Διπλή πρόκληση από Ερντογάν και Τσαβούσογλου – Κατηγορούν και απειλούν την Ελλάδα ενώ μιλούν για διάλογο

Διπλή πρόκληση από Ερντογάν και Τσαβούσογλου – Κατηγορούν και απειλούν την Ελλάδα ενώ μιλούν για διάλογο

Σε μπαράζ προκλητικών Ερντογάν και Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνάντησής του με πρεσβευτές κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε μπαράζ προκλητικών δηλώσεων προχώρησαν οι Τούρκοι μία ημέρα μετά την ανακοίνωσή τους πως είναι έτοιμοι να προσέλθουν σε διάλογο με την Ελλάδα εγκαταλείποντας την επιθετική πολιτική τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με πρεσβευτές κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη χώρα μας για «παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και για παράνομες δραστηριότητες στα νησιά τα τελευταία χρόνια» και την κάλεσε «να αφήσει τις εντάσεις, ώστε να ξεκινήσει μια νέα εποχή με τις διερευνητικές συζητήσεις, στις 25 Ιανουαρίου».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο «δύσκολο 2020» για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και τα εμπόδια που έβαλαν «μονομερείς ενέργειες κρατών μελών» στον διάδρομο εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία ο κατηγόρησε ιγα στρατηγική τύφλωση στο Κυπριακό και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η ΕΕ πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της. Φαίνεται πως ξέχασε τη δέσμευσή της στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το δημοψήφισμα και επιβράβευσε την ελληνοκυπριακή, που είπε «όχι σε μια λύση για την Κύπρο» το 2004, η οποία θα περιλαμβάνει και τους Τουρκοκύπριους. Αντί να μιλάμε διαρκώς για αποτυχημένα μοντέλα στην Κύπρο, πρέπει να βρούμε νέες εναλλακτικές», είπε.

«Θέλουμε επίσης να σκεφτούμε ξανά τις σχέσεις μας με τη Γαλλία και να ξεφύγουμε από τη γραμμή έντασης», είπε θέλοντας να δείξει ότι έχει εγκαταλείψει την τακτική όξυνσης που ακολούθησε όλο το τελευταίο διάστημα εναντίον της Γαλλίας και προσωπικά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Μοιραζόμαστε κοινά εδάφη με την Ευρώπη για 1.000 χρόνια. Είναι αδύνατο να διαβάσει κανείς την ιστορία της Τουρκίας χωρίς την Ευρώπη και είναι αδύνατο να κατανοήσει κάποιος την ευρωπαϊκή ιστορία χωρίς την Τουρκία. Προσπαθούμε 60 χρόνια για πλήρη ένταξη και παρά τις αδικίες που έχουμε υποστεί, δεν τα παρατάμε» είπε επίσης ο Ερντογάν. 

Τσαβούσογλου: Έτοιμοι να επαναλάβουμε τις προκλήσεις

Προκλητικός εμφανίστηκε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή του με τους πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ προειδοποιώντας πως σε περίπτωση που η ΕΕ στηρίξει την Ελλάδα όπως έκανε στη σύνοδο του Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία θα επαναλάβει όσα έκανε μέχρι πρόσφατα.

«Η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα» είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στις διερευνητικές επαφές και υποστήριξε πως με τον Νίκο Δένδια έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν. «Χθες προτείναμε την ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και είχαμε την άμεση ανταπόκριση. Στις 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουμε τον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών. Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δενδια, ο οποίος είναι και προσωπικός μου φίλος, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και αργότερα θα καθoρίσουμε την ημερομηνία της συνάντησής μας», δήλωσε.

Επίσης, κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας πως «κάποιες χώρες μέλη της Ε.Ε., τα πολυετή διμερή προβλήματα τους με την Τουρκία τα μετέφεραν στην ΕΕ. Προσπάθησαν να φέρουν την Τουρκία αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Eνώ η ΕΕ δεν υποστηρίζει κάποιο κράτος μέλος της για τη διευθέτηση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους και δηλώνει ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, όταν το θέμα ήταν η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Έγινε κατάχρηση στην έννοια της αλληλεγγύης».

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Ωστόσο, ελληνικές διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου κατά τη συνάντησή του με τους ευρωπαίους πρεσβευτές, διαψεύδουν ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στις 25 Ιανουαρίου.

«Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα», αναφέρουν οι πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, καταλήγοντας ωστόσο ότι «βεβαίως ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες». 

Anadolou: Αυτοί είναι οι έξι βασικοί πυλώνες στις διερευνητικές με την Ελλάδα

«Τουρκία και Ελλάδα ξεκινούν πέντε χρόνια μετά τις διερευνητικές συνομιλίες για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο με στόχο να μπουν τα θεμέλια για μια δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Αν. Μεσόγειο» αναφέρει σε δημοσίευμά του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στο οποίο αναφέρονται τα ζητήματα που θα επιδιώξει να συζητήσει η Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο αναφέρει πως οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν όσον αφορά το Αιγαίο Πέλαγος είναι: Υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, στο πλαίσιο μιας «δίκαιης λύσης» που δεν θα παραβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

«Οι δύο χώρες πραγματοποίησαν 60 γύρους συναντήσεων έως το 2016. Στη συνέχεια δεν πραγματοποιήθηκε κανένας νέος γύρος διερευνητικών συνομιλιών, λόγω απροθυμίας της κυβέρνησης Τσίπρα της εποχής. Ωστόσο, η αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έφερε στην επιφάνεια την αναγκαιότητα καθιέρωσης ενός διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών»
αναφέρει το πρακτορείο, κάνοντας στη συνέχεια λόγο στις πρωτοβουλίες που έλαβε η Ε.Ε., μέσω της γερμανικής προεδρίας, για επανέναρξη των συνομιλιών, που «υπονομεύθηκε» – όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα – από τη Συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ τον περασμένο Αύγουστο.

Πρωτοβουλίες υπήρξαν και από την πλευρά του ΝΑΤΟ, με κύριο στόχο: «την αποτροπή ατυχημάτων και ανεπιθύμητων συμβάντων μεταξύ των δύο χωρών» στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το Anadolu σχολιάζει πως κύριος στόχος της Ελλάδας τους προηγούμενους μήνες, ήταν η επίκληση της «αλληλεγγύης» των κρατών -μελών της Ε.Ε. με στόχο τη δημιουργία ενός αντιτουρκικού τόξου, λόγω των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. «Ωστόσο πολλές χώρες, ειδικά η Γερμανία που είχε και τη προεδρία της Ε.Ε., τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία και κατά αυστηρών κυρώσεων που ζητούσαν Ελλάδα και Κύπρος» όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως «σκοπός των συνομιλιών είναι να τεθούν τα θεμέλια για μια δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στο Αιγαίο», αναφέροντας στη συνέχεια την «ατζέντα» που επιδιώκει να θέσει η Άγκυρα στο τραπέζι των συνομιλιών, παρά την ξεκάθαρη θέση της Αθήνας πως: «μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Τέλος το δημοσίευμα σημειώνει πως οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, πραγματοποιούνται κάτω από πλήρη μυστικότητα και δεσμεύονται -και από τις δύο πλευρές- από το απόρρητο. 

«Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις»

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε χθες Δευτέρα την Ελλάδα να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις, εντός του Ιανουαρίου. Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών, επιδιώκοντας να θέσει υπό διαπραγμάτευση το σύνολο των μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων της Άγκυρας, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα» συμπλήρωσε.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» πρόσθεσε, προκαλώντας ερωτήματα για το ρόλο του αλβανού πρωθυπουργού στην όλη διαδικασία.

«Όταν το 2016 ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνομιλίες επέστρεψαν στην ατζέντα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές. Η Ελλάδα είπε ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου», ανέφερε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τουρκίας για «λύση» δύο κρατών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ