Το Σάββατο προβλέπεται στη δυτική Ελλάδα, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά.
Με βροχές και νεφώσεις αναμένεται να κυλήσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις από τους μετεωρολόγους κάνουν λόγο για ένα νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας από την ερχόμενη εβδομάδα.
Σήμερα αναμένονται βροχές αναμένονται στη Δυτική Ελλάδα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.
Το Σάββατο προβλέπεται στη δυτική Ελλάδα, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά.
Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά, όπου από τις απογευματινές ώρες και από τα βορειοδυτικά τα φαινόμενα πιθανώς να είναι έντονα, ενώ την Κυριακή, αναμένουμε αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις πρωινές ώρες και στα δυτικά τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου από τις απογευματινές, όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, που από το απόγευμα στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Δραστηριότητα στην Ελλάδα το 2020
Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που δημοσιεύει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την κεραυνική δραστηριότητα του 2020.
Πέρυσι καταγράφηκε μειωμένη κεραυνική δραστηριότητα στην Ελλάδα σε σχέση με τα έτη 2018 και 2019, κυρίως λόγω της περιορισμένης εμφάνισης καταιγίδων τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρά τη μικρή δραστηριότητα καταιγίδων, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κεραυνικά πλήγματα κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών στη Σκόπελο στις 26 Μαΐου και στην Κρήνη Φαρσάλων στις 10 Ιουνίου 2020.
Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει την πυκνότητα των ηλεκτρικών εκκενώσεων που κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr «ZEUS» το 2020, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά κεραυνούς και ένα μικρό ποσοστό αστραπών. Η μέγιστη ημερήσια κεραυνική δραστηριότητα καταγράφηκε στο Βόρειο Ιόνιο στις 5 Αυγούστου 2020 κατά την κακοκαιρία «Θάλεια» όταν και εντοπίστηκαν περίπου 10.000 κεραυνοί σε ένα 24ωρο.
Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι συνήθως οι μήνες του έτους κατά τους οποίους εκδηλώνονται περίπου το 25% και το 20% των κεραυνών ετησίως, όμως το 2020 ο Ιούλιος χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα χαμηλή δραστηριότητα καταιγίδων.
Ο επόμενος χάρτης δείχνει ανά μήνα την πυκνότητα των καταγραφών για το 2020, με τον Αύγουστο να παρουσιάζει τις περισσότερες καταγραφές με πάνω από 43.000 κεραυνούς.
Η τιμή αυτή είναι κοντά στον μέσο όρο του μήνα των τελευταίων 16 ετών, αν και οι κεραυνοί ήταν εντοπισμένοι σε περιορισμένη έκταση.