Οι επιστήμονες, πριν εισηγηθούν το όποιο άνοιγμα, θέλουν να «δουν» τις επιπτώσεις της κινητικότητας του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά και του πρώτου ανοίγματος των σχολείων.
Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ειδικοί και κυβέρνηση βρίσκονται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και σε αναζήτηση της χρυσής τομής ανάμεσα στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την οικονομία.
Οι επιστήμονες, περιμένουν την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων ημερών, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα και το Lockdown, που αν και μετρά ήδη, 9 εβδομάδες δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ακόμη και το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα, γίνεται σε κλίμα αβεβαιότητας, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία από το αποτύπωμα των γιορτών στην πορεία της πανδημίας.
Παρά τις αντιδράσεις των εμπόρων, οι ειδικοί είναι έντονα επιφυλακτικοί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, επισημαίνοντας ότι η επιδημιολογική αλλάζει πολύ εύκολα γι’ αυτό και ό,τι μέλλει γεννέσθαι θα αποφασίζεται τμηματικά.
Ο φόβος για ένα τρίτο κύμα πανδημίας, παραμένει, ενώ οι προβλέψεις «μιλούν» για έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού, το επόμενο 15ήμερο.
Όπως όλα δείχνουν οι αποφάσεις είτε για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, είτε για χαλάρωση θα λαμβάνονται ανά εβδομάδα, με κριτήριο, τα ημερήσια κρούσματα, τον αριθμό των νοσηλευόμενων και κυρίως των διασωληνωμένων, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων.
Ο αριθμός των μολύνσεων στη χώρα μας ακολουθεί αυξητική τάση – χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 800 κρούσματα του φονικού ιού– ωστόσο συνεχίζεται σταθερά, έστω και αργά, η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ αφού οι διασωληνωμένοι έπεσαν χθες στους 362, ενώ μειωμένος σε σχέση με προηγούμενες μέρες ήταν και ο αριθμός των θανάτων (32 χθες).
Σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι την αχτίδα αισιοδοξίας που μας δίνει ο δείκτης θετικότητας δηλαδή το ποσοστό των θετικών δειγμάτων, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), στη χώρα μας είναι κάτω από το όριο του 4%.
Ανά εβδομάδα οι αποφάσεις
Εν αναμονή της επιδημιολογικής εικόνας των επόμενων ημερών, οπότε θα φανεί και το αποτύπωμα των γιορτών στην πορεία της πανδημίας, και με το lockdown να έχει παραταθεί μέχρι, τουλάχιστον τις 18 Ιανουαρίου, κυβέρνηση και ειδικοί, εστιάζουν στον τρόπο άρσης των περιορισμών και την σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνικο-οικονομικής ζωής της χώρας.
Οι αποφάσεις όπως όλα δείχνουν, θα λαμβάνονται ανά εβδομάδα, και το όποιο άνοιγμα θα γίνεται τμηματικά, βήμα-βήμα, ώστε να εκτιμώνται οι επιπτώσεις του κάθε βήματος.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι επιστήμονες πριν εισηγηθούν το όποιο άνοιγμα, θέλουν να «δουν» τις επιπτώσεις της κινητικότητας του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά και του πρώτου ανοίγματος των σχολείων.
Κάτι που άφησε να εννοηθεί, μιλώντας στο MEGA, o αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας πως όταν οι λοιμωξιολόγοι βρουν το περιθώριο της κινητικότητας που μπορεί να μπει, τότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της αγοράς. Πρόσθεσε δε πως την εβδομάδα που έρχεται θα ληφθεί απόφαση για το πότε θα ανοίξει η επόμενη δραστηριότητα, τονίζοντας ότι «το σημαντικό είναι να ανοίξουν τα σχολεία».
Έντονος προβληματισμός για την Αττική
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι εισηγήσεις τροποποιούνται με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και αυτές εξαρτώνται από τη μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων. Στόχος πάντα, να μην ασκηθεί μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας.
Ο μεγάλος προβληματισμός των ειδικών και της κυβέρνησης, εστιάζεται στην επιδημιολογική κατάσταση της Αθήνας, αλλά και της Αττικής γενικότερα.
Η πρωτεύουσα και τα προάστιά της δεν παρουσιάζουν τάσεις μείωσης του ιικού φορτίου. Τουναντίον, τα τελευταία 24ωρα η κατάσταση δείχνει να έχει επιβαρυνθεί σε αρκετές περιοχές, ενώ οι μετρήσεις στα λύματα, παραπέμπουν σε τριπλασιασμό του φορτίου.
Τμηματικά το όποιο άνοιγμα
Ως εκ τούτου, οι ειδικοί εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί ως προς την άρση των μέτρων του lockdown, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν τοπικού χαρακτήρα μέτρα, αναλόγως με το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής.
«Σε σχέση με τα μαγαζιά και τις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες, θέλουμε να ανοίγουν τμηματικά ώστε να έχουμε έλεγχο της κατάστασης. Είναι απόλυτα σαφές ότι είμαστε σε μία ισορροπία ανάμεσα στην υγεία και την οικονομία. Σχηματικά το λέω. Πρέπει αφενός να έχουμε ασφάλεια και από την άλλη και η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει. Καταστρέφονται άνθρωποι και μαγαζιά, είναι σαφές αυτό», ανέφερε, μιλώντας στο MEGA, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
«Καλό είναι κανείς να προλαμβάνει. Μπορεί να προβλέψει την αύξηση των κρουσμάτων και να ανοίγουν οι δραστηριότητες τμηματικά. Αυτό είναι το σχέδιο», πρόσθεσε.
Πότε θα έρθει χαλάρωση των μέτρων
Οι αποφάσεις είτε για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, είτε για χαλάρωση θα λαμβάνονται, με κριτήριο, τα ημερήσια κρούσματα, τον αριθμό των νοσηλευόμενων και κυρίως των διασωληνωμένων, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων.
« Σίγουρα θέλουμε να υπάρχει μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, σίγουρα θέλουμε να μην υπάρξει πίεση στις μονάδες Covid και μια βελτιωμένη κατάσταση στις ΜΕΘ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Ιατρικής Σχολής, απαντώντας σε ερώτηση του MEGA, σχετικά με το πόσα κρούσματα θα οδηγήσουν στην άρση του lockdown.
Την ίδια ώρα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο Πρακτορείο FM, δηλώνει σίγουρος ότι προς το καλοκαίρι θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας:
«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40-50%, που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας. Τα μέτρα ατομικής προστασίας θα τα ξεφορτωθούμε, όταν δούμε τα νούμερα να πέφτουν δραματικά. Ίσως από τον Μάιο και μετά».
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή τη φάση είμαστε στη συρρίκνωση του δεύτερου κύματος. «Το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες σχετίστηκαν με εκθετική αύξηση μέσα Οκτωβρίου -Νοέμβριου, ίσως μας επιτρέψει να πούμε ότι η επιδημία μπορεί να κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα και να μην δούμε τρίτο κύμα. Η εικόνα της πανδημίας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση βελτίωσης» λέει χαρακτηριστικά.