Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε περίπου 1.000 κρούσματα, υπενθυμίζοντάς μας με τον χειρότερο τρόπο πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία και πόσο εύκολα μπορούμε να χάσουμε το παιχνίδι
Στην πικρή πραγματικότητα, αυτή του κοροναϊού, προσγειωθήκαμε ξανά η Ελλάδα μετά τις γιορτές, κατά τη διάρκεια των οποίων κρούσματα δεν ξεπέρασαν τα 500, μιας και όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω των εορταστικών ημερών πραγματοποιούνταν λιγότερα τεστ. Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε περίπου 1.000 κρούσματα, υπενθυμίζοντάς μας με τον χειρότερο τρόπο πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία και πόσο εύκολα μπορούμε να χάσουμε το παιχνίδι.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι την εορταστική περίοδο, δηλαδή Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, με τις… ευλογίες της κυβέρνησης χαλαρώσαμε, με αποτέλεσμα να αυξηθεί επικίνδυνα το ιικό φορτίο της χώρας μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς το διήμερο (παραμονή και ανήμερα) την Πρωτοχρονιά καταγράφηκε τριπλασιασμός του φορτίου στην Αττική, με τους ειδικούς να αγωνιούν για την πορεία της πανδημίας. Μάλιστα, τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να το δούμε αυτό και στα κρούσματα.
Τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε επίπεδα Οκτωβρίου, φοβούμενη ότι αναμένεται να ξεκινήσει ραγδαία αύξηση των μολύνσεων. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση, αφότου αρχικά επέτρεψαν «μετακίνησες» και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, έσπευσαν να σώσουν ότι σώζεται με την ανακοίνωση του σκληρού lockdown στο σύνολο της χώρας -τουλάχιστον- μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.
Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι αν το lockdown αυτής της εβδομάδας είναι αρκετό για να περιορίσει την «ζημιά» που έγινε στις γιορτές. Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά αναφορικά με την επόμενη μέρα από την κυβέρνηση ανακοινώνουν… άνοιγμα των καταστημάτων, με το γνωστό click away, στις 11 Ιανουαρίου, τη στιγμή που οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα αποφανθεί.
Συγκεκριμένα, μιλώντας σήμερα στο MEGA ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, είπε πως «τη Δευτέρα θα λειτουργήσει ξανά κανονικά το click away», ενώ συμπλήρωσε πως «τη Δευτέρα να επέλθουμε σε όσα ήταν σε λειτουργία μέσα στις γιορτές». Την ίδια στιγμή, οι καταστηματάρχες παρακολουθούν τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και ευελπιστούν ότι δεν θα βρεθούν μπροστά σε αλαλούμ, παρόμοιο με αυτό που βρέθηκαν αντιμέτωποι κ0αθηγητές και μαθητές αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.
Χαμηλώνουν τις προσδοκίες οι επιστήμονες
Με αυτές τις δηλώσεις δεν φαίνεται να συμφωνούν. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος διαφωνούσε και με το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, προέβλεψε ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν στα τέλη Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι τα δεδομένα στα τέλη Οκτωβρίου μας οδήγησαν στο lockdown που τελικά εφαρμόστηκε στις 7 Νοεμβρίου και βρίσκεται -με διάφορες παραλλαγές- σε ισχύ μέχρι σήμερα.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξήγησε ότι «σε δέκα μέρες περίπου από τώρα θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού μπορούμε να βρισκόμαστε, δηλαδή αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει μικρή άρση της αυστηροποίησης των μέτρων ή όχι». Δηλαδή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μόσιαλου, πριν την 15η Νοεμβρίου δεν θα έχουμε σαφή εικόνα για το αν μπορούμε να επανεκκινήσουμε κάποιους τομείς της αγοράς. Είναι λοιπόν απορία άξιο πως η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει και πάλι ένα κομμάτι της χώρας, τη στιγμή που οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι και το άνοιγμα της αγοράς, έστω και με τη μέθοδο του click away δεν είναι «αθώο», αφού το πρώτο άνοιγμα των καταστημάτων με αυτή τη μέθοδο επέφερε αύξηση κρουσμάτων της τάξης του 8 – 9%.
Όλα αυτά, σε μια περίοδο που τα νέα από τον υπόλοιπο πλανήτη μόνο… ενθαρρυντικά δεν είναι. Η Αγγλία ανακοίνωσε χθες το τρίτο πανεθνικό lockdown, ενώ ακολούθησε η Γερμανία. Παράλληλα και η Γαλλία, στην οποία βρίσκονται αυστηρά μέτρα, κάνει πίσω στο άνοιγμα των εστιατορίων και των χώρων εστίασης, που είχε προαναγγείλει.
Τα πράγματα δεν γίνονται καλύτερα, ούτε στο πλαίσιο των εμβολιασμών. Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα -το ίδιο και στην Ευρώπη- προχωρά με πολύ αργά βήματα, απομακρύνοντας την ελπίδα για σύντομη απαλλαγή από το φονικό ιό. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί μόλις 16.000 άνθρωποι, τη στιγμή που για να έχει εμβολιαστεί το 70% της χώρας, άρα και να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης, πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι.
Τα λύματα δείχνουν αύξηση κρουσμάτων στην Αττική την επόμενη εβδομάδα
Όλα αυτά τη στιγμή που τα στοιχεία από τα λύματα της Αττικής όσον αφορά στην πορεία των κρουσμάτων κοροναϊού είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα, κάτι που ξεκίνησε ήδη από σήμερα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι όταν αρχίσει να κινείται και άλλο ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και θα αποτυπωθεί και στα λύματα. Τόνισε μάλιστα ότι αυτό ενδέχεται να το δούμε την επόμενη βδομάδα.
Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα όπως είπε μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και την διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας.
«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες 2 εβδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα».
Εξήγησε επίσης ότι το τελευταίο 10ήμερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας.
Όμως, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και την Κυριακή, παρατηρήθηκαν 2 αυξήσεις. Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Στην πρώτη περίπτωση το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε και στην δεύτερη τριπλασιάστηκε!
«Αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων»
«Αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων» προειδοποίησε και ο πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.
«Μετά από εορταστικές περιόδους αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων. Με δεδομένη τη θέληση όλων μας να ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων όσο γίνεται νωρίτερα, πάρθηκε η απόφαση για ένα περιορισμό στην κινητικότητα για τη μείωση του ιικού φορτίου», σημείωσε ο κ. Δημόπουλος.
«Για να παρθεί η απόφαση για τις εκκλησίες θα είχαν προσμετρηθεί οι παράγοντες με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα. Εγώ δεν μετέχω στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Είναι θέματα που αφορούν κεντρικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Νομίζω κανείς δεν έχει διάθεση να έρθει σε διαφωνία με θεσμικούς παράγοντες, όπως είναι η εκκλησία» συνέχισε.
«Στα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουμε πίεση στο σύστημα Υγείας»
Για την αύξηση των κρουσμάτων που αναμένεται το επόμενο διάστημα και το lockdown που βιώνουμε μίλησε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης στo MEGA.
«Είμαστε σε μια αρχή κλιμάκωσης η οποία φαίνεται ήδη στα πρώτα αποτελέσματα ακόμα και με τον χαμηλό αριθμό τεστ. Μείωση της περιστολής κατά 20% και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αυτό μετασχηματίζεται σε τάση αύξησης των κρουσμάτων.
»Ευτυχώς ελήφθη η απόφαση για το lockdown που είναι σε ισχύ. Όμως με το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς – με κάποιο τρόπο- προφανώς θα υπάρξει συνέχιση της αύξησης η οποία μπορεί να μας οδηγήσει να φτάσουμε στο τέλος Ιανουαρίου εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος Οκτωβρίου και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι: «Η τάση των Οκτώβριο είναι πολύ πιο κάθετη σε σχέση με αυτό που θα δούμε να συμβαίνει τώρα. Θα αρχίσουμε να νιώθουμε την πίεση και κάποια στιγμή από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μετά θα έχουμε όντως πίεση στο σύστημα Υγείας κάτι που κανείς δεν θέλει. Ευελπιστώ ότι δεν θα φτάσουμε εκεί γιατί θα πάρουμε άλλα μέτρα ενδιάμεσα».
Ένα από τα μέτρα που ο καθηγητής πρότεινε είναι η αύξηση της τηλεργασίας αλλά και ο έλεγχος ότι αυτό εφαρμόζεται στην πράξη. Ακόμα ο ίδιος ανέφερε ότι το click away μπορεί να εφαρμοστεί γιατί αυξάνει την διασπορά αλλά όχι σημαντικά.
Όσον αφορά για τον εορτασμό του Πάσχα o κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τι θα κάνουμε τώρα και τον Φεβρουάριο.
«Να προσέξουμε το νέο στέλεχος»
Από την πλευρά του ο κ. Μόσιαλος απάντησε πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ποια θα είναι η επιτυχία της αυστηροποίησης των μέτρων που εξήγγειλε και εφαρμόζει η κυβέρνηση.
«Αν τα μέτρα τηρηθούν με αυστηρό τρόπο θα αρχίσει να φαίνεται μια μεγαλύτερη κάμψη πλέον. Αν αυτό δεν φαίνεται τότε θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός», επεσήμανε ο κ. Μόσιαλος σημειώνοντας ότι είμαστε σε μια εξαιρετικά δυναμική κατάσταση με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς τι πρέπει να γίνει χωρίς να έχουμε τα δεδομένα.
«Αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες που έχουν πιο αυστηρά μέτρα και μεγαλύτερο πρόβλημα», τόνισε.
Ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι να μην έχουμε περισσότερα κρούσματα με βάση το νέο στέλεχος του ιού που επικράτησε στη Νότια Αγγλία και ιδιαίτερα στο Λονδίνο.
«Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αλλά μάλλον φαίνεται ότι η διασπορά είναι μεγαλύτερη με αυτό το στέλεχος, από 55 έως 70%. Αυτό φοβούνται οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, να μην πάνε σε καταστάσεις Αγγλίας, καθώς η διασπορά ίσως μεγαλώσει και αυτό θα αυξήσει την πίεση στο σύστημα Υγείας» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι το νέο στέλεχος δεν προκαλεί βαρύτερες περιπτώσεις, αλλά επειδή διασπείρεται πιο εύκολα θα έχουμε πιο πολλές νοσηλείες στα νοσοκομεία.
Σχολιάζοντας την απόφαση της εκκλησίας για τα Θεοφάνια, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι «τα μέτρα δημόσιας υγείας πρέπει να εφαρμόζονται οριζόντια από όλους τους οργανισμούς, και τους θρησκευτικούς και τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς. Αν δεν εφαρμόζονται οριζόντια τότε ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει».