Γιατί η κυβέρνηση βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, παρά την έξαρση του κορωνοϊού και το… ακορντεόν

Γιατί η κυβέρνηση βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, παρά την έξαρση του κορωνοϊού και το… ακορντεόν

Απρόβλεπτη η πορεία της πανδημίας με την κυβέρνηση να είναι επιφυλακή, προλαμβάνοντας με αυστηροποιηση των μέτρων ένα τρίτο κύμα. Τι γίνεται με τα οικονομικά μέτρα στήριξης.

Αυξάνει το λογαριασμό των μέτρων στήριξης η συνεχιζόμενη πολιορκία της πανδημίας πιέζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με την κυβέρνηση, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη, να διαβεβαιώνει πως για το 2021 θα στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση. Το ενδιαφέρον στην εν λόγω συγκυρία είναι η θετική προσέγγιση της κυβέρνησης στο μοντέλο του… ακορντεόν, καθότι σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου κρίνεται σημαντικό “να ξέρεις πότε θα το ανοίξεις και πότε θα το κλείσεις”. Αυτό που τόνισε λοιπόν ο κ. Ταραντίλης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είναι ότι «η τακτική του ακορντεόν έχει μία πολύ θετική πλευρά. Το ακορντεόν ανοίγει και κλείνει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρεις πότε θα το ανοίξεις και πότε θα το κλείσεις το ακορντεόν αυτό. Θα πρέπει να γίνεται πάντα με βάση τα δεδομένα που έχεις και λαμβάνοντας υπόψιν τις εισηγήσεις των ειδικών».

Μαρτυρά εν ολίγοις την στρατηγική ότι με προληπτικά μέτρα περιορισμού, μόλις τα δεδομένα και οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση θα οδηγείται σε προληπτικές αποφάσεις πριν δημιουργηθεί κατάσταση αυξητικών τάσεων. Φαίνεται πως όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, ακόμα και του ολικού lockdown, και οι Παρασκευές θα εξακολουθήσουν να είναι ημέρες ανακοινώσεων για το “άνοιξε- κλείσε”.

Θα δοθούν περισσότερα

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η βεντάλια της στήριξης για το 2021 ως επακόλουθο των παρατεταμένων  περιοριστικών μέτρων θα ανοίξει περαιτέρω των 7,5 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί, με την επιδείνωση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα να θέτει σε επιφυλακή το οικονομικό επιτελείο το οποίο βλέπει πως ίσως η αποδιασωλήνωση της οικονομίας να αργήσει. Από το οικονομικό επιτελείο διαμηνύουν μεν πως η στήριξη θα συνεχιστεί αλλά από την άλλη  οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Η κυβέρνηση καλείται να λύσει μία δύσκολη εξίσωση όπου από τη μία στηρίζει τους πληττόμενους- για όσο διαρκεί η πολιορκία του ιού – και από την άλλη πρέπει να φροντίσει να μην πάει χαμένη μία χρονιά ανάκαμψης, με στόχευση τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Με την ανάκαμψη του 2021 να μπαίνει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, τα νούμερα προκαλούν ρίγη με το κόστος του lockdown ανά μήνα να ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, όταν τα νέα περιοριστικά μέτρα θα στοιχίσουν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, με δεδομένο τη μεγάλη συμβολή των δραστηριοτήτων της Αττικής στο ΑΕΠ. 

Υπό την απειλή ενός τρίτου κύματος, το οποίο μπορεί να χτυπήσει τη χώρα ακόμα και τον Απρίλιο, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε επιφυλακή καθότι η φετινή χρονιά ανάκαμψης έχει βασιστεί και στην παραδοχή πως η υγειονομική κρίση υποχωρεί τον Απρίλιο, ώστε η οικονομία και ο τουρισμός να μπουν σε τροχιά ανάκαμψης στην αρχή της σεζόν και να αρχίσει η εφαρμογή της νέας γενιάς μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, σχετικά με τη στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων ότι όσο διαρκεί η κρίση η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους πολίτες. «Έχουμε δώσει 24 δισεκατομμύρια για θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για το 2020. Είναι περίπου το 15% του ΑΕΠ. Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του ΑΕΠ που έχουν δοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη, έχουν προγραμματιστεί 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2021. Αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση είναι να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση για το 2021 μέχρι να φύγει αυτή η δύσκολη κατάσταση…», σημείωσε.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (ΣΚΑΪ 100,3) μεταφέρει εμμέσως πλην σαφώς πως τα μέτρα στήριξης θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. ευρώ για το 2021. Τόνισε πως οι ανάγκες είναι απεριόριστες και οι πόροι περιορισμένοι γι’ αυτό και προσπαθούμε να τους διευρύνουμε με επιτυχημένες εξόδους στις αγορές. Εξήγησε πως η χώρα πρέπει να έχει το νου και στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και ανέφερε  ότι οι αποφάσεις  της προηγούμενης εβδομάδας κοστολογούνται σε περίπου μισό δισ. σε μηνιαία βάση, για αυτό και χρειάζεται σωστή στόχευση των μέτρων, ενώ δήλωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 31,2  δισ. ευρώ και αυτά αυξάνονται όταν βγαίνουμε στις αγορές.  Σημειώνεται πως τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή ένα καινούργιο πρόγραμμα στήριξης  των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα αφορά στην επιδότηση των παγίων δαπανών τους, ενώ τον Μάρτιο θα υπάρξει και 6ο κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ