Η επαναφορά του σχεδίου αποκατάστασης του χώρου στα πρώην βασιλικά κτήματα ευνοεί την προσέλκυση ιδιωτικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή
Ως μαγνήτης για την προσέλκυση επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή Βαρυμπόμπης – Κρυονερίου λειτουργούν τα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι. Η επαναφορά του σχεδίου αποκατάστασης του χώρου – το οποίο είχε παραμείνει παγωμένο από το 2013 – ευνοεί την προσέλκυση ιδιωτικού κεφαλαίου. Αλλωστε, ιστορικά, οι αναπλάσεις έχουν λειτουργήσει ως «εργαλεία» τα οποία, όπως λένε και οι πολεοδόμοι, υπηρετούν το μάρκετινγκ περιοχών, όπως έγινε σε Πλάκα, Θησείο, Ψυρρή, Κουκάκι κ.λπ.
Ετσι, η προοπτική αναγέννησης του Τατοΐου – αν και ξεχωριστή περίπτωση, καθώς δεν αφορά αστική γειτονιά – λειτουργεί σαν διαφημιστική πινακίδα για την ανάπτυξη ήπιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός του κτήματος. Και όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο των συζητήσεων για την… ανάσταση του Τατοΐου έχουν πολλά να πουν.
Πολλοί οι μνηστήρες
Οπως αναφέρουν, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε γειτονική έκταση σχεδιάζει τη δημιουργία μικρής πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας με την προοπτική ότι η επισκεψιμότητα στην περιοχή θα αυξηθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πολλοί… μνηστήρες «σκανάρουν» τις γύρω εκτάσεις και διερευνούν τις δυνατότητες αξιοποίησής τους. Ωστόσο, μεγάλο τμήμα τους είναι δασικό, ενώ η διαθέσιμη «καθαρή» γη είναι ελάχιστη και με περιορισμούς στις χρήσεις γης.
Παράλληλα, αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για «υιοθέτηση» κτιρίων και εκτάσεων εντός των πρώην βασιλικών κτημάτων. Εξάλλου οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στον αναθεωρημένο σχεδιασμό για το Τατόι έχουν ως στόχο, πέρα από τη διάσωση του κτήματος, και την οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι η νέα μελέτη φέρει την υπογραφή της KPMG καθώς και της ομάδας «ΑΣΠΑ design» του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Σπύρου Τσαγκαράτου, η οποία έχει στο ενεργητικό της επιβλητικά έργα, όπως το Τhe Mall Athens, το Golden Hall, το σχέδιο αξιοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Ελληνικού κ.ά.
Οι μελετητές όρισαν ένα γενικό «μενού» χρήσεων γης, το οποίο θα εξειδικευθεί σύντομα, με τη σύνταξη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ). Εν τούτοις, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου, ακόμη δεν έχει γίνει καταγραφή των ορίων της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος των εκτάσεων που έχουν καταπατηθεί.
Οι προτάσεις αξιοποίησης
Στη νέα μελέτη βιωσιμότητας, κεντρική ενότητα είναι η «Αγροτική», η οποία χωροθετείται σε εκτάσεις και κτίρια δυτικά των ανακτόρων και στα νοτιοδυτικά σύνορα του κτήματος. Εκεί, το λιθόκτιστο ιστορικό ξενοδοχείο «Τατόιον» αξιοποιείται ως ξενώνας αγροτουρισμού, ενώ θα λειτουργήσουν επίσης κατάστημα και εστιατόριο με τοπικά αγροτικά προϊόντα.
Αλλωστε τα άλλοτε βασιλικά κτήματα σχεδιάζεται να επανακαλλιεργηθούν, θα επιστρέψει η κτηνοτροφική παραγωγή και η μεταποίηση σε υφιστάμενα κτίρια (Οινοποιείο, Βουστάσιο, Τυροκομείο κ.λπ.), με στόχο την αναβίωση της ιστορικής ετικέτας «Κτήμα Τατοΐου».
Ανοιχτή παραμένει η προοπτική ενίσχυσης της παραγωγής, με ταυτόχρονη αξιοποίηση του πρώην Βασιλικού Κτήματος Πολυδενδρίου Λάρισας. Το Τατόι παραμένει ελκυστικό για τη Διεπαγγελματική Ενωση Οίνου και Αμπέλου που σχεδιάζει την ίδρυση Ακαδημίας Οίνου και της Κιβωτού της Ελληνικής Αμπέλου.
Εξίσου σημαντική είναι και η ενότητα «Ευεξία – Ηρεμία» που χωροθετείται σε κτίρια βόρεια των Ανακτόρων (Υπασπιστήριο, Κτίριο Προσωπικού, Τηλεγραφείο κ.ά.) και σε μια περιοχή στο κάτω όριο του κτήματος προς τη Βαρυμπόμπη. Εκεί ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο boutique με spa, κατάστημα καλλυντικών με φυσικά προϊόντα και εστιατόριο.
Μάλιστα, ελληνική φαρμακευτική εταιρεία που παράγει σκευάσματα για θεραπείες spa είχε εκφράσει ενδιαφέρον στον Σύλλογο προσβλέποντας και στον ιατρικό τουρισμό, όπως και εταιρεία κέτερινγκ για τη διαχείριση εστιατορίου εντός του κτήματος. Διερευνητικές συζητήσεις έχουν γίνει και με τη διοίκηση πολυτελούς ξενοδοχείου της πρωτεύουσας που βρίσκει ελκυστική την ιδέα να προσφέρει στους πελάτες του… βασιλικές βραδιές στο Τατόι.
Πρόσθετες υποδομές
Επίσης, παρότι οι μελετητές δεν έχουν εισαγάγει χρήση κατοικίας, αποφεύγοντας να μετατρέψουν το Τατόι σε real estate, πηγές του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρουν ότι θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη στο Προεδρικό Διάταγμα με τις χρήσεις και τους όρους δόμησης. Πάντως, στο master plan αναμένεται να συμπεριληφθεί πρόταση του Συλλόγου για ανάπτυξη στο νότιο άκρο της έκτασης ήπιων υποδομών (χώροι φιλοξενίας, ταβέρνα κ.ά.), που θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα. Συνολικά οι πρόσθετες υποδομές που θα δημιουργηθούν προσεγγίζουν τα 3.000 τ.μ.. Σήμερα στην έκταση των 42.000 στρεμμάτων υφίστανται 55 κτίρια (15.085 τ.μ.).
Για τη διαχείριση του έργου θα συσταθεί Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, η οποία θα προετοιμάσει και τις συμβάσεις παραχώρησης. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται στα 97-130 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο Πολιτισμού να έχει αιτηθεί τα 49 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπα θα αναζητηθούν με τη συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτών.