Πισωγύρισμα στην οικονομία φέρνει το τρίτο κύμα της πανδημίας ανατρέποντας την όποια σκέψη για σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα και οι νέες συνθήκες λειτουργίας μιας ημίκλειστης οικονομίας προκαλούν αμηχανία στο πολιτικό σύστημα.
Πισωγύρισμα στην οικονομία φέρνει το τρίτο κύμα της πανδημίας ανατρέποντας την όποια σκέψη για σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα και οι νέες συνθήκες λειτουργίας μιας ημίκλειστης οικονομίας προκαλούν αμηχανία στο πολιτικό σύστημα.
Ημίκλειστη οικονομία
Με το ενδεχόμενο να πηγαίνουμε και τους επόμενους μήνες σε διαδοχικά lockdown όλα τα βασικά σενάρια του οικονομικού επιτελείου έχουν ανατραπεί και εκπονούνται νέα, καθώς όλοι οι υπολογισμοί είτε έχουν να κάνουν με το ΑΕΠ, είτε με την πραγματική οικονομία έχουν ανατροπεί.
Η πανδημία επαναφέρει τον αναπνευστήρα την οικονομία, καθώς η αρχική πρόβλεψη για 7 δισεκ. ευρώ το 2021 για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει αν τελικά θα φτάσουν να καλύψουν τις ζημιές που προκαλούν τα διαδοχικά lockdown, ειδικότερα τώρα που το τοπίο είναι πιο αβέβαιο από ποτέ μετά και το φιάσκο με τα εμβόλια στην Ευρώπη.
Ήδη σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον το μήνα κοστολογούνται τα υγειονομικά μέτρα της περασμένης Παρασκευής, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τα αρχικώς προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό, καθώς τα μηνιαίο κόστος για την οικονομία αποτιμάται λόγω των περιοριστικών μέτρων αποτιμάται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Θάνατος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχία υπάρχει σε ένα κομμάτι του εμπορικού κόσμου για τη λειτουργία των καταστημάτων με τη μέθοδο του ραντεβού, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που φοβούνται ότι οι όροι λειτουργίας της αγοράς σε αυτές τις συνθήκες οδηγοί τους μεγάλους να γίνονται μεγαλύτεροι και τους μικρότερους στον αφανισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ έξι στις δέκα μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο. Ο Γιώργος Καββαθάς εκπέμπει σήμα κινδύνου τονίζοντας ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι «διασωληνωμένες» ενώ τονίζει σχετικά με τα lockdown-ακορντεόν ότι «το να ανοιγοκλείνουμε το οξυγόνο σε διασωληνωμένο ασθενή ισοδυναμεί με θάνατο».
Οι μισές επιχειρήσεις εστίασης έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές
Περισσότερες δε, από τις μισές επιχειρήσεις εστίασης έχουν κάποια ληξιπρόθεσμη οφειλή. Μάλιστα ο κλάδος της εστίασης ο οποίος θα παραμείνει κλειστός και για τον Φεβρουάριο προκάλεσε πολιτικές αντιπαραθέσεις με αφορμή τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ότι προτίθεται ο ίδιος να παραλάβει τα κλειδιά των καταστημάτων που θέλουν να παραδώσουν οι επαγγελματίες του κλάδου στο μέγαρο Μαξίμου ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και ο υπουργός Ανάπτυξης επανήλθε τονίζοντας ότι η δήλωσή του ήταν ειρωνική ως προς μια άδικη και υπερβολική συνδικαλιστική αντίδραση από την πλευρά του κλάδου και δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε καλύτερη πρόταση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.
Πάντως η δήλωση αυτή ήταν αφορμή για να προκληθεί και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που ουσιαστικά είχε ως επίδικο τη συνολικότερη διαχείριση της πανδημίας και τις γενικότερες οικονομικές της επιπτώσεις.
Αδυναμία επιβίωσης
Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «δεκάδες χιλιάδες καταστηματάρχες και εργαζόμενοι της εστίασης βρίσκονται σε απόγνωση, αντιμέτωποι όχι απλά με κίνδυνο λουκέτων και απολύσεων αλλά πλέον με αδυναμία επιβίωσης» και σε αυτό το πλαίσιο επιμένει στο κούρεμα μέρους του ιδιωτικού χρέους, αλλά και στην ανάγκη μη επιστρεπτέας προκαταβολής.
Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του που έχει αντιταχθεί στο «lockdown-ακορντεόν» τόνισε ότι η στάση της κυβέρνησης δεν δείχνει μόνο αδιαφορία για το λιανεμπόριο, την εστίαση, την μικρή και μεσαία επιχείρηση, αλλά ταυτόχρονα «μαρτυρούν τις προθέσεις της κυβέρνησης» που «αντιλαμβάνεται την κρίση ως ευκαιρία για τους λίγους και δυνατούς».
Την αντίθεσή του στα διαδοχικά lockdown έξεφρασε και το ΚΚΕ τονίζοντας ότι η αναμονή του τρίτου κύματος της πανδημίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα «κυβερνητικά «άνοιξε – κλείσε»» και ζήτησε ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.