Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο την 1η Μαρτίου, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων
Κρίσιμη θεωρείται η τρέχουσα εβδομάδα αναφορικά με το lockdown στην Αττική.
Η πίεση στο σύστημα Υγείας είναι ένας από τους κρισιμότερους παράγοντες για την χαλάρωση των μέτρων, ειδικά στην Αττική όπου δέχεται την μεγαλύτερη πίεση.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο την 1η Μαρτίου, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.
Το καθολικό lockdown, που συμπεριλαμβάνει κλείσιμο των σχολείων και του λιανεμπορίου αλλά και την απαγόρευση μετακίνησης από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, έχει προαναγγελθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Δεν αποκλείεται όμως το lockdown να πάρει παράταση λόγω τόσο του υψηλού ιικού φορτίου όσο και για την ανησυχία που προκαλούν οι μεταλλάξεις.
Αρκετοί λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διστακτικοί για την άρση των περιορισμών στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας και περισσότερο στην Αττική που συνεχίζει να καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.
Η δημοσιονομική πίεση από το lockdown
Ο εμπορικός κόσμος περιμένει με αγωνία τους όρους επαναλειτουργίας της αγοράς καθώς η οικονομική ασφυξία είναι πολύ μεγάλη.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης μιλώντας στο MEGA εξέφρασε την εκτίμηση ότι «την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει» και δήλωσε ότι «έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί».
Πρόσθεσε δε ότι «το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside».
Το lockdown έχει αυξήσει τη δημοσιονομική πίεση και στο πλαίσιο αυτό, βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί το όσο το δυνατόν πιο γρήγορο άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι θα αρχίσουν να αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν πριν από μία εβδομάδα ώστε «την 1η Μαρτίου, εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων», όπως δήλωσε υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Ως προς τα σχολεία προτεραιότητα όπως και στο παρελθόν θα δοθεί σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, αν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν το ταυτόχρονο άνοιγμα και των άλλων βαθμίδων και μια εβδομάδα αργότερα να ακολουθήσουν γυμνάσια και λύκεια.
Όπως έχει δηλώσει ο κ. Γεραπετρίτης σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν και ψυχολογικά ζητήματα για τους μαθητές.
Πιο δύσκολα θα υπάρξει άρση του απαγορευτικού μετακινήσεων, τόσο για τις 9 το βράδυ τις καθημερινές, όσο και για τις 6 το απόγευμα όπως ισχύει τα Σαββατοκύριακα. Τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και στη συνέχεια το μέτρο θα επανεξεταστεί αναλόγως της πορείας που θα έχει η πανδημία.
Καθώς μελετούν πάντως οι ειδικοί την επίπτωση κάθε δραστηριότητας στην κυκλοφορία του κοροναϊού, φαίνεται να συμφωνούν πλέον πως το λιανεμπόριο είχε μικρότερη επίπτωση από όσο θεωρούνταν αρχικά και πως είναι οι κοινωνικές συναντήσεις και οι χώροι εργασίας που ανοίγουν τον δρόμο για τις «κυρίαρχες» ενδοοικογενειακές μεταδόσεις.