Η «Μήδεια» αναζωογόνησε τον κορωνοϊό : Αγώνας δρόμου με εμβόλια και lockdown για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος

Μπορεί η κακοκαιρία «Μήδεια» η οποία «έντυσε» στα λευκά την Ελλάδα και προκάλεσε πολλά προβλήματα, να ετοιμάζεται να... ρίξει αυλαία, ωστόσο ο κορωνοϊός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας και ετοιμάζεται να «χτυπήσει» με ένα τρίτο -ακόμα πιο σφοδρό από τα προηγούμενα δύο- κύμα του φονικού ιού.

Μπορεί η κακοκαιρία «Μήδεια» η οποία «έντυσε» στα λευκά την Ελλάδα και προκάλεσε πολλά προβλήματα, να ετοιμάζεται να… ρίξει αυλαία, ωστόσο ο κορωνοϊός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας και ετοιμάζεται να «χτυπήσει» με ένα τρίτο -ακόμα πιο σφοδρό από τα προηγούμενα δύο- κύμα του φονικού ιού.

Τα κρούσματα, μετά το διάλειμμα του Σαββατοκύριακου, συνέχισαν να αυξάνονται και να μένουν σε αριθμούς πάνω από το «ψυχολογικό» όριο των 1.000, ενώ σταθερά η Αττική βρίσκεται στο «μάτι» της πανδημίας μετρώντας σε καθημερινή βάση τα μισά από τα συνολικά κρούσματα της χώρας. Ωστόσο, εκτός από το Λεκανοπέδιο, κι’ άλλες περιοχές δείχνουν να  δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον φονικό ιό.

Μια από αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, η οποία μπορεί να «γλίτωσε» προς το παρόν το καθολικό lockdown, ωστόσο τα νέα από τα λύματα στην συμπρωτεύουσα είναι ανησυχητικά. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου την εβδομάδα από 8 έως 14 Φεβρουαρίου είναι κατά 70% αυξημένη σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας, 1 με 7 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, σε ημερήσια βάση, η υψηλότερη τιμή καταγράφεται την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, δεν αποκλείεται να η Θεσσαλονίκη να ακολουθήσει την Αττική την Αχαΐα και την Εύβοια σε καθεστώς καθολικού lockdown.

Βέβαια ακόμα και για την πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται σε lockdown το χρονοδιάγραμμα για σταδιακή άρση των μέτρων στις 28 Φεβρουαρίου μοιάζει ιδιαίτερα αισιόδοξο. Σε καθημερινή βάση κάποιος επιστήμονας ζητάει παράταση των μέτρων για τουλάχιστον μια εβδομάδα, αν όχι παραπάνω.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος πρότεινε παράταση του lockdown για μία εβδομάδα. «Η τήρηση της καμπύλης προβλέπουμε ότι θα είναι παρόμοια με εκείνη του Νοεμβρίου» είπε χαρακτηριστικά. 

Ασφυξία στις ΜΕΘ

Όλα αυτά ενώ τα νοσοκομεία της Αττική εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς οι κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού γεμίζουν ταχύτατα.

Σύμφωνα με το MEGA, μόλις 23 κλίνες είναι αυτή την στιγμή διαθέσιμες στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Όλα τα νοσοκομεία ετοιμάζονται να συρρικνώσουν τα χειρουργεία τους και να ανοίξουν νέες κλίνες για τον κοροναϊό. Ασφυκτική είναι η πίεση και στα νοσοκομεία της Αχαΐας και την Χαλκίδας.

Η κατάσταση ωστόσο στις ΜΕΘ της Αττικής έχει ως εξής:

  • ΣΩΤΗΡΙΑ: 80 ασθενείς στις 84 κλίνες.
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 36 ασθενείς στις 44 κλίνες.
  • ΚΑΤ: 5 ασθενείς στις 7 κλίνες.
  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες.
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11 ασθενείς στις 11 κλίνες.
  • ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • ΝΙΜΙΤΣ: 4 ασθενείς στις 4 κλίνες.
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες.
  • ΑΤΤΙΚΟ: 15 ασθενείς στις 23 κλίνες.
  • ΘΡΙΑΣΙΟ: 11 ασθενείς στις 12 κλίνες.
  • ΣΥΝΟΛΟ ΚΛΙΝΩΝ: 217.
  • ΚΑΤΗΛΕΙΜΜΕΝΕΣ: 194.
  • ΚΕΝΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ : 23

Δύσκολα τα πράγματα και στη Θεσσαλονίκη

Όλα αυτά, τη στιγμή που σημαντικά αυξημένο καταγράφεται το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στις τελευταίες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με τη ΕΥΑΘ.

Η μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου την εβδομάδα από 8 έως 14 Φεβρουαρίου είναι κατά 70% αυξημένη σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας, 1 με 7 Φεβρουαρίου. Σε ημερήσια βάση, η υψηλότερη τιμή καταγράφεται την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε, στις αρχές του μήνα, και μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η αυξητική πορεία στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου ακολούθησε σχετικά ήπιο ρυθμό. Στις τελευταίες μετρήσεις διαπιστώνουμε μια πιο απότομη άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης. Βεβαίως, αν συγκρίνουμε τη μέση τιμή της τελευταίας εβδομάδας με εκείνη της εβδομάδας 18-21 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή ήμασταν στα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου μετά τα Χριστούγεννα, το ιικό φορτίο σήμερα είναι αυξημένο κατά 345%. Σε σχέση με το κύμα της πανδημίας του φθινοπώρου βρισκόμαστε σε επίπεδα ιικού φορτίου στα τέλη Οκτωβρίου, ακριβώς πριν από το ξεκίνημα της εκθετικής αύξησης που κορυφώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου. 

Επισήμανε, δε, πως «υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της επιδημιολογικής έξαρσης του φθινοπώρου και της παρούσας περιόδου, τόσο σε ό,τι αφορά την κινητικότητα στην πόλη, όσο και άλλους παράγοντες, όπως τα μεταλλαγμένα πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού που βρίσκονται στην κοινότητα», συνεπώς, «αυτό που όλοι απευχόμαστε είναι στις επόμενες μετρήσεις να δούμε μία επανάληψη του μοτίβου του περασμένου Νοέμβρη» και «άλλωστε οι καθημερινές πλέον δειγματοληψίες στοχεύουν ακριβώς στο να εντοπίσουμε την μεγάλη αύξηση, πριν αυτή γίνει εκρηκτική».

«Την αύξηση που διαπιστώνεται από τις αρχές του μήνα στα λύματα, θα τη δούμε λίγο αργότερα στα νοσοκομεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ στην Α’ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αλλά και της ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, Συμεών Μεταλλίδης.

«Στα λύματα έχουμε την έγκαιρη διάγνωση, η εικόνα στα λύματα είναι συμβατή με ό,τι βλέπουμε μετά κλινικά, η μεθοδολογία είναι πολύ στοχευμένη και αξιόπιστη όσον αφορά στην σύνδεση με την κλινική πράξη» πρόσθεσε. 

Παράταση του lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα

Για αποκλιμάκωση της πίεσης που προκαλεί η πανδημία στην Αττική ήδη από αύριο, έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως εξήγησε αυτή τη στιγμή έχουμε αύξηση στις ΜΕΘ αλλά όχι στα κρούσματα. «Αυτή την στιγμή είμαστε σε ήπια αυξητική πορεία. Στην Αττική θα έχουμε αποκλιμάκωση από αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως με τα στοιχεία που υπάρχουν θα πρότεινε παράταση του lockdown μια βδομάδα για την ασφαλή διαχείριση της κατάστασης μετά.

Ο ίδιος επεσήμανε,μιλώντας στον Σκάι,  πως στην Αττική τουλάχιστον πρέπει να μείνουμε παραπάνω μέσα. «Η τήρηση της καμπύλης προβλέπουμε ότι θα είναι παρόμοια με εκείνη του Νοεμβρίου».

Επιπλέον, σημείωσε πως σε συνδυασμό με την εμβολιαστική διαδικασία έχουμε μπει στον τελευταίο γύρο μέχρι το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από