Επιστρέφει στον Μάρτιο η Αττική – Τι προβλέπει το σχέδιο για το ολικό lockdown

Επιστρέφει στον Μάρτιο η Αττική – Τι προβλέπει το σχέδιο για το ολικό lockdown

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο εφησυχασμού, με νέα μέτρα να είναι πλέον προ των πυλών

Δυνατά ηχούν οι καμπάνες για lockdown τύπου Μαρτίου μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Αττική και την ανησυχία για πίεση στα νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας  ξεκαθάρισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.

Πρακτικά το ολικό lockdown σημαίνει κλειστά όλα τα σχολεία, κλειστά τα καταστήματα χωρίς click away, αύξηση της τηλεργασίας στο δημόσιο, κόφτης στα SMS ακόμη πιο αυστηροί έλεγχοι καθώς και απαγόρευση κυκλοφορίας ίσως και όλες τις ημέρες της εβδομάδας νωρίτερα.

Τα πράγματα δείχνουν ότι το παρατεταμένο lockdown αλλά και τα νέα μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν. Οι ειδικοί παρακολουθούν με προβληματισμό την κατάσταση.

Έτσι, η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει αποφάσεις ακόμη και εντός της ημέρας για την επιβολή ενός lockdown τύπου Μαρτίου για την Αττική.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 13.30 θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται λίγη ώρα μετά την αποκάλυψη που έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σύμφωνα με την οποία το ΕΣΥ στην Αττική πιέζεται και ως εκ τούτου εάν τα δεδομένα συνεχίσουν έτσι, τότε ο ίδιος θα εισηγηθεί ένα lockdown τύπου Μαρτίου για την Αττική.

Η βόμβα Κικίλια για καθολικό lockdown

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας , τονίζοντας μάλιστα ότι πρέπει να κλείσουν και τα σχολεία στην Αττική.

«Επί 11 μήνες δίνουμε μια άνιση μάχη με τον κοροναϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο. Δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό, το οποίο προστάζει η ανάγκη.

Ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.

Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα». 

Ο υπουργός, μιλώντας στο OPEN ανέλυσε τα νούμερα νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, σημειώνοντας πως το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια τα κρούσματα σε παιδιά 0-9 ετών για το διάστημα 24-30/1: 435 σε σύνολο 6.676 κρουσμάτων (11%).

«Πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική», είπε ο ίδιος και σημείωσε πως ο ένας μετά τον δήμο έχουν αυξητική τάση.

Γεωργιάδης: «Aφού γίνει η εισήγηση θα γίνει συζήτηση και θα ανακοινωθούν τα μέτρα»

Αν ο υπουργός της Υγείας που είναι ο υπεύθυνος, κάνει μια τέτοια εισήγηση προφανώς θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη για την κυβέρνηση».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μετά τη βόμβα του Βασίλη Κικίλια πως αν δεν είναι καλά τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα θα εισηγηθεί γενικό lockdown στο νομό Αττικής.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι η μεγάλη ανησυχία αφορά την Αττική, καθώς εκεί ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας και είναι πυκνοκατοικημένη και εάν ξεφύγει η πανδημία μπορεί να λάβει πολύ άσχημες διαστάσεις. 

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι αποφάσεις ανακοινώνονται κεντρικά και θεσμικά και πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς τι θα πει το γενικευμένο lockdown καθώς η χώρα βρίσκεται ούτως ή άλλως σε lockdown.

«Η διαφορά τύπου Μαρτίου με σήμερα είναι κλειστά σχολεία και όχι click away στην αγορά, δεν βλέπω κάποια άλλη διαφορά. Αν αυτό εισηγηθεί ο υπουργός, τι να σας πω. Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε άλλες ανησυχίες, ο κάθε ένας όμως βλέπει τον τομέα της ευθύνης του δεν το λέω κριτικά, λογικό είναι» είπε.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 ερωτηθείς για τις πληροφορίες που φέρουν την Αττική ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown, είπε ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το όποιο δημοσιονομικό κόστος.

Κρούσματα στα σχολεία

Την ίδια ώρα, μόνο απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες το 1 στα 8 νέα κρούσματα εντοπίζεται σε παιδιά, γεγονός που θέτει σε νέα βάση τα δεδομένα σχετικά με τη μεταδοτικότητα του κοροναϊού.

Συνολικά από την 11η Ιανουαρίου οπότε άνοιξαν τα σχολεία έχουν εντοπιστεί περίπου 2.000 κρούσματα σε άτομα κάτω των 17 ετών, τα οποία αναλογούν στο 10% των συνολικών κρουσμάτων των 4 αυτών εβδομάδων. Η εξέλιξη της επιδημίας σε αυτή την κατηγορία, θέτει υπό νέο πρίσμα και τη λειτουργία των σχολείων.

Μάλιστα, από την αρχή του Φεβρουαρίου έχουν επιβεβαιωθεί 951 κρούσματα σε παιδιά, δηλαδή τα μισά από όσα έχουν εντοπιστεί από τις 11/1.

Παράλληλα τα κρούσματα στις νεαρές αυτές ηλικίες προοδευτικά αυξάνουν το ποσοστό τους στα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα και με βάση τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΟΔΥ αποτελούν το 12,5%. 

Το γεγονός της εξάπλωσης του ιού στα παιδιά, αναπόφευκτα στρέφει και τις σκέψεις στην επίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, και ιδιαίτερα της βρετανικής μετάλλαξης η οποία σύμφωνα με μελέτες φαίνεται να μεταδίδεται πιο εύκολα μεταξύ των παιδιών.

Αυτό αλλάζει σημαντικά κι τα δεδομένα που ανέφεραν ότι το σχολικό περιβάλλον είναι ασφαλέστερο για τα παιδιά έναντι της ενδοοικογενειακής μετάδοσης.

Πώς κινείται η αγορά

Όσον αφορά στην αγορά, αυτή συνεχίζει να λειτουργεί σε τέσσερις κατηγορίες με βάση το ιικό φορτίο που εμφανίζει κάθε περιοχή.

Τα καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική λειτουργούν μόνο με παράδοση εκτός (click away), όπως ίσχυε τον Δεκέμβριο. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μονάδες φροντίδας σώματος, διαιτολογικά κέντρα θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή με προαιρετικό ωράριο από 07.00’ έως 20.00’.

Το Σάββατο και την Κυριακή θα είναι κλειστά τα πάντα, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τις λαϊκές αγορές, τους φούρνους, τα βενζινάδικα και τα άλλα καταστήματα τροφίμων με ωράριο από 07.00’ έως 17.00’.

Υπάρχουν, όμως, και οι περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου (Δήμοι Πατρέων, Χαλκιδέων, Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Μυκόνου και Θήρας). Σε αυτές, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων αναστέλλεται, όπως αναστέλλεται και η λειτουργία των κομμωτηρίων. Μονάχα τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα άλλα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν.

Σε ό,τι αφορά τα σούπερ μάρκετ, όμως, επανέρχεται η απαγόρευση πώλησης προϊόντων, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έπιπλα, παιχνίδια, υποδήματα, ρούχα, βιβλία στις μητροπολιτικες περιοχές καθώς και στις πολύ αυξημένου κινδύνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ