Ταγίπ Ερντογάν : «Η Τουρκία θα πατήσει τη Σελήνη το 2023»

Ταγίπ Ερντογάν : «Η Τουρκία θα πατήσει τη Σελήνη το 2023»

Εξαιρετικά φιλόδοξα σχέδια από τον «σουλτάνο» για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά και για τη συνέχεια, καθώς επιδιώκει να κάνει τη χώρα του υπολογίσιμη δύναμη και στο διάστημα.

Το 2023, στις 29 Οκτωβρίου, η Τουρκία γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, πάνω στα συντρίμμια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και ο Ταγίπ Ερντογάν – ο οποίος προφανώς δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από την πολιτική μέχρι τότε, έστω κι αν τον Ιούνιο του ίδιου έτους ολοκληρώνεται η τελευταία, τυπικά, θητεία του – καταστρώνει πολύ φιλόδοξα σχέδια, επιδιώκοντας να εντάξει την Τουρκία στην ελίτ των τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών.

Ένα από αυτά τα σχέδια είναι η κατάκτηση της Σελήνης. «Ο πρώτος μας στόχος είναι να προσεληνωθούμε μέχρι το 2023, στην 100ή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και πιστεύω ότι οι μηχανικοί και επιστήμονές μας θα καταφέρουν να φέρουν σε πέρας αυτή την αποστολή», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη, κατά την παρουσίαση του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος της Τουρκίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και ένα δεύτερο στάδιο, το 2028, στο οποίο στόχος είναι η Τουρκία να έχει καταστεί αυτοδύναμη, κατασκευάζοντας τους δικούς της πυραύλους. Εφόσον το πετύχει, όπως είπε, θα ανήκει πλέον στο μικρό κλαμπ των χωρών που θα είναι σε θέση να διεξάγουν επιστημονικές έρευνες στη Σελήνη και να τις αξιοποιεί για την ανάπτυξη νέων και πρωτοπόρων τεχνολογιών.

Δορυφόροι παντού και για όλα                 

Ο Ερντογάν δεν έμεινε όμως εκεί και ανέβασε τον πήχη πιο ψηλά, στοχεύοντας να καταστήσει την Τουρκία υπολογίσιμη δύναμη στη μάχη για την κατάκτηση του διαστήματος. «Ο δεύτερος στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα κλάδο παγκόσμιας εμβέλειας, ο οποίος θα μπορεί να είναι ανταγωνιστικός στο πεδίο της ανάπτυξης των δορυφόρων της επόμενης γενιάς», υπογράμμισε ο ίδιος.

Με τον τρόπο αυτό, «θα ανοίξουμε τον δρόμο για την ανάπτυξη των δικών μας συστημάτων και εφαρμογών πλοήγησης στους τομείς της άμυνας, της γεωργίας, της πολεοδομικής συγκρότησης και των αυτόνομων (χωρίς οδηγούς) οχημάτων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφέροντας ακόμη την μετεωρολογία και την αστρονομία ως τομείς στους οποίους επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει η Τουρκία.

Ο Ερντογάν έκανε, μάλιστα, λόγο και για την εγκατάσταση ενός διαστημικού σταθμού-παρατηρητηρίου, ενδεχομένως με δυνατότητα ανθρώπινης παρουσίας, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις δυνατότητες της Τουρκίας. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και ενός εγχώριου δορυφόρου νέας γενιάς – του IMECE – οι δοκιμές του οποίου θα ξεκινήσουν σύντομα.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει ήδη εκτοξεύσει και θέσει σε τροχιά επτά δορυφόρους – κάτι που, ανάμεσα στα άλλα, της προσφέρει και σημαντικά πλεονεκτήματα σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς οι σύγχρονοι πόλεμοι κρίνονται σε μεγάλο βαθμό τόσο από τη συλλογή πληροφοριών και εικόνων όσο και από τα «έξυπνα» οπλικά συστήματα που πλήττουν με ακρίβεια τους στόχους τους, καθοδηγούμενα από συντεταγμένες που δίνουν οι δορυφόροι.

Συντονιστής του προγράμματος είναι η Διαστημική Υπηρεσία της Τουρκίας, η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα, το 2018, ενώ είναι σε απευθείας συντονισμό με τα υπουργεία Άμυνας, Τεχνολογίας και Μεταφορών – και φυσικά, με το προεδρικό μέγαρο. Φέρεται, επίσης, να διεξάγει διαπραγματεύσεις για μια στρατηγική συμφωνία τόσο με τη Ρωσία (η οποία διαθέτει πρωτοπόρα διαστημική τεχνολογία) όσο και με την Space X του Έλον Μασκ, ο οποίος μοιάζει να έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον «σουλτάνο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ