Κορωνοϊός : Σε κλοιό πανδημίας η χώρα – «Κλείδωσε» πιο σκληρό lockdown

Κορωνοϊός : Σε κλοιό πανδημίας η χώρα – «Κλείδωσε» πιο σκληρό lockdown

Ασφυκτικός είναι ο κλοιός της πανδημίας που περιβάλλει ολόκληρη τη χώρα εκτινάσσοντας καθημερινά τα κρούσματα και οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια τα νοσοκομεία σε κατάρρευση.

Ασφυκτικός είναι ο κλοιός της πανδημίας που περιβάλλει ολόκληρη τη χώρα εκτινάσσοντας καθημερινά τα κρούσματα και οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια τα νοσοκομεία σε κατάρρευση. Παρά τους γοργούς ρυθμούς εμβολιασμού του πληθυσμού, στη θέση του τείχους ανοσίας ορθώθηκε τείχος πανδημικής ασφυξίας που τροφοδοτεί με νέες μολύνσεις όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, και κυρίως την Αττική, όπου πλέον αναδιατάσσεται εσπευσμένα το Σύστημα Υγείας για να μπορέσει να περιθάλψει όχι μόνο τα θύματα του κοροναϊού αλλά και τους χιλιάδες ασθενείς που νοσούν από «συνήθεις» ασθένειες.

Παρά τις προειδοποιήσεις δεκάδων ανθρώπων επιφορτισμένων με την προστασία της Δημόσιας Υγείας, η χώρα πισωγύρισε και βρέθηκε στην κατάσταση που ήταν ένα χρόνο πριν. Οχι γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα αλλά επειδή ουδέποτε τηρήθηκαν στο βαθμό που έπρεπε ούτε από τον κόσμο αλλά ούτε και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ο συνωστισμός δεν έπαψε να υπάρχει σε καμία έκφανση της καθημερινότητας.

Τι έφταιξε

Οι κύριες οδικές αρτηρίες στα μεγάλα αστικά κέντρα γνώρισαν από την αρχή του φετινού lockdown μεγάλες δόξες κυκλοφοριακού φόρτου σε βαθμό που να χρειάζεται τροχονόμος για να ρυθμίζει την κυκλοφορία. Η κατάχρηση στην αποστολή sms με διαφορετικά νούμερα κάθε μέρα για διαφορετικές δήθεν ανάγκες, σαν να παίζει κάποιος τζόκερ, προκάλεσαν και προκαλούν την εξόρμηση πλήθους ανθρώπων κάθε σαββατοκύριακο προς οποιονδήποτε προορισμό, αρκεί να είναι έξω και μακριά από το σπίτι.

Η μόνη μέρα που η χώρα ερήμωσε φέτος ήταν λόγω της Μήδειας και όχι του κοροναϊού. Ομως ο ιός ήταν φέτος διαφορετικός από εκείνον του Μαρτίου καθώς αποδείχτηκε ιδιαίτερα ευφυής στην μεταμφίεσή του για να επιτυγχάνει τη βέλτιστη μολυσματικότητα. Εκμεταλλευόμενος την κούραση και τη δυσφορία, ο ιός έστησε εύκολα προγεφυρώματα και μέσω μεταλλάξεων εξαπλώθηκε στη χώρα, διείσδυσε σε σπίτια, προσέβαλε περισσότερο τα παιδιά κι αυτά τους γονείς τους, έστειλε περισσότερα παιδιά στις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία απ’ ότι η προγονική του μορφή του περασμένου Μαρτίου.

Πλέον όμως βρισκόμαστε σε ένα επικίνδυνο κατώφλι και η ώρα των σκληρών αποφάσεων ήρθε. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων την Τετάρτη θα εισηγηθεί προς την κυβέρνηση τη λήψη δραστικών μέτρων όπως ένα σκληρότερο lockdown σε όλη τη χώρα για τις επόμενες 15 μέρες. Πολλοί από τους ειδικούς της Επιτροπής, έχουν χτυπήσει επανειλημμένως το χέρι στο τραπέζι, καιρό τώρα, βλέποντας αυτό που έρχεται και το πόσο γρήγορα έρχεται.

Ανατριχιαστικά δεδομένα

Από νωρίς την Τρίτη ο καθένας τους είχε στη διάθεσή του πριν από τον καθένα τα ακόλουθα δεδομένα. Τα κρούσματα ανήλθαν στα 2.353. Τελευταία φορά που η χώρα κατέγραψε τόσο μεγάλο αριθμό ημερήσιων μολύνσεων ήταν στις 21 Νοεμβρίου. Οι διασωληνωμένοι σκαρφάλωσαν στους 422. Πέθαναν 23 άνθρωποι. Περισσότερα από 2 στα 3 κρούσματα εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου καταγράφηκαν 1.159 νέες μολύνσεις. Σταδιακή αύξηση παρουσιάζει η πανδημία και στη Θεσσαλονίκη, με 304 νέα κρούσματα, ενώ 112 έχει η Αχαΐα και 90 η Λάρισα.

Το απόγευμα της Τρίτης, στα νοσοκομεία της Αττικής υπήρχαν διαθέσιμες μόλις 19 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID. Κατάσταση στο αδιαχώρητο. Γιατροί και νοσηλευτές ζουν με την αγωνία πως θα βγουν οι εφημερίες ενώ το Υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τρία νοσοκομεία θα μετατραπούν αποκλειστικά σε νοσοκομεία COVID ενώ το ίδιο θα συμβεί και σε ολόκληρες κλινικές.

Πάνω από τα όρια συναγερμού

Ο δείκτης μεταδοτικότητας από το 4 που είναι το επίπεδο συναγερμού έχει αγγίξει το 6,6%. Σισμανόγλειο, Αγία Όλγα, ΝΙΜΤΣ, Ελπίς, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο και Ασκληπιείο, δεν είχαν ούτε μία κενή κλίνη στις 3 το μεσημέρι. Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» χθες υπήρχε μία κενή κλίνη ΜΕΘ. Σήμερα το πρωί καλύφθηκε και αυτή. Μόλις ένα κενό κρεβάτι για τα covid περιστατικά που χρήζουν εντατικής νοσηλείας και στο Γεννηματάς.

Στην Αττική, για κάθε εξιτήριο που δίνεται από τα νοσοκομεία αναφοράς, γίνονται τέσσερις εισαγωγές νέων ασθενών, με αποτέλεσμα οι νοσηλευόμενοι να έχουν ξεπεράσει πλέον τους 1.500. Από αυτούς, πάνω από 1.100 είναι σε απλές κλινικές κορωναϊού ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν υπερβεί τους 250.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα

Η εντολή από την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη για αυστηροποίηση των ελέγχων, ιδιαίτερα το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο στόχαστρο βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη στις 4 Μαρτίου αλλά και η Καθαρά Δευτέρα στις 15 Μαρτίου, όπου αναμένεται να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς και ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για περιορισμούς στην χρήση του κωδικού «6» που αφορά στη μετακίνηση για σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο.

Άγνωστο παραμένει επίσης και για το τι θα γίνει στις 25 Μαρτίου όπου είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Οι Ενοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται για την παρέλαση, η οποία ωστόσο μπορεί να γίνει χωρίς κόσμο και καλεσμένους.

Ορόσημο το Πάσχα

Η ημερομηνία ορόσημο παραμένει το Πάσχα στις 2 Μαΐου, όπου ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με τη βελτίωση του καιρού, ίσως αποτελέσουν και την αρχή του τέλους της πανδημίας όπως άλλωστε προσδοκά και έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ήδη, στη χώρα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, το επόμενο χρονικό διάστημα οι εμβολιασμοί θα επιταχυνθούν.

Κλειδώνουν τα μέτρα

Σε έκτακτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη θα «κλειδώσουν» τα μέτρα με τα οποία θα πορευτούμε τις 2 τελευταίες εβδομάδες του lockdown. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο τραπέζι σχέδιο αλλαγής των μετακινήσεων, με το πρώτο μέτρο τις αλλαγές στα SMS.

Αλλαγές στους κωδικούς «4» και «6»

Επί του παρόντος εξετάζεται η αναμόρφωση των κωδικών «4» και «6». Ενδέχεται να υπάρξει ένας νέος αριθμός για την σωματική άσκηση. Και αυτό διότι τεχνικά από το σύστημα διαπιστώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα καθώς δεν μπορείς να στείλεις ένα ή δύο μηνύματα.

Μία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να μην γίνεται χρήση πια του αριθμού 6 για βόλτες στην παραλία και εξερεύνηση στο βουνό. Έτσι δεν αποκλείεται οι ειδικοί να εισηγηθούν η χρήση του αριθμού 6 να γίνεται αυστηρώς για σωματική άσκηση και όχι για βόλτες σε άλλους δήμους και γενικότερα μακριά από το σπίτι του πολίτη.

Όσον αφορά το «4» έχει παρατηρηθεί ότι χρησιμοποιείται το ίδιο συχνά με το «6». Η απόφαση είναι να αλλάξει η χρήση του «6».

Υπερ του σκληρού lockdown 

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στηρίζει την υιοθέτηση ενός σκληρού, σοβαρού lockdown σαν του περασμένου Μαρτίου, που θα διαρκέσει περισσότερες από δύο εβδομάδες για την ανάσχεση της εξάπλωσης της COVID-19.

«Ή θα το κάνουμε σοβαρά, ένα ολικό lockdown και θα το εφαρμόσουμε σοβαρά, ή πραγματικά θα πρέπει να ανοίξουμε και εκεί πια να λειτουργήσουμε με όσο δυνατόν καλύτερους τρόμους ασφάλειας μπορούμε» επισήμανε. 

«Θεωρώ» εξήγησε ωστόσο «ότι θα πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς  σε αυτό που η χώρα έβαλε ως στόχο από την αρχή και αρά και να πάμε σε ένα αυστηρότερο αλλά σοβαρότερο lockdown».

«Στην πράξη δεν εφαρμόζουμε σωστά τα μέτρα» επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ αναγνώρισε την κούραση των πολιτών που οδηγεί σε αγανάκτηση.

«Αν μιλάμε για άνοιγμα στις 16 λιανεμπορίου, σχολείων, για μια επαναφορά σε έναν βαθμό κανονικότητας, προφανώς τα πράγματα είναι δύσκολα. Προφανώς κάποια στιγμή θα υπάρξει η θετική επίπτωση των εμβολίων, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δύσκολη. Ήταν προβλέψιμα δύσκολη αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα».

«Για εμένα θα πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown αύριο για περισσότερο από δύο βδομάδες. Δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ικανοποιητικούς αριθμούς αποσυμπίεσης σε δύο βδομάδες. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η κατάσταση είναι δύσκολη» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ