Η χώρα των 9 εκατομμυρίων, η οποία έχει εμβολιάσει τον μισό πληθυσμό της, κυκλοφόρησε μια εφαρμογή πριν από μια εβδομάδα, που δείχνει αν κάποιος έχει λάβει και τις δυο δόσεις του εμβολίου ή αν έχει αναπτύξει ανοσία μετά την μόλυνσή του με την ασθένεια.
Την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες κυβερνήσεις εξετάζουν αν θα δώσουν πιστοποιητικά σε εμβολιασμένους για τον κοροναϊού, που θα επιτρέπουν την είσοδο σε μπαρ, ξενοδοχεία και πισίνες, το Ισραήλ έχει ήδη αξιοποιήσει το δικό της «πράσινο πάσο».
Η χώρα των 9 εκατομμυρίων, η οποία έχει εμβολιάσει τον μισό πληθυσμό της, κυκλοφόρησε μια εφαρμογή πριν από μια εβδομάδα, που δείχνει αν κάποιος έχει λάβει και τις δυο δόσεις του εμβολίου ή αν έχει αναπτύξει ανοσία μετά την μόλυνσή του με την ασθένεια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, εμπορικά κέντρα και μουσεία άνοιξαν για όλους, αλλά οι κάτοχοι του πράσινου πάσο έχουν αποκλειστική πρόσβαση σε γυμναστήρια, ξενοδοχεία, θέατρα και συναυλίες αν και με ορισμένους περιορισμούς. Η είσοδος εντός εστιατορίων και μπαρ πρόκειται να συμπεριληφθεί στο πράσινο πάσο την επόμενη εβδομάδα.
Η ζωή δεν έχει «επιστρέψει στην κανονικότητα», αλλά φαίνεται πως οδεύει προς τα εκεί. Τα καταστήματα ανοίγουν ξανά, τα ξενοδοχεία δέχονται κρατήσεις, ακόμη και η live μουσική έχει αρχίσει να αναδύεται ξανά από τον λήθαργό της. Και ενώ οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές, πολλοί ηλικιωμένοι που έχουν ήδη εμβολιαστεί, σταμάτησαν να τις φορούν σε εξωτερικούς χώρους.
Χαρούμενοι και απελευθερωμένοι
Ο Armin Grunewald, διευθυντής του Hagoshrim Hotel & Nature, λέει πως σχεδόν όλα τα δωμάτια είναι γεμάτα με κατόχους του πράσινου πάσο. «Ο κόσμος δείχνει χαρούμενος και απελευθερωμένος» λέει. Ωστόσο δεν είναι όπως τις ημέρες προ πανδημίας, προσθέτει, και μερικοί κανόνες σχετικά με τον κοροναϊό παραμένουν σε ισχύ.
Επισκέπτες που προσπάθησαν να πιουν καφέ στο λόμπι ενημερώθηκαν από το προσωπικό να βγουν έξω, καθώς υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τον αριθμό ατόμων εντός.
«Δίνουμε στους επισκέπτες συσκευασμένα πρωινά στα δωμάτιά τους ή έξω επειδή δεν μπορούμε ακόμη να ανοίξουμε το εστιατόριο» δηλώνει ο Grunewald. «Υπάρχουν μερικά παράπονα για τους περιορισμούς».
Στο μεταξύ, οι ηλικίας κάτω των 16 ετών που δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν καλούνται να παρέχουν αρνητικό τεστ για τον κοροναϊό.
Στην πόλη Rehovot, ένας καθηγητής Ιστορίας, ο Amit Dolev, 50 ετών, χρησιμοποιεί το πράσινο πάσο του για να πάει ξανά στο γυμναστήριο μετά από μήνες άσκησης στο σπίτι. «Αρχίζεις να αισθάνεσαι σαν φυλακισμένος όλη μέρα μες στο σπίτι» λέει.
Ωστόσο, όταν επέστρεψε στο γυμναστήριο την προηγούμενη εβδομάδα, ελάχιστοι ακόμη βρίσκονταν εκεί. «Ο κόσμος έδειχνε λυπημένος. Πολλοί που ασκούνται σε ένα γυμναστήριο το κάνουν, επίσης, για την κοινωνική ζωή. Δυστυχώς, σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχει».
Οι αντιρρήσεις
Το σύστημα του Ισραήλ μοιάζει με τη βρετανική πρόταση, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, βάσει της οποίας μια εφαρμογή θα αποδεικνύει αν κάποιος είναι σε θέση να εισέλθει σε παμπ και θέατρα της Αγγλίας, αν και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι υπάρχουν «βαθιά και περίπλοκα» ζητήματα που χρειάζεται πρώτα να εξεταστούν.
Οι προτάσεις για πάσα εμβολιασμού έχουν ήδη πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από ακτιβιστές και ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλες χώρες.
Στο Ισραήλ, υπάρχει ανησυχία πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μείνουν μόνοι τους ή θα τους σνομπάρουν, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και μικρές διαμαρτυρίες που προειδοποιούν ότι το πράσινο πάσο θα δημιουργήσει νέα ιεραρχία στην κοινωνία.
Νέα ερωτήματα σε επίπεδο ηθικής προέκυψαν την περασμένη εβδομάδα, όταν το κοινοβούλιο της χώρας, συμφώνησε να δώσει στις τοπικές αρχές προσωπικές λεπτομέρειες των ανεμβολίαστων κατοίκων για τις βοηθήσει σε πιο στοχευμένες καμπάνιες εμβολιασμού.
Το Ισραήλ έχει καταγράψει μικρή αλλά ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τα σχέδια για πράσινο πάσο ή ακόμη και να επαναφέρουν την απειλή ενός νέου lockdown.
Η Dr Sharon Alroy-Preis, διευθύντρια των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στο Υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, είπε ότι η ημερομηνία της 7ης Μαρτίου για επαναλειτουργία εστιατορίων και μπαρ σε άτομα με πράσινο πάσο μπορεί να αναβληθεί.
Η κυβέρνηση είναι επιφυλακτική και προς το παρόν καθυστερεί την πιο συναρπαστική -κατά πολλούς- δυνατότητα του πράσινο πάσο: τα διεθνή ταξίδια χωρίς καραντίνα. Έχει υπογράψει συνεργασίες με Ελλάδα και Κύπρο για δοκιμαστική χρήση του πράσινου πάσο την άνοιξη. Μεγάλη Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν παρόμοιο σχέδιο.