Κορωνοϊός : Με τρίτο κύμα και μεταλλάξεις ante portas δεν αρκεί η σταθεροποίηση – Με το χέρι «στη σκανδάλη» οι ειδικοί

Κορωνοϊός : Με τρίτο κύμα και μεταλλάξεις ante portas δεν αρκεί η σταθεροποίηση – Με το χέρι «στη σκανδάλη» οι ειδικοί

Τα χρονοδιαγράμματα των εμβολισμών στην Ευρώπη -και συνεπώς στην Ελλάδα- πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, με την ανοσία της αγέλης να απομακρύνεται αργότερα ακόμα και από το καλοκαίρι, ενώ οι μεταλλάξεις έχουν καταφέρει να «περάσουν» τα σύνορα της χώρας μας και «κυκλοφορούν» στην κοινωνία, προκαλώντας τρόμο στους επιστήμονες

Μπορεί τα 605 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ να είναι ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο την ίδια στιγμή, δείχνουν μια κάποια σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μας. Αυτή είχαν δει και οι ειδικοί την περασμένη εβδομάδα, όταν και άναψαν το «πράσινο φως» για άνοιγμα της αγοράς και στη συνέχεια είπαν ναι και στην επιστροφή των μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου στα θρανία.

Ωστόσο, τα καλά νέα… περιορίζονται εκεί. Τα χρονοδιαγράμματα των εμβολισμών στην Ευρώπη -και συνεπώς στην Ελλάδα- πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, με την ανοσία της αγέλης να απομακρύνεται αργότερα ακόμα και από το καλοκαίρι, ενώ οι μεταλλάξεις έχουν καταφέρει να «περάσουν» τα σύνορα της χώρας μας και «κυκλοφορούν» στην κοινωνία προκαλώντας τρόμο στους επιστήμονες.

Την ίδια στιγμή οι εικόνες στα καταστήματα, με τους εμπορικούς δρόμους να «βουλιάζουν» από κόσμο, μόνο… χαμόγελα δεν προκαλούν, αφού σε κάποιες περιπτώσεις -όπως για παράδειγμα στην Ερμού- ο συνωστισμός ήταν τόσο μεγάλος που αν και οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες, οι αποστάσεις… πήγαν περίπατο. Μάλιστα, εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι η μετάλλαξη του φονικού ιού είναι πιο μεταδοτική, τότε είναι ξεκάθαρο πως μπορεί πολύ σύντομα να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου καταστροφή. Μην ξεχνάμε ότι η μετάλλαξη του κοροναϊού είναι αυτή που «λύγισε» τη Βρετανία.

Όσον αφορά στις μεταλλάξεις, έχουν εντοπιστεί συνολικά 27 κρούσματα στην Αττική, από τα οποία τα τρία προκαλούν έντονη ανησυχία στους επιστήμονες. Ο λόγος είναι πως αυτά εντοπίστηκαν στην κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από γεγονός ότι δεν είχαν εντοπιστεί στα σύνορα της χώρας μας, δεν έχουν σχέση με ταξίδι στο εξωτερικό, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανώς να υπάρχει διασπορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από το άνοιγμα της αγοράς, ενώ πολλοί μιλούν ευθέως για ένα πιθανό τρίτο κύμα εφόσον δεν προσέξουμε. Βεβαίως, γίνεται ξεκάθαρο πως δεν ήταν δυνατόν να κρατήσουμε κλειστή την αγορά για πάντα, αφού έτσι οι συνέπειες θα ήταν δυσβάσταχτες για την οικονομία της χώρας.

Αυτό εξήγησε, μεταξύ άλλων, και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος χαρακτήρισε σωστή την απόφαση για άνοιγμα των οικονομικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της χώρας μας. Ωστόσο, ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι δεν σημαίνει πως τα καταστήματα θα μείνουν από δω και πέρα ανοιχτά.

Εφόσον παρατηρηθεί επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας, τόσο το επιστημονικό, όσο και το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκονται με το χέρι «στη σκανδάλη» για νέο καθολικό lockdown.

Τρεις τρόποι να καθυστερήσουμε το τρίτο κύμα

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υπάρχουν τρεις τρόποι για να αποφύγουμε το τρίτο κύμα.

Πρώτο είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Ο καθηγητής τόνισε πως είναι θετικό ότι η πλειοψηφία των πολιτών φορά πλέον μάσκα και πρόσθεσε πως δεν ανησυχεί για τους εξωτερικούς χώρους, αλλά για όσα συμβαίνουν εντός των καταστημάτων.

«Αν τα μέτρα τηρούνται όταν οι συμπατριώτες μας μπαίνουν μέσα στα καταστήματα, τότε υπάρχει λιγότερη ανησυχία» σημείωσε.

Δεύτερο είναι η οριζόντια εφαρμογή των μέτρων. Πρέπει τα μέτρα προστασίας να εφαρμόζονται οριζοντίως, παντού, σε όλους τους χώρους, χωρίς καμία εξαίρεση, είπε χαρακτηριστικά.

Τρίτο είναι οι σωστές δειγματοληψίες. Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος είναι βασικό μετράμε σωστά τα στοιχεία της πανδημίας και άρα να γίνονται πάρα πολλά διαγνωστικά τεστ.

Αυτά τα τρία δεν έγιναν στη Βόρεια Ελλάδα το περασμένο Φθινόπωρο και γι’ αυτό ξέφυγε η κατάσταση, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, το τρίτο κύμα θεωρείται -σχεδόν- σίγουρο, ωστόσο εφόσον τηρήσουμε τα παραπάνω μέτρα κατά γράμμα, τότε ίσως το καθυστερήσουμε αρκετά ούτως ώστε όταν έρθει να έχει προλάβει να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα των πολιτών της χώρας μας. 

Αγωνία για τις μεταλλάξεις του ιού

Πάντως, τις τελευταίες ώρες η μετάλλαξη του κοροναϊού έχει ανησυχήσει και τις ελληνικές αρχές καθώς μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 27 κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού.

Για τις μεταλλάξεις μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο καθηγητής Μικροβιολογίας πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Όλοι οι ιοί καθώς πολλαπλασιάζονται υφίστανται μεταλλαγές, μικροαλλαγές στο RNA τους. Οι κλώνοι που θα επικρατήσουν είναι αυτοί που μεταδίδονται ευκολότερα. Έχουν εμφανιστεί 2-3 τέτοιες μεταλλάξεις που φαίνεται ότι όντως μεταδίδονται ευκολότερα και έχουν επικρατήσει. Το ότι μεταδίδονται ευκολότερα δε σημαίνει ότι έχουν και μεγαλύτερη θνητότητα. Μάλλον αντίθετα πάει αυτό. Εχτές ανακοινώθηκε από τους Βρετανούς ότι φοβούνται ότι έχει και μεγαλύτερη θνητότητα.

Δεν έχει αποδειχτεί ακόμα. Είναι πάντως λογικό να επικρατούν μεταλλάξεις που μεταδίδονται ευκολότερα. Είναι λάθος να απομονώνουμε αυτούς που έχουν μετάλλαξη. Καλό είναι να χαρτογραφήσουμε αν η μετάλλαξη είναι στην Ελλάδα και πόσο γρήγορα μεταδίδεται, και να καθυστερήσουμε την είσοδό της. Το εμβόλιο την καλύπτει τη μετάλλαξη προς το παρόν. Αλλά αν η μετάλλαξη επικρατήσει στην Ελλάδα πρέπει να το ξέρουμε για να δούμε πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί, να γίνει προγραμματισμός τους», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.

Ξεκάθαρος ήταν ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως αν αρθούν κι άλλα μέτρα τώρα, τότε είναι δεδομένο ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ένα κύμα που θα είναι καταστροφικό, αφού τα νοσοκομεία δεν αντέχουν. Ανέφερε επίσης πως οι συνωστισμοί που παρατηρούνται στα μαγαζιά που άνοιξαν τρομάζουν τους επιστήμονες. Όπως είπε, έτσι την πάθαμε τον Οκτώβρη του 2020, όπου ο κόσμος ήταν χαλαρός και τελικά είχαμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ανησυχητικά ήταν ωστόσο και τα όσα είπε για τη μετάλλαξη του κοροναϊού. Όπως υποστήριξε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο ιός θα έχει συνεχείς μεταλλάξεις και δεν πρόκειται για ησυχάσουμε ποτέ από αυτόν, γι αυτό χρειάζεται συνεχής εγρήγορση.

Επηρεάζει η μετάλλαξη τα εμβόλια;

Στο ζήτημα των μεταλλάξεων αναφέρθηκε και ο Ηλίας Μόσιαλος. Όπως είπε, για την βρετανική μετάλλαξη ήδη υπάρχουν πειραματικά δεδομένα της Biontech που δείχνουν ότι το εμβόλιο που έχει κατασκευάζει μαζί με την Pfizer είναι αποτελεσματικό και γι’ αυτό το στέλεχος.

Για την μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τόνισε ότι με βάση όσα γνωρίζουμε τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά. Εξήγησε ότι υπάρχει αδημοσίευτη εργασία Νοτιοαφρικανών επιστημόνων σε ένα πολύ μικρό δείγμα 44 ατόμων, που δείχνει μεγάλη μείωση αντισωμάτων και συγκρίνοντας με αντίστοιχα παραδείγματα από τον ιό της γρίπης, βγάζει το συμπέρασμα ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξει το εμβόλιο.

Επεσήμανε ωστόσο ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης είναι από 29% έως 60% το πολύ ενώ του εμβολίου απέναντι στον κοροναϊό φτάνει στο 95% «άρα μιλάμε για ανόμοια πράγματα, άρα έκαναν υπόθεση εργασίας που υπερέβησαν λίγο κάποια δεδομένα».

Από την άλλη σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δεν υπάρχει μόνο η ανοσία μέσω των αντισωμάτων, αλλά και η κυτταρική, η οποία δεν μετρήθηκε στην εν λόγω νοτιοαφρικανική μελέτη.

«Και η κυτταρική ανοσία, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ μεγαλύτερη όσον αφορά την ανοσοαπόκριση» κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ