«Παταγώδης η αποτυχία της Κομισιόν με τα εμβόλια» – «Δεν διαθέτει plan b»

«Παταγώδης η αποτυχία της Κομισιόν με τα εμβόλια» – «Δεν διαθέτει plan b»

Έντονες είναι οι πολιτικές αντιδράσεις στην Ελλάδα για την αποτυχία της Κομισιόν να εξασφαλίσει τα αναγκαία εμβόλια για τον κορωνοϊό αλλά και τη στάση των φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν αθετήσει τις δεσμεύσεις τους

Έντονες είναι οι πολιτικές αντιδράσεις στην Ελλάδα για την αποτυχία της Κομισιόν να εξασφαλίσει τα αναγκαία εμβόλια για τον κορωνοϊό αλλά και τη στάση των φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν αθετήσει τις δεσμεύσεις τους χάρην των κερδών τους, τινάζοντας στον αέρα τα προγράμματα εμβολιασμού και κατά συνέπεια τα χρονοδιαγράμματα για τον έλεγχο της πανδημίας.

Στα παλιά τους τα πατούτσια

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι απέτυχε παταγωδώς. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον «Ελλάδα 94.3 FM» ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «η ευθύνη βαραίνει την κα Φον Ντερ Λάιεν και την αρμόδια Επίτροπο, την κα Κυριακίδου».

«Η Κομισιόν έχει δώσεις δισεκ. ευρώ σε κάποιες πολυεθνικές του φαρμάκου και εκείνες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την Κομισιόν, αθετούν τις δεσμεύσεις τους, αρνούνται να παραδώσουν τις ποσότητες που είχαν δεσμευτεί, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο εμβολιασμός των Ευρωπαίων που είναι απαραίτητος» ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Τι έπρεπε να γίνει; Αυτό που ζητάμε από τον περασμένο Απρίλιο. Από τη στιγμή που έχουμε δώσει ως ΕΕ δις ευρώ για την έρευνα και παραγωγή αυτών των εμβολίων, χρήμα δημόσιο και όχι μόνο ιδιωτικό ρίσκο, η Κομισιόν θα έπρεπε αντί να αγοράσει εμβόλια, να αγοράσει τις πατέντες. Ή έστω να διαπραγματευτεί για την παραχώρηση δικαιωμάτων, έτσι ώστε τα εμβόλια να μπορούν να παραχθούν γρηγορότερα και από περισσότερους φορείς, που υπάρχουν και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο πλανήτη».

Έλλειμμα ευθύνης και ηγεσίας

Ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου καταλόγισε «έλλειμμα ευθύνης και ηγεσίας» στην Κομισιόν και χαρακτηρίζει αδύνατη την επίτευξη του στόχου για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού ως το καλοκαίρι.

Προσθέτει δε, ο κ. Παπαδημούλης ότι «μέσα δε σε αυτή την αποτυχία, φουντώνει και ο εθνικισμός των εμβολίων» και εκτιμά ότι οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι πολυεθνικές που «πουλάνε στη ζούλα πιο ακριβά και σε όποιον τους βολεύει» και οι πλουσιότερες χώρες, που έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν κατά προτεραιότητα τα εμβόλια, «κλέβοντάς» τα από τις φτωχότερες χώρες με ότι αυτό σημαίνει για την υγειονομική ασφάλεια σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

«Δεν είναι δυνατόν τα συμφέροντας μιας χούφτας πολυεθνικών του φαρμάκου να ζυγίζουν περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή. Και δεν είναι μόνο θέμα υγείας. Εϊναι και θέμα κοινωνίας και οικονομίας – διότι αν δεν δαμάσουμε την πανδημία, δεν θα ανακάμψει και η οικονομία» τονίζει ο κ. Παπαδημούλης.

Είχε plan b για το grexit αλλά όχι για τα εμβόλια

Ήδη από χτες ο Ηλίας Μόσιαλος ξεσπάθωσε κατά της ΕΕ κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι δεν διέθετε και δεν διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο για την προμήθεια των εμβολίων.

«Η ΕΕ δυστυχώς δεν είχε προβλέψει, ενώ κάνει Plan B για να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, δεν είχε Plan B για την πανδημία που αφορούσε όλες τις χώρες της κι όχι μόνο εμάς» είπε ο κ. Μόσιαλος και συνέχισε μάλιστα υποστηρίζοντας πως αυτό το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη πολιτική αποτυχία και «δεν εκφράζει ηγεσίες με όραμα».

Ταυτόχρονα, ο πρώην υπουργός και καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE έστρεψε τα πυρά του και προς τη Γερμανία λέγοντας πως βγάζει δική της απόφαση χωρίς στοιχεία για τα εμβόλια και δεν ακούει τον ΕΜΑ, πράγμα που δημιουργεί ασυνεννοησία μεταξύ των κρατών-μελών. «Αν τα είχαμε κάνει εμείς αυτό, θα μας είχαν δώσει άλλα 50 δισεκατομμύρια για να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Άδειες παραγωγής εμβολίων και πατέντες

Μάλιστα νωρίτερα δύο πολιτικοί αρχηγοί παρενέβησαν στο ζήτημα των εμβολίων ασκώντας κριτική στην ΕΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο του στο politico επιμένει στην άρση του καθεστώτος της πατέντας.

«Η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει όσες άδειες παραγωγής εμβολίων και αλυσίδες παραγωγής μπορεί, και να αποκτήσει τις σχετικές πατέντες προκειμένου να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή δεξαμενή πατεντών. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε κράτος-μέλος, που διαθέτει τα μέσα και την υποδομή να παρασκευάσει εμβόλια, να κινητοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους προκειμένου να επιταχύνει την παραγωγή, βάσει πάντα των προτύπων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι η ΕΕ οφείλει επειγόντως να ενισχύσει τη συνεισφορά της στο πρόγραμμα COVAX του ΠΟΥ, που έχει στόχο την εξασφάλιση δικαίου διαμοιρασμού των εμβολίων. Πρέπει να εξασφαλίσουμε περισσότερες αλυσίδες παραγωγής του εμβολίου ώστε να συνεισφέρουμε στο COVAX και των προγραμμάτων εμβολιασμού χωρών εκτός ΕΕ».

Εμπορεύματα και κέρδη

Με τη θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσει και άλλα εμβόλια εκτός των συμφωνιών της ΕΕ και να μην εξαρτάται από τις τελευταίες τονίζει ο γραμματέας του ΚΚΕ τονίζοντας ότι η πορεία των εξελίξεων επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του κόμματός του με τραγικό τρόπο σε ότι αφορά τους εμπορικούς πολέμους και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς αλλά και την προνομιακή μεταχείριση ισχυρών κρατών σε βάρος πιο αδύναμων.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε ότι «όλα αυτά απορρέουν από το γεγονός ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα αποτελούν χρυσοφόρα εμπορεύματα, των οποίων η έρευνα, παραγωγή και διανομή υποτάσσεται στα κέρδη και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων ομίλων και των καπιταλιστικών κρατών».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ ενώ άφησε αιχμές για το πιστοποιητικό εμβολιασμού λέγοντας ότι είναι απαίτηση τουριστικών και μεταφορικών εταιρειών εταιρείες καθώς και ότι θα λειτουργήσει ως άλλοθι για εκπτώσεις σε άλλα μέτρα προστασίας της υγείας, ενώ σε ότι αφορά την εξαγορά της πατέντας χαρακτήρισε ευχολόγιο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε ωστόσο ότι «η “πατέντα”, που συνδέεται άμεσα με την καπιταλιστική ιδιοκτησία, πρέπει να καταργηθεί. Αναδεικνύεται η ανάγκη της κρατικής κοινωνικοποιημένης βιομηχανίας φαρμάκου, της διεθνούς συνεργασίας για την προαγωγή της έρευνας, της μελέτης, της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων».

Διαπραγματεύεται σκληρά

Υπενθυμίζεται ότι χτες στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά των φαρμακευτικών εταιρειών ωστόσο χαιρέτισε το ότι η ΕΕ τώρα διαπραγματεύεται όπως είπε πιο σκληρά για να επιλύσει το πρόβλημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ