Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αναμένεται να ζητήσει από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εξετάσει το μοίρασμα τμήματος της προμήθειας των εμβολίων που έχουν οι ΗΠΑ κατά του κορωνοϊού με τον φτωχότερο νότιο γείτονά τους όταν οι δύο ηγέτες θα έχουν αύριο τηλεδιάσκεψη, ανακοίνωσαν αμερικανοί και μεξικανοί αξιωματούχοι.
Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αναμένεται να ζητήσει από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εξετάσει το μοίρασμα τμήματος της προμήθειας των εμβολίων που έχουν οι ΗΠΑ κατά του κορονοϊού με τον φτωχότερο νότιο γείτονά τους όταν οι δύο ηγέτες θα έχουν αύριο τηλεδιάσκεψη, ανακοίνωσαν αμερικανοί και μεξικανοί αξιωματούχοι.
Προτεραιότητα
Ο Μπάιντεν είναι ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά θα διατηρήσει ως «πρώτη προτεραιότητα» την αναγκαιότητα εμβολιασμού όσο περισσότερων Αμερικανών γίνεται, είπε στο Ρόιτερς ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διατηρώντας την ανωνυμία του.
Ο Λόπες Ομπραδόρ είναι ένας από τους ηγέτες του αναπτυσσόμενου κόσμου που ασκεί πιέσεις στις πλουσιότερες χώρες να βελτιώσουν την πρόσβαση των φτωχότερων χωρών στα εμβόλια.
Εχει χαρακτηρίσει το σημερινό σύστημα κατανομής των εμβολίων «απολύτως άδικο».
«Αναμένουμε ότι σίγουρα θα προκύψει αυτό το ζήτημα», είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ερωτηθείς αν ο Λόπες Ομπραδόρ αναμένεται να αιτηθεί το μοίρασμα των εμβολίων όταν οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους τηλεδιάσκεψη μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.
Τηλεδιάσκεψη
Μεξικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Λόπες Ομπραδόρ θα ζητήσει ως δάνειο τις αμερικανικές προμήθειες του εμβολίου, το οποίο θα αποπληρωθεί όταν το Μεξικό θα λάβει αργότερα μέσα στον χρόνο τα εμβόλια με τις εταιρείες με τις οποίες έχει υπογράψει συμβόλαιο.
Η ατζέντα της τηλεδιάσκεψης αναμένεται να περιλαμβάνει το ζήτημα της μετανάστευσης, το πιο ευαίσθητο διμερές ζήτημα, μαζί με την συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου και τα σχέδια οικονομικής ανάπτυξης για το νότιο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.
Το Μεξικό είχε τεταμένες σχέσεις με τον προκάτοχο του Μπάιντεν στην προεδρία, τον Ντόναλντ Τραμπ, παρότι ο αριστερός Λόπες Ομπραδόρ συνήψε μια αμοιβαία ευεργετική συνεργασία με τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν την μετανάστευση από την φτωχή Κεντρική Αμερική.
Ο Μπάιντεν ανατρέπει την «δρακόντεια», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Λευκός Οίκος, πολιτική μετανάστευσης της περιόδου Τραμπ που έκλεισε τις διόδους για άσυλο στις ΗΠΑ, ενώ επιχειρεί και να περιορίσει τις αυξανόμενες ροές ενός νέου κύματος παράνομων αφίξεων μέχρι να αναθεωρηθεί το σύστημα για την νόμιμη μετανάστευση.
Θα αλλάξει πολιτική
Επιδιώκοντας να γυρίσει σελίδα, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Μπάιντεν είναι αποφασισμένος να αλλάξει την πολιτική «διακυβέρνησης μέσω του Twitter» που ακολουθούσε ο προκάτοχός του επιλέγοντας να επαναφέρει τις παραδοσιακές διμερείς σχέσεις.
Ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι ενώ ο Μπάιντεν είναι επικεντρωμένος στον εμβολιασμό των Αμερικανών, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να υπάρξει μια στρατηγική βοήθειας των γειτόνων τους καθώς τα εθνικά σύνορα δεν μπορούν να τους απομονώσουν από την πανδημία.
«Όταν θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία, η οικονομική ανάκαμψη είναι εκείνη που θα μας κάνει συν τω χρόνω να ανοίξουμε τα σύνορά μας. Αλλά δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας αν ο Καναδάς και το Μεξικό δεν έχουν με ανάλογο τρόπο διαχειριστεί την πανδημία. Επομένως η συνεργασία με το Μεξικό είναι μια ύψιστη προτεραιότητα», είπε ο αξιωματούχος.
Πάνω από 185.000 νεκροί
Το πρόγραμμα εμβολιασμού του Μεξικού έχει καθυστερήσει λόγω της αργής ροής των προμηθειών παρά τις συμφωνίες με διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες με στόχο την αγορά δόσεων εμβολίων για τους 126 εκατομμύρια πολίτες της χώρας.
Με τις προμήθειες των εμβολίων της Pfizer να έχουν μείνει πίσω, το Μεξικό πασχίζει να αναπληρώσει τα κενά χορηγώντας τις πρώτες δόσεις εμβολίων του ρωσικού Sputnik V και του εμβολίου της κινεζικής Sinovac.
Η κυβέρνηση έχει χορηγήσει την πρώτη δόση του εμβολίου σε 1,8 εκατομμύριο πολίτες, δηλαδή στο 1,4% του πληθυσμού.
Το Μεξικό έχει καταγράψει πάνω από 185.000 θανάτους από COVID-19 και περισσότερα από δύο εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού.
Πηγή : ΑΜΠΕ