Κορωνοϊός : Πάνω από 66% η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων τον Φεβρουάριο – Καμπανάκι από την εκτόξευση νοσηλειών και ιικού φορτίου στα λύματα

Κορωνοϊός : Πάνω από 66% η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων τον Φεβρουάριο – Καμπανάκι από την εκτόξευση νοσηλειών και ιικού φορτίου στα λύματα

Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, σε συνδυασμό με τις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις, οδηγεί σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής.

Δραματικές εκκλήσεις για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, απευθύνουν κυβέρνηση και ειδικοί, και κρούουν τριπλό καμπανάκι κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι η συμμόρφωση των πολιτών, είναι προϋπόθεση για να ανασχεθεί η αυξητική τάση των τελευταίων ημερών.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, που έχει επιστρέψει σε επίπεδα φθινοπώρου, σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις και τις προβλέψεις για την έλευση ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, έχει θορυβήσει τις Αρχές, που φοβούνται για τις συνέπειες στο ήδη επιβαρυμένο Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το πρώτο εξαήμερο του Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν συνολικά  6.256 νέα κρούσματα, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων διαμορφώθηκε  στα 973, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 66% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν είχαμε κατά μέσο όρο περί τα 584 κρούσματα την ημέρα.

Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, σε συνδυασμό με τις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις, οδηγεί σε αύξηση  των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής. Ενδεικτικό είναι ότι στο «Σωτηρία» σημειώνεται ρεκόρ εισαγωγών και αυτή τη στιγμή, καταγράφεται όπως τονίζουν οι αρμόδιοι, ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους.

Την ανησυχία εντείνει η εικόνα του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, που το προηγούμενο Σάββατο εκτινάχθηκε και σημείωσε αύξηση της τάσης του 205%.

Υπό αυτό το πρίσμα ελήφθησαν τα σκληρά μέτρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, όπου από χθες έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 το πρωί τα Σαββατοκύριακα.

Την ίδια ώρα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις, με επιστήμονες μιλούν ακόμη και για 2.400 κρούσματα ημερησίως στις αρχές Μαρτίου και να προβλέπουν έλευση του τρίτου κύματος της πανδημίας τον Μάιο.

Πολλοί είναι αυτοί, εξάλλου που ήδη μιλούν για τη λήψη και άλλων μέτρων μετά τις 15 Φεβρουαρίου, καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι στην κρίση αυτή, που είναι ένα δυναμικά εξελισσόμενο γεγονός, προσαρμόζεις τη στρατηγική σου. 

Πάνω από 66% η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων

Η εβδομάδα που ξεκινά, θεωρείται κρίσιμη με τις προσπάθειες για να ανασχεθεί η αυξητική τάση του τελευταίου διαστήματος να επικεντρώνονται στα περιοριστικά μέτρα και την τήρησή τους, καθώς και στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Τους επιστήμονες ανησυχεί ιδιαίτερα η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και το γεγονός ότι χωρίς ακόμη να έχει ανακοπεί η ένταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός τρίτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το πρώτο εξαήμερο του Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν συνολικά  6.256 νέα κρούσματα, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων διαμορφώθηκε  στα 973, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 66% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν είχαμε κατά μέσο όρο περί τα 584 κρούσματα την ημέρα.

Τα νούμερα αυτά είχε εμφανίσει η χώρα στο τέλος Οκτωβρίου. Τότε όμως ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος διασωληνωμένων ήταν κάτω των 100, συγκεκριμένα ήταν 94 ενώ σήμερα είναι 248.

Τα στοιχεία από το πρώτο 6ήμερο του Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνουν εξάλλου την δραματική προειδοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα, ότι «θα έχουμε 7.000 με 8.000 κρούσματα αυτήν την εβδομάδα».

Οι αντοχές των νοσοκομείων ξανά στο προσκήνιο – Εκτίναξη νοσηλειών

Όλα αυτά ενώ ήδη σημειώνεται, σημαντική άνοδος των νέων εισαγωγών, ειδικά στα νοσοκομεία της Αττικής.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αυξημένος αριθμός εισαγωγών τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ, όπως δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία»,  Μίνα Γκάγκα.

Σε ό,τι αφορά δε στο Σωτηρία αυτή τη στιγμή καταγράφεται – όπως δήλωσε η κ. Γκάγκα στον Σκάι – ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους.

Γιατί είναι κρίσιμη η 21η Μαρτίου

Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν πως μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση προειδοποιώντας για τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για το Σύστημα Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή 5/2 σημειώθηκαν 232 νέες εισαγωγές ασθενών, όταν είχαμε μόνο 126 εξιτήρια λόγω ίασης. Η δε κάλυψη κλινών ΜΕΘ covid-19 στην Επικράτεια βρίσκεται στο 42,60%, ενώ η συνολική κάλυψη κλινών covid-19 είναι 27,02%. Συνολικά πλέον οι κατειλημμένες κλίνες έχουν ξεπεράσει τις 1700.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ,  Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προέβλεψε ότι «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».

Μια ευχάριστη είδηση σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, είναι πως η μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης ανέρχεται στο 30% και όχι στο 50% όπως είχε λεχθεί αρχικά, κάτι που σημαίνει πως «μειώνεται η ένταση του τρίτου κύματος», ενώ πρόσθεσε πως: «έχουμε πραγματική έγνοια με τις μεταλλάξεις, έρχεται ένα τρίτο κύμα αλλά πιο ήπιο».

Η επιτάχυνση του εμβολιασμού, θα δημιουργήσει σημαντικό ανάχωμα

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων και η πανδημία θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι γύρω στις 17 Φεβρουαρίου με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στον Σκάι,  είναι σημαντικό ότι πάρθηκαν τα μέτρα προληπτικά κι εκεί που έπρεπε στοχευμένα, καθώς αποτελούν ένα πρώτο ανάχωμα στο τρίτο κύμα. «Είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του».

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν είναι η αύξηση της τηλεργασίας στο 70%, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα από τη μεριά των ενηλίκων επισημαίνοντας ότι όσο «κρατιόμαστε σε χαμηλό βαθμό διασποράς, τα δημοτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν».

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι αν εμβολιαστεί ένα ποσοστό 20%-30% του πληθυσμού γρήγορα, θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα. «Ναι μεν δε θα πρέπει να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα, γιατί ο κίνδυνος ακόμα θα υπάρχει γύρω μας, αλλά οι άνθρωποι που θα είναι διαθέσιμοι για να μεταδώσουν τον ιό θα είναι λιγότεροι. Άρα δε θα είμαστε σε ανοσία της αγέλης, αλλά θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση υγειονομικά».

Αύξηση 205% στα λύμματα

Ανησυχητική είναι η εικόνα του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής. Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημείωσε, μιλώντας στο MEGA,  ότι το προηγούμενο Σάββατο το ιικό φορτίο εκτινάχθηκε και σημείωσε αύξηση της τάσης του 205%. Η αύξηση αυτή έχει εκκινήσει από την εβδομάδα των Χριστουγέννων.

Όπως είπε, η εμπειρία του προηγούμενου κύματος έδειξε ότι τα λύματα μπορούν να δουν τη διασπορά στην κοινότητα 7-10 μέρες πιο μπροστά, ενώ ακόμα και αν κάποιος αποθεραπευτεί, μπορεί να δίνει ιικό φορτίο στα λύματα.

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα ειδικά σε κάποιες περιοχές και κυρίως στον κεντρικό τομέα της Αττικής.

Προβλέψεις για 2.400 κρούσματα τον Μάρτιο

Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας,  Νίκος Τζανάκης προειδοποιεί για 2.000 με 2.400 κρούσματα κοροναϊού σε έναν μήνα από τώρα, με βάση τα προβλεπτικά μοντέλα.

Ο καθηγητής εκτιμά πως την επόμενη Κυριακή, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 1.400, γύρω στις 20 Φεβρουαρίου τα 1.800, ενώ στις 5 Μαρτίου θα έχουν φτάσει τις 2.400.

«Τα μοντέλα γίνεται για να διαψευστούν και να πάρουν μέτρα οι αρμόδιοι, όχι για να επιβεβαιωθούν. Θα είναι απίθανο να πέσουν τα κρούσματα. Οι διοικούντες γενικά έχουν καταφέρει να είναι ελεγχόμενα τα διάφορα κύματα και να μην φτάσουμε σε άλλα επίπεδα. Αν δεν φτάσουμε πάνω από 3.000 – 4.000 κρούσματα η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και η εξίσωση θα έχει λυθεί. Αν τυχόν δυσκολέψουν τα κρούσματα, τότε θα πρέπει να παραταθούν τα μέτρα», υπογράμμισε, ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στο Open.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη «η άλλη λύση είναι να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου, το οποίο θα καταστρέψει την κοινωνική και οικονομική ζωή και δεν το θέλει κανείς. Από τον Δεκέμβριο υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων και σε σχέση με τις αρχές του προηγούμενου κύματος, αλλά αυτή τη φορά μπορούμε να ανακαλύψουμε περισσότερα κρούσματα, γιατί κάνουμε περισσότερα τεστ». 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων μετά τις 15 Φεβρουαρίου

Από χθες Σάββατο (6/2) και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 το πρωί τα Σαββατοκύριακα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Χαλκιδική, με την κυβέρνηση να καθιστά σαφή την ετοιμότητά της ανά πάσα στιγμή να επιβάλλει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα αν η κατάσταση ξεφύγει.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες δήλωσε ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι δύσκολοι. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Μέχρι τα δεδομένα να δείξουν ότι η πανδημία μπαίνει ξανά σε ύφεση, θα συνεχιστεί αυτή η τακτική του ακορντεόν με στόχο να αποφευχθεί όσο είναι δυνατόν το τρίτο κύμα και η πίεση στο σύστημα υγείας να είναι πάντα ελεγχόμενη, όπως αναφέρει και το MEGA.

Στην κυβέρνηση θα εξακολουθήσουν να δίνουν τον πρώτο λόγο στους ειδικούς και κάθε εβδομάδα θα έχουμε ανακοινώσεις για τα μέτρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης είναι να προλαβαίνει τον ιό και όχι να τρέχει πίσω του και γι’ αυτό θα λαμβάνονται μέτρα έγκαιρα και βέβαια αν χρειαστεί η ύστατη λύση θα είναι ένα ολικό lockdown.

Πώς θα λειτουργήσει η αγορά

Σήμερα, Κυριακή τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά εκτός από τα εφημερεύοντα φαρμακεία, τα περίπτερα και τα βενζινάδικα.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στον Σκάι, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σήμερα το απόγευμα και το επόμενο Σαββατοκύριακο μετά τις 17:00, θα είναι κλειστά, μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα και μανάβικα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μόνο με click away, τα σουπερμάρκετ και τα καταστήματα ειδών διατροφής θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει από τις 9 το βράδυ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ