεργασίες υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την παρέμβασή του στη Διαδικτυακή Ημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας του London School of Economics, με θέμα: «Ελλάδα 2021: Αναστοχάζοντας το χθες, διαμορφώνοντας το αύριο» (Greece 2021: Reflecting on yesterday, Shaping tomorrow).
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα προωθεί την ειρήνη και την επίλυση ζητημάτων στην περιοχή, πάντα στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο και στην απόφαση για την προσφυγή από κοινού με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το ίδιο θέμα.
Τόνισε δε πως η Ελλάδα ευελπιστεί να λύσει την διαφορά για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και με την Τουρκία, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
«Σε αυτό το πνεύμα, η Ελλάδα χαιρέτισε την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι αυτές οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν σε ένα θετικό περιβάλλον, χωρίς προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις που θα μπορούσαν να τις υπονομεύσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Aκόμη, αναφέρθηκε ξεχωριστά στην υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με τις χώρες αυτές αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συνεργασίας σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
«Η Ελλάδα επιθυμεί να γίνει γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου, από τη μία, και της υπόλοιπης Ευρώπης και των Βαλκανίων από την άλλη», ανέφερε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι η χώρα στοχεύει και στην ενδυνάμωση των συνεργασιών με χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας με παραδοσιακούς της συμμάχους, όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, καθώς και την επιθυμία περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών δεσμών και συνεργασιών με άλλες χώρες.
Τόνισε, επίσης, τους τρεις μεταβλητούς παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την ελληνική εξωτερική πολιτική, τη δεδομένη στιγμή:
Πρώτον, η μεταβαλλόμενη δυναμική παραδοσιακών δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ, οι αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, καθώς και η Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit.
Δεύτερον, η αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για την οποία ευθύνονται κατά βάση οι τουρκικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι παρατηρείται η συνέχιση της εμπρηστικής ρητορικής Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Και τόνισε ότι στις ενέργειες αυτές συμπεριλαμβάνεται η παράνομη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων σε κυρίαρχα κράτη, όπως η Κύπρος, η Λιβύη, το Ιράκ και η Συρία.
Και τρίτον, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, με τα νέα δεδομένα που θέτουν οι «Συμφωνίες του Αβραάμ».
Οι προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: ειρήνη, ευημερία και συνεργασίες, ανέφερε ο κ. Δένδιας, καταλήγοντας: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να συμβάλει ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια».