Στα μέλη του ΠΟΥ δεν επετράπη η είσοδός τους στην Κίνα παρά τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις του Πεκίνου για έρευνα σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού
Πρόβλημα προέκυψε με την αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού αναμενόταν να μεταβεί στην Κίνα για να ερευνήσει την προέλευση της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, στα μέλη του ΠΟΥ δεν επετράπη η είσοδός τους στην Κίνα παρά τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις του Πεκίνου, μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων.
Δύο εκ των μελών της δεκαμελούς αποστολής είχαν ξεκινήσει το ταξίδι προς την ασιατική χώρα. Ο ένας έχει επιστρέψει πίσω και ο άλλος κατευθύνεται σε τρίτη χώρα.
Πρόβλημα με τη βίζα;
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε ότι το ζήτημα οφείλεται σε πρόβλημα που προέκυψε με τη βίζα, εκφράζοντας τη «βαθιά απογοήτευσή του» που η Κίνα δεν είχε ακόμη διευθετήσει τις άδειες για την άφιξη της αποστολής, δεδομένου ότι «δύο μέλη είχαν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους, ενώ τα υπόλοιπα δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν την τελευταία στιγμή».
Πρόσθεσε ότι είχε έρθει σε επαφή με ανώτερους κινέζους αξιωματούχους για να τονίσει «ότι η αποστολή αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες των Ηνωμένων Εθνών».
«Με διαβεβαίωσαν ότι η Κίνα επιταχύνει τη διαδικασία για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη αποστολή των ειδικών» δήλωσε στους δημοσιογράφους, στη Γενεύη, την Τρίτη.
Η αποστολή δέκα ειδικών του ΠΟΥ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για το κινεζικό καθεστώς, το οποίο επιθυμεί να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την πανδημία που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.
Οι κινεζικές αρχές δεν χάνουν ευκαιρία να εκφράζουν την αμφιβολία τους για την προέλευση του ιού, αν και αρχικά είχαν ανακοινώσει ότι πρωτοεντοπίστηκε σε αγορά της Ουχάν όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα.
«Ολοένα και περισσότερες έρευνες μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιδημία ενδέχεται να είχε εμφανιστεί σε πολλές περιοχές του κόσμου» δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι.
Οι εμπειρογνώμονες σε καραντίνα
Όπως προβλεπόταν στον σχεδιασμό, λόγω της covid-19, οι διεθνείς εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ θα έπρεπε να παραμείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδες μετά την άφιξή τους στο Πεκίνο και στη συνέχεια θα είχαν στη διάθεσή τους τρεις ή τέσσερις εβδομάδες για να διεξάγουν τις έρευνές τους.
«Θα είναι απίστευτα δύσκολο να βρεθεί η προέλευση του ιού» επεσήμανε η Ιλόνα Κίκμπους του Ινστιτούτου Ανώτερων Διεθνών Σπουδών και Ανάπτυξης, στη Γενεύη, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει τώρα είναι να διασφαλιστεί η είσοδος της αποστολής στην Κίνα, η οποία βρίσκεται πραγματικά στον αέρα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αρχικός ξενιστής του νέου κοροναϊού ήταν μια νυχτερίδα, αλλά δεν γνωρίζουν το ενδιάμεσο ζώο που οδήγησε στη μόλυνση των ανθρώπων, ενώ κινεζικός Τύπος αναφέρεται ολοένα και περισσότερο στο ενδεχόμενο ο κοροναϊός να εισάχθηκε στη χώρα από κατεψυγμένο προϊόν, μια θεωρία που έχει απορρίψει ο ΠΟΥ.