Δύσκολη εξίσωση η Αττική. Οι σκέψεις για περιορισμό μετακινήσεων από δήμο σε δήμο
Το ιικό φορτίο, ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού και η αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία είναι οι βασικοί λόγοι που οι ειδικοί συνεδριάζουν σήμερα με σκοπό να εισηγηθούν νέα μέτρα στην κυβέρνηση ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Αντέχει το σύστημα Υγείας με 2.000 κρούσματα την ημέρα;»
Αυτή είναι η εξίσωση που καλούνται να λύσουν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Και καθώς το ζητούμενο είναι η απάντηση να ισούται με όσο το δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες απώλειες, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες τάσσονται υπέρ της πρότασης ενός πισωγυρίσματος 90 και πλέον ημερών, όταν η χώρα έμπαινε σε συνθήκες αυστηρού lockdown.
Στον δυσεπίλυτο γρίφο το αίτημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο όταν η κάθε απόφαση εν μέσω της πανδημικής αβεβαιότητας συναρτάται και με την υγεία της… οικονομίας που επίσης «ασθενεί».
Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα
Τα προγνωστικά μοντέλα κάνουν λόγο ακόμη και για διπλασιασμό του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, με τους ειδικούς να δείχνουν ως βασική αιτία την αύξηση της κινητικότητας που πυροδότησε τις μεταδόσεις, σημειώνοντας ότι κάθε «άνοιγμα» συνέβαλε στην επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.
Παράλληλα, η έντονη κυκλοφορία του μεταλλαγμένου στελέχους – που από τη Βρετανία εξαπλώθηκε σταδιακά στον παγκόσμιο χάρτη – προκαλεί ένα εκρηκτικό μείγμα στις περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο. Ετσι, οι οικονομικο-κοινωνικές δραστηριότητες μπαίνουν εκ νέου στο μικροσκόπιο για επαναξιολόγηση, ενώ από τη συζήτηση δεν εξαιρείται ούτε το σενάριο να επιστρέψουν οι μαθητές των γυμνασίων, ακόμη και των δημοτικών, στη λύση της τηλεκπαίδευσης στις κόκκινες ζώνες.
Οι υποστηρικτές της πρότασης αυτής επιμένουν ότι οι μαθητές, τουλάχιστον οι μικρότεροι, δεν συμβάλλουν στη διάδοση του ιού στην κοινότητα, όμως σύμφωνα με τους επιδημιολόγους η επιστροφή τους στην τάξη επιδεινώνει τον δείκτη κινητικότητας. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση αυτή προδιαγράφει ισχυρές εντάσεις εντός των μελών της Επιτροπής, ενόσω η κυβέρνηση υποστηρίζει το «γαλλικό» μοντέλο – τα ανοιχτά σχολεία, δηλαδή.
Τα επικρατέστερα μέτρα που θα εισηγηθεί σήμερα η επιτροπή
Οι ειδικοί εξετάζουν να μπει στο κόκκινο η Αχαΐα και η Θεσσαλονίκη και να ισχύσει απαγόρευση από τις 18:00 στην Αττική τα Σαββατοκύριακα.
Στο τραπέζι μάλιστα βρίσκεται και η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική αναμένεται να αρχίσει από αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς οι ειδικοί φοβούνται πως οι αλκυονίδες μέρες θα «βγάλουν» έξω από τα σπίτια τους τους Αθηναίους με αποτέλεσμα να γεμίσουν πάλι με κόσμο οι παραλίες και τα πάρκα.
Επίσης η ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού, όσο και η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρούνταν στην πρωτεύουσα τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα έχει χτυπήσει καμπανάκι στους εμπειρογνώμονες και γι΄αυτό αναμένεται να εισηγηθούν σήμερα περεταίρω μέτρα στην κυβέρνηση.
Σημειώνεται πως στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων υπάρχει και μερίδα ειδικών που τάσσεται υπέρ ενός σκληρότερου lockdown, ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το επιδημιολογικό φορτίο, ωστόσο δεν είναι δεδομένο πως θα επικρατήσει η δική τους πρόταση.
Οι τελευταίες πληροφορίες για σχολεία
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr τα πρώτα στοιχεία του επιδημιολογικού αποτυπώματος από το άνοιγμα των σχολείων βρίσκεται στο επίκεντρο των ειδικών τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο όπως όλα δείχνουν η πλειοψηφία των «33» δεν αναμένεται να συμφωνήσει για το κλείσιμό των Γυμνασίων και των Δημοτικών αυτή την εβδομάδα.
Άλλωστε η πλευρά της η Νίκη Κεραμέως δήλωσε σήμερα , μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 πως το θέμα των σχολείων «δεν υπάρχει καν στην ατζέντα της Επιτροπής».
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, προς το παρόν «δεν υπάρχει εισήγηση ούτε για το κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων», ενώ τόνισε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα μετάδοσης εντός των σχολικών συγκροτημάτων «δεν είναι μεγάλο».
«Τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ που γίνονται είναι στο 0,23%, τα κλειστά τμήματα είναι 0,29%, ενώ τα κλειστά σχολεία στο 0,5%» είπε ενδεικτικά η κ. Κεραμέως και σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος πρότεινε να κλείσουν τα γυμνάσια, σημείωσε ότι πρόκειται για «μεμονωμένες δηλώσεις τις οποίες δεν σχολιάζει».
Παράλληλα, η υπουργός απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές άνω των 16 ετών, για μεγαλύτερη συμμετοχή στην πλατφόρμα εθελοντικών τεστ, ενώ δίνεται η δυνατότητα να εξεταστούν όσες φορές θέλουν. Όπως είπε, «υπάρχουν 486 σημεία στη χώρα για την εξέταση και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 20.000 έλεγχοι». Επιπλέον, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σχολεία από κλιμάκια του ΕΟΔΥ» και όπως εξήγησε «αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο αφού δίνει την αντίστοιχη εικόνα των ασυμπτωματικών φορέων».
Γώγος: Έξυπνη λύση η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00
Στο ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα στις «κόκκινες» όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κοροναϊό, Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1, πρόκειται για μία «έξυπνη λύση», συμπληρώνοντας πως αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η δυναμική της επιδημίας σε ορισμένες περιοχές.
«Το θέμα είναι ότι σε μερικές κόκκινες περιοχές μπορεί επιδημιολογικά τα πράγματα να είναι λίγο χειρότερα», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος αναφέροντας πως σε περίπτωση που σε κάποια περιοχή αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα τότε θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Όπως είπε ο καθηγητής, είναι ύψιστης σημασίας η μείωση της κινητικότητας, ενώ παράλληλα, εξέφρασε την κατανόησή του στην κόπωση των πολιτών.
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής πρότεινε τον έλεγχο της μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο, μέσω του SMS στο 13033, ενώ όσον αφορά στα σχολεία ο καθηγητής τόνισε πως «δεν οδηγούν την επιδημία, την ακολουθούν».
Θωμαϊδης (ΘΕΜΑ 104,6): Αύξηση 180% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής
Την απότομη αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται στα λύματα της Αττικής, αποκάλυψε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Όπως είπε, μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκε περισσότερο από 180% το ιικό φορτίο, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 42%, όπως τόνισε. «Αυτό μας υποδεικνύει ότι έρχεται το τρίτο κύμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, πως η σταδιακή αύξηση έχει ξεκινήσει από τα Χριστούγεννα και ευχήθηκε αυτή την απότομη αύξηση να μην την δούμε και σε κρούσματα.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαϊδή, σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς. Όπως είπε, στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο είχε παρατηρηθεί εξίσου απότομη αύξηση. Μιλώντας για τα τεστ, εκτίμησε ότι αν πράγματι γίνονταν περισσότερα θα βρίσκαμε και περισσότερα κρούσματα, εξήγησε όμως ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν τόσα τεστ.
Παγώνη: «Όχι» στην απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 για την Αττική
Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, μιλώντας στο MEGA, δεν κρίνει αναγκαία τη λήψη νέων μέτρων, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε».
«Η σταθεροποίηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, μαρτυρά ότι η πανδημία βρίσκεται υπό διαχείριση οπότε καινούργια μέτρα στην παρούσα φάση θα ήταν περιττά», τόνισε η κ. Παγώνη και πρόσθεσε ότι «το να ανακοινώνουμε κάθε δυο μέρες μέτρα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν τα εφαρμόζουμε».
Μάλιστα, η ίδια επεσήμανε ότι δεν είναι καλή ιδέα η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα στην Αθήνα. «Το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα», σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη που φέρουν οι πολίτες, η οποία θα πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και όλοι να αναλογιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης».
Κοντοζαμάνης: «Εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο μέτρο»
Από την άλλη «κρίσιμη» χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της εξετάζοντας τις εισηγήσεις των ειδικών».
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η πιστή τήρηση των μέτρων», επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα των πολιτών.
«Συζητάμε κάθε ενδεχόμενο, όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να προλάβουμε τη μεγάλη διασπορά του ιού», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί είναι αυτή που θα κρίνει πιθανά νέα μέτρα και η κυβέρνηση κινείται βήμα βήμα, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και βασίζει τις αποφάσεις της στις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών».