«Μαύρα μαντάτα» για την ευρωζώνη και για το πρώτο τρίμηνο του 2021

«Μαύρα μαντάτα» για την ευρωζώνη και για το πρώτο τρίμηνο του 2021

Κορυφαίοι τραπεζικοί και χρηματοοικονομικοί όμιλοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους και κάνουν λόγο για συνέχιση της ύφεσης, εναποθέτοντας πλέον τις ελπίδες για ουσιαστική ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μαύρα είναι τα μαντάτα που έρχονται για τις οικονομίες της ευρωζώνης από αρκετούς μεγάλους τραπεζικούς, χρηματοοικονομικούς και ασφαλιστικούς ομίλους. Τουλάχιστον όσον αφορά στο πρώτο τρίμηνο του 2021, καθώς η κατάσταση παραμένει δραματική στα περισσότερα μέτωπα, όπως φαίνεται και σε σχετικό και εξαιρετικά αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Bloomberg.

Πλέον, όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς παράταση της ύφεσης και προς μία ακόμη «βουτιά» της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που μεταθέτει την πολυπόθητη ανάκαμψη για το δεύτερο τρίμηνο του έτους ή και πιο αργά. Τα lockdown και ο αργός ρυθμός στους εμβολιασμούς «δεν βοηθούν», αναφέρει η επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής Allianz, προσθέτοντας πως «το πιο μεγάλο πρόβλημα» έχει να κάνει με τη διαρκή παράταση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία ξεκίνησαν ως μάλλον πιο ήπια».

Μια από τις χειρότερες προβλέψεις έρχεται από το ίδιο το Bloomberg, που εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου θα φτάσει το 4%, όταν πριν το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 1,3%. Ανάλογη, όμως, είναι η εικόνα που δίνουν και οι υπόλοιποι.

Η JPMorgan, για του λόγου το αληθές, η οποία διαπιστώνει συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 9% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, προβλέπει μια νέα υποχώρηση κατά 1%, έναντι ανάπτυξης με ρυθμό 2% που εκτιμούσε νωρίτερα. Η UBS, από την πλευρά της, κάνει λόγο για συρρίκνωση της τάξης του 0,4%, έναντι ανάπτυξης 2,4% στην προηγούμενη έκθεσή της.

Όσο για την ολλανδική ING, αφού διαπιστώνει ότι η εμβολιαστική εκστρατεία «είναι αργή και, σε αρκετές περιπτώσεις, χαοτική», θεωρεί ότι μια επιπλέον αρνητική επίπτωση θα υπάρξει από το Brexit. Έτσι, καταλήγει στο συμπέρασμα πως «το καλύτερο σενάριο» είναι η μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, ενώ εμφανίζεται βέβαιη πως η ευρωζώνη δεν θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα πριν τα μέσα του 2023.

Στήριξη από κυβερνήσεις και ΕΚΤ

Υπό αυτό το πρίσμα, όλες οι ελπίδες εναποτίθενται πρακτικά στο δεύτερο εξάμηνο. Στο μεταξύ, όπως τόνισε οικονομικός αναλυτής της UBS στο Bloomberg, «αναμένουμε από τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ανάκαμψη, με μια στροφή από την τόνωση του εισοδήματος στην τόνωση της ζήτησης». «Η συνέχιση της τρέχουσας δημοσιονομικής πολιτικής το 2021 και σε σημαντικό διάστημα του 2022 μοιάζει να είναι βέβαιη», προσθέτει.

Η διαπίστωση αφορά, φυσικά, και την ΕΚΤ, η οποία έχει ήδη παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ως τον Μάρτιο του 2022, ενώ διατηρεί το βασικό της επιτόκιο δανεισμού κοντά στο μηδέν. Η πολιτική της αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ