Κυπριακό : Τι ζήτησε ο Ν. Χριστοδουλίδης από τον Βρετανό ομόλογό του

Κυπριακό : Τι ζήτησε ο Ν. Χριστοδουλίδης από τον Βρετανό ομόλογό του

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι μια συνολική λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις αξίες και τις αρχές του Δικαίου της ΕΕ.

«Εξέφρασα την προσδοκία μας ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν σύντομα, από το σημείο όπου είχαν διακοπεί στο Κρανς Μοντανά και επανέλαβα τη σαφή προσήλωσή μας στον σκοπό αυτό. Επανέλαβα επίσης τη δεδηλωμένη ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις βάσει του πλαισίου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το ίδιο επίπεδο δέσμευσης θα επιδειχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι μια συνολική λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις αξίες και τις αρχές του Δικαίου της ΕΕ. «Η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό κράτος, ένα βιώσιμο κράτος-μέλος της ΕΕ, ένας σταθερός και αξιόπιστος δρώντας στην περιοχή της. Ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος που δεν είναι δέσμιο αναχρονιστικών συστημάτων και δομών που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα», τόνισε.

Συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο

«Ο Ντομ και εγώ συμφωνούμε ότι κατά την προσπάθεια για μια ουσιαστική διαδικασία, είναι σημαντικό να εμπεδώσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη την ανάγκη να αποφευχθούν οι όποιες προκλήσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο εκτροχιασμού την προσπάθεια. Ο Ντομινίκ έχει εντρυφήσει στο Διεθνές Δίκαιο και κατανοεί πλήρως τη σημασία της συμμόρφωσης με αυτό, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το δίκαιο της θάλασσας» επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης και προσέθεσε:

«Όσον αφορά ειδικότερα τα Βαρώσια, σημείωσα την εποικοδομητική στάση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη συμφωνία για μια ισχυρή Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας τον περασμένο Οκτώβριο και επανέλαβα πόσο λυπηρό είναι που η Τουρκία, παρά τη διεθνή καταδίκη, προχώρησε σε παραβιάσεις εντός της περίκλειστης περιοχής, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Να ενισχυθούν οι προοπτικές ειρήνης

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή μας, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Ντομινίκ για τον ενεργό ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή του Κόλπου, από κοινού με αριθμό ομονοούντων κρατών, εντός του διευρυνόμενου πλαισίου των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας, με στόχο την προώθηση συνεργειών μέσω μιας θετικής ατζέντας. Το όραμα μας είναι να ενισχυθούν οι προοπτικές ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή.

Τόνισα ότι αυτό το δίκτυο θετικής ατζέντας επεκτείνεται για να συμπεριλάβει εταίρους με κοινό γεωπολιτικό όραμα με σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για πιο εκτεταμένες και θεσμοθετημένες περιφερειακές συνεργασίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζει καλά την περιοχή και σίγουρα βλέπουμε προοπτικές ενισχυμένης συνεργασίας και σε αυτό το μέτωπο.

Περιττό να αναφέρω ότι ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου – τόσο όπως απορρέει από την ιδιότητά του ως συμβαλλόμενου μέρους της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης και της Συνθήκης Εγγυήσεων, καθώς και της ιδιότητάς του ως Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας – είναι ζωτικής σημασίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ