Οι κινεζικές αρχές ανησυχούν ότι σε λίγο οι άνδρες… δεν θα υπάρχουν πια

Οι κινεζικές αρχές ανησυχούν ότι σε λίγο οι άνδρες… δεν θα υπάρχουν πια

Αν και κάποιοι κρατικοί αξιωματούχοι φοβούνται για την αποδυνάμωση της χώρας εξαιτίας της απομάκρυνσης των νεαρών ανδρών από τα έμφυλα στερεότυπα, μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιτίθεται στο νέο κυβερνητικό σχέδιο καθώς θεωρεί ότι θα εκθρέψει το bullying και τον κοινωνικό ρατσισμό

Ορισμένοι κρατικοί αξιωματούχοι της Κίνας έχουν αρχίσει να ανησυχούν, λίγο-πολύ, ότι οι άνδρες στη χώρα τους… δεν υπάρχουν πια. Ή έστω ότι δεν θα υπάρχουν στο άμεσο μέλλον, καθώς κατά τη γνώμη τους έχουν γίνει υπερβολικά θηλυκοί. Και τώρα, όπως μαντεύετε, επίσης κατά τη γνώμη τους θα πρέπει να σκληρύνουν.

Στην τελευταία προσπάθειά του να αντιμετωπίσει αυτό που ορισμένοι ακαδημαϊκοί και ΜΜΕ αποκαλούν «κρίση αρρενωπότητας», το υπουργείο παιδείας της χώρας έχει προτείνει την έμφαση στο… «πνεύμα του γιανγκ», δηλαδή στα ανδρικά χαρακτηριστικά, προσλαμβάνοντας προπονητές και επανασχεδιάζοντας το μάθημα της φυσικής άσκησης στα δημοτικά και τα γυμνάσια.

Το πρόγραμμα, που απαντά στην έκκληση ενός κορυφαίου αξιωματούχου για «αποτροπή της εκθήλυνσης των νεαρών ανδρών», παρουσιάστηκε στο κοινό την περασμένη εβδομάδα. Στην παρουσίαση δεν υπήρχαν, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, στοιχεία για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει –ή λεπτομέρειες γενικότερα- όμως τα ελάχιστα στοιχεία ήταν αρκετά για να οδηγήσουν σε έντονες συγκρούσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Ένα hashtag έχει χρησιμοποιηθεί 1,5 δισεκατομμύρια φορές στο Weibo, το κινεζικό «Twitter».

Κάποιοι χρήστες τάχθηκαν υπέρ της πρότασης, γράφοντας μηνύματα όπως το παρακάτω: «Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι τέτοιου είδους εκθηλυμένα αγόρια θα καταφέρουν να υπερασπιστούν τη χώρα τους σε περίπτωση εισβολής από τον εχθρό».

Άλλοι, όμως, πιστεύουν ότι πρόκειται για μια απόδειξη διάκρισης με βάση τη σεξουαλικότητα και για μια απόπειρα διαιώνισης των έμφυλων στερεοτύπων.

Ακόμη και ορισμένα κρατικά ΜΜΕ φαίνεται πως αμφισβητούν την πρόταση του υπουργείου. Το κρατικό κανάλι CCTV, έγραψε στον λογαριασμό του στο Weibo την Κυριακή: «Η εκπαίδευση δεν έχει στόχο απλώς να καλλιεργήσει «άνδρες» και «γυναίκες». Είναι πιο σημαντικό να αναπτύσσει την προθυμία ανάληψης ευθυνών».

Το κανάλι πρότεινε και μια πιο χαλαρή ερμηνεία του γιανγκ, γράφοντας: «Οι άνδρες δείχνουν το πνεύμα του γιανγκ με τη συμπεριφορά τους, την ψυχή και το σώμα τους. Είναι ένα είδος ομορφιάς, όμως «το πνεύμα του γιανγκ» δεν σημαίνει απλώς «αρρενωπή συμπεριφορά».

Τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα προσπαθεί να ενισχύσει τον στρατό της και να αντιμετωπίσει μια γενιά κακομαθημένων παιδιών, κυρίως αγοριών που έχουν μεγαλώσει στο διάστημα της πολιτικής του ενός παιδιού, αναδύεται μια νέα αντίληψη γύρω από την αρρενωπότητα. Οι λογοκριτές της τηλεόρασης θολώνουν τα piercings στα αυτιά των ποπ σταρ. Οι περιποιημένοι ηθοποιοί χαρακτηρίζονται στον δημόσιο λόγο «νωπό κρεατάκι» και οι γονείς γράφουν τα αγόρια τους σε στρατιωτικές σχολές, ελπίζοντας πως έτσι θα τους κάνουν «αληθινούς άνδρες».

Το σχέδιο του υπουργείου παιδείας αποτελεί απάντηση σε μια πρόταση που κατέθεσε τον Μάιο ο Σι Ζεφού, κορυφαίος διαπραγματευτής μιας συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης. Φέροντας τον τίτλο «Πρόταση για την Αποτροπή της Εκθήλυνσης των Αρσενικών Νέων», η πρόταση του Σι αναφέρει ότι «πολλοί, πάρα πολλοί» άνδρες ακόμη θα πρέπει να προσληφθούν ως δάσκαλοι φυσικής αγωγής, για να έχουν μια «αρρενωπή επίδραση» στα σχολεία της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σι υποστήριξε ότι το γεγονός πως σε νηπιαγωγεία και σχολεία η συντριπτική πλειοψηφία των δασκάλων είναι γυναίκες, όπως επίσης και η δημοτικότητα των «όμορφων αγοριών» στην ποπ κουλτούρα, καθιστά τα αγόρια «αδύναμα, κατώτερα και ντροπαλά». Επίσης παραπονέθηκε ότι τα αγόρια πλέον δεν θέλουν να γίνουν ήρωες σε μάχες, γεγονός που προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αποδειχθεί επικίνδυνο για τον κινεζικό λαό.

Πέρσι το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua έκανε ρεπορτάζ για την έμφυλη ανισορροπία στους δασκάλους φυσικής αγωγής, ένα επάγγελμα στο οποίο κυριαρχούν γυναίκες, αφού οι άνδρες το αποφεύγουν λόγω των χαμηλών μισθών. Στο παρελθόν, κρατικά ΜΜΕ έχουν κατηγορήσει τα video games, τον… αυνανισμό και την έλλειψη άσκησης για το γεγονός ότι πολλοί νεαροί άνδρες δεν είναι κατάλληλοι για τον στρατό.

Ο Μαρκ Μα, ένας 18χρονος μαθητής σε σχολείο της Σενζέν, εξηγεί στους Times ότι αν και χαίρεται για την ενίσχυση της φυσικής αγωγής, δεν πιστεύει ότι θα επηρεάσει πολύ την… αρρενωπότητα.

«Η φυσική αγωγή σε νεαρές ηλικίες σίγουρα χρήζει βελτίωσης, επειδή πολλοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για αυτή. Τους νοιάζουν μόνο τα μαθήματα», λέει. «Θυμάμαι πολλούς συμμαθητές μου να κάθονται στις κερκίδες την ώρα της γυμναστικής και να κάνουν τα μαθήματά τους».

Προσθέτει ότι δεν πιστεύει ότι «τα σχολεία εκτιμούν και πολύ τους καθηγητές φυσικής αγωγής. Αυτές οι νέα πολιτικές, όπως επίσης και η βελτίωση των μισθών, θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερους ανθρώπους να επιλέξουν αυτό το επάγγελμα».

Όσον αφορά, πάντως, το περίφημο πνεύμα του γιανγκ στα αγόρια, ο ίδιος πιστεύει ότι «κύριος στόχος είναι η αύξηση της σωματικής δύναμης. Τώρα τι εννοούν όταν λένε «αρρενωπότητα», δεν είναι ξεκάθαρο. Πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να προέρχεται από την ανατροφή των ανθρώπων και από τις καθημερινές τους συνήθειες. Προσωπικά δεν νομίζω ότι η χρήση αυτής της ταμπέλας θα επηρεάσει και πολύ τις συνήθειες των ανθρώπων αναφορικά με τη γυμναστική…».

Αν και το πλάνο του υπουργείου παιδείας δεν προβλέπει ρητά διακριτά προγράμματα για τα αγόρια και τα κορίτσια, εκπαιδευτικοί όπως η Λιου Γουενλί, καθηγήτρια στο Beijing Normal University και ειδικός στην εκπαίδευση γύρω από ζητήματα υγείας και σεξουαλικότητας, πιστεύει ότι παραμένει επικίνδυνο. Όπως λέει, ακόμη και η χρήση της φράσης «εκθήλυνση νεαρών αγοριών» θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της επιθετικότητας εις βάρος μαθητών εξαιτίας του τρόπου που εκφράζουν το φύλο, την ταυτότητα ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

«Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να ζητούν αποτροπή του bullying στα σχολεία, ενώ παράλληλα καλλιεργούν γόνιμο έδαφος για την αύξησή του», έγραψε στο Weibo.

Αν και ορισμένα λύκεια χωρίζουν τους μαθητές με βάση τις σωματικές τους ικανότητες και άλλα τους επιτρέπουν να επιλέξου με ποιο άθλημα θέλουν να ασχοληθούν, τα περισσότερα μαθήματα φυσικής αγωγής σε επίπεδο δημοτικού είναι μεικτά. Όμως όλο και συχνότερα, οι αρχές τα αντιμετωπίζουν ως «λύση» στο «πρόβλημα» των αδύναμων αγοριών.

Ο Τσουνξιάο Λι, ερευνητής που μελετά τη συμπεριληπτική φυσική αγωγή, δήλωσε τηλεφωνικά στους Times ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον. «Η υπερβολική έμφαση στην αρρενωπότητα, τη θηλυκότητα ή τις αναπηρίες, στην πραγματικότητα παίζει αποφασιστικό ρόλο στην διαφορετικότητα και τη συμπεριληπτικότητα μιας κοινωνίας», τόνισε. «Μπορεί να δημιουργήσει μια ταμπέλα ή ένα στερεότυπο».

Όπως τόνισε, στο τέλος της μέρας, στόχος των δασκάλων φυσικής αγωγής δεν θα πρέπει να είναι η δημιουργία «ανδρών», αλλά ολοκληρωμένων ανθρώπων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ