Είναι πλέον φανερό πως η πρωτεύουσα βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» όπως και στο πρώτο κύμα, καθώς η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία είναι μεγαλήτερη απ΄ ότι στην Βόρεια Ελλάδα, η οποία σήκωσε όλο το βάρος στο δεύτερο κύμα.
Ανήσυχοι παραμένουν οι επιστήμονες, αλλά και η κυβέρνηση από την εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία στην Αττική, αλλά και από την κίνηση στους δρόμους κατά την πρώτη μέρα του νέου lockdown, αφού ήταν στο διπλάσιο από την πρώτη μέρα του περασμένου Μαρτίου.
Οι ειδικοί τονίζουν πως αναμένεται κορύφωση σε νοσηλείες και διασωληνωμένους το επόμενο χρονικό διάστημα, αν και ήδη έχει παρατηρηθεί αύξηση στις εισαγωγές της Αττικής.
Είναι πλέον φανερό πως η πρωτεύουσα βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» όπως και στο πρώτο κύμα, καθώς η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία είναι μεγαλήτερη απ΄ ότι στην Βόρεια Ελλάδα, η οποία σήκωσε όλο το βάρος στο δεύτερο κύμα.
Μάλιστα χτες από τις 220 εισαγωγές στην επικράτεια, οι 117 έγιναν στην Αττική.
Την ίδια ώρα η εξάπλωση της μετάλλαξης του κορονοϊού στην κοινότητα αποτελεί ακόμη έναν σημαντικό παράγοντα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και στους διασωληνωμένους.
Έτσι, ήδη από τα πρώτα 24ώρα του νέου lockdown, οι ειδικοί κάνουν λόγο για παράταση του lockdown τουλάχιστον μίας εβδομάδας ακόμα, ακόμη και δύο.
Η απόφαση ωστόσο, θα ληφθεί τις επόμενες μέρες, οπότε και θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία.
Καπραβέλος: Καλό θα ήταν να παραταθεί το lockdown για μία εβδομάδα
Ο διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί στις κλίνες του νοσοκομείου υπογραμμίζοντας την οριακή κατάσταση που βρίσκεται το σύστημα υγείας της χώρας λόγω της πανδημίας του κορoναϊού ενώ το ιικό φορτίο των λυμάτων είναι αυτό που ανησυχεί κυρίως τους τους επιστήμονες.
Ο κ. Καπραβέλος ζήτησε άμεση λήψη μέτρων και όχι αυστηριοποίηση των ελέγχων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ειδικά ατόμων μικρότερης ηλικίας.
«Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε το ιικό φορτίο. Τα όρια της αντοχής μας δεν είναι μεγάλα. Αν κάτι συμβεί, η κατάρρευση του συστήματος θα είναι μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο». Όσον αφορά το ενδεχόμενο να επιβληθεί καθολικό lockdown και στη Θεσσαλονίκη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι «αν καθυστερήσουν τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε ολέθρια αποτελέσματα».
Ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να ελέγξουμε τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς αλλά και τον αριθμό ατόμων στις τάξεις.
«Πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης» επανέλαβε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Οpen και επισημαίνοντας ότι η «κατάσταση θα ξέφευγε 100%» αν δεν λάμβανε η κυβέρνηση την απόφαση για νέα μέτρα με καθολική καραντίνα μετά την αύξηση των κρουσμάτων από τον κορονοϊό.
«Θα εχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αν δεν παρθούν μέτρα. Τα περιθώρια στην Αττική είναι πολύ μικρά. Καλό θα ήταν να παραταθεί το lockdown για μία εβδομάδα» υπογράμμισε, ενώ όσον αφορά τη χρήση διπλής μάσκας σημείωσε ότι θα βοηθήσει στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Εξαδάκτυλος : Μην προεξοφλούμε παράταση του lockdown
Να μην προεξοφλούμε ότι δεν θα δούμε αποτελέσματα από το σκληρό lockdown στην Αττική έως τις 28 Φεβρουαρίου, ζήτησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ενώ αναφέρθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα των ημερών που αφορά στη χρήση διπλής μάσκας για καλύτερη προστασία.
Θύμισε ότι κατά το δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου που έγινε τμηματικά και ολοκληρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου, σε τέσσερις εβδομάδες, στις 14 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη άρση περιορισμών.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι σε σχέση με το lockdown του Νοεμβρίου η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη από πλευράς ιικού φορτίου αλλά είναι χειρότερη από πλευράς επιβάρυνσης του Συστήματος Υγείας ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο επιβαρυντικό στοιχείο, το οποίο είναι οι μεταλλάξεις.
Τι πρέπει να γίνει στη Θεσσαλονίκη
Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι δεν φαίνεται να αποτελεί «το πολύ μεγάλο πρόβλημα», χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ενδεχόμενο σκληρού lockdown. Πρόσθεσε ότι όχι ειδικά για τη Θεσσαλονίκη αλλά γενικώς είναι της άποψης ότι τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα καθώς έχουν μικρότερο κόστος τόσο υγειονομικό όσο και οικονομικό και διαρκούν λιγότερο.
Οι συζητήσεις για διπλή μάσκα
Για τη χρήση διπλής μάσκας είπε ότι δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση για να γίνει υποχρεωτική, αλλά την επιτροπή έχει απασχολήσει το γεγονός ότι ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό πώς ακριβώς χρησιμοποιούμε τις μάσκες και ότι είναι τελείως ακατάλληλες όσες έχουν μόνο ένα στρώμα από απλό πανί.
Επίσης υπάρχει προβληματισμός αν πλένονται επαρκώς οι υφασμάτινες μάσκες ή γίνεται πολλαπλή χρήση μασκών που δεν είναι προορισμένη για τέτοια χρήση. Αν είναι χειρουργικό τύπου πρέπει να αλλαχθεί αν είναι υφασμάτινη πρέπει να πλυθεί και να σιδερωθεί σημείωσε.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι δύο μάσκες παρέχουν ασφαλώς μεγαλύτερη προστασία από μια υφασμάτινη διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η προστασία των υφασμάτινων μασκών θεωρείται επαρκής. Μεγαλύτερη προστασία παρέχει η χειρουργική μάσκα και ακόμα μεγαλύτερη η FFP2, ενώ υπάρχει και μια ακόμη πιο ενισχυμένη για νοσοκομειακή χρήση. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μάσκες με βαλβίδες εκπνοής.
Σημερα οι αποφάσεις για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ρέθυμνο, Εύβοια 0 Γιατί η κατάσταση της συμπρωτεύουσας διχάζει την Επιτροπή
Την ίδια ώρα τέσσερις είναι οι περιοχές που απασχολούν ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους, η Αχαΐα, η Εύβοια, το Ρέθυμνο και η Θεσσαλονίκη.
Οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής θα συνεδριάσουν για ακόμη μία φορά σήμερα το πρωί προκειμένου να εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τεσσάρων περιφερειών, να εκτιμήσουν την κατάσταση και να προβούν ή όχι σε σκληρότερα μέτρα.
Η συνεδρίασή αναμένεται να ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί.
Πάντως μέχρι στιγμής οι ειδικοί έχουν τοποθετήσει ήδη στο κόκκινο την Αχαΐα και το Ρέθυμνο, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα μπουν σε σκληρό lockdown, μιας και είναι πολύ δύσκολο να έχει αλλάξει κάτι από την Τετάρτη.
Την ίδια ώρα προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και η Εύβοια στην οποία τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται, εξαιτίας της Χαλκίδας, η οποία είναι ήδη υπό καθεστώς καθολικού lockdown.
Σε περίπτωση που επιβαρυνθεί η κατάσταση στην Εύβοια, τότε οι χρήζοντες νοσηλεία θα πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της επίσης κόκκινης Αττικής.
Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα επιβαρυμένη.
Συγκεκριμένα η κατάσταση δεν είναι τόσο δύσκολη με αποτέλεσμα μερίδα των ειδικών να τάσσεται υπέρ των αυστηρών μέτρων, ενώ άλλη να ζητά λίγο ακόμη χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα στοιχεία που θα παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας στους λοιμωξιολόγους για την κατάσταση στο σύστημα υγείας στην συμπτωρεύουσα.
Πάντως σε περίπτωση που μπουν οι παραπάνω περιοχές σε σκληρό lockdown μαζί με την Αττική, τότε θα μιλάμε για περίπου το 50% του πληθυσμού της χώρας.