Ο Μα έχει να εμφανιστεί δημόσια ή να κάνει δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα τέλη Οκτωβρίου
Άφαντος είναι τους τελευταίους μήνες ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα, συνιδρυτής του πιο επιτυχημένου τεχνολογικού κολοσσού της Κίνας Alibaba. Οι επιχειρήσεις του Τζακ Μα βρίσκονται υπό τεράστια πίεση αυτή τη στιγμή με τις κινεζικές Αρχές να ερευνούν τις δραστηριότητές του.
Ο Μα έχει να εμφανιστεί δημόσια ή να κάνει δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα τέλη Οκτωβρίου, λίγο προτού μπλοκάρει η πολυαναμενόμενη χρηματιστηριακή εγγραφή του οικονομικού εταίρου της εταιρείας, AntGroup, από τις κινεζικές ρυθμιστικές Αρχές.
Μάλιστα, έλειπε και από τον τελικό ενός αφρικανικού talent show τον Νοέμβριο, όπου αντικαταστάθηκε από τη θέση του κριτή παρότι, όπως ο ίδιος ισχυριζόταν, ανυπομονούσε να συναντήσει τους φιναλίστ.
Η Alibaba δήλωσε στο CNNi ότι ο Μα έπρεπε να λείψει από τον τελικό, εξαιτίας προβλήματος στον προγραμματισμό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Στο στόχαστρο του κινεζικού καθεστώτος
Η Κίνα ελέγχει την Alibaba για φερόμενη μονοπωλιακή συμπεριφορά. Σύμφωνα με την Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο επιδιώκει να συρρικνώσει την αυτοκρατορία του Μα, και ενδεχομένως να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο στις επιχειρήσεις του, επικαλούμενη κινέζους αξιωματούχους και κυβερνητικούς συμβούλους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.
Σε ό,τι αφορά την AntGroup, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έχουν επικρίνει την εταιρεία για την απομάκρυνση των αντιπάλων τους από την αγορά και για ζημία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.
Ενώ ο Μα δεν κατέχει πλέον θέσεις στο εκτελεστικό ή διοικητικό συμβούλιο σε καμία από τις εταιρείες των οποίων υπήρξε συνιδρυτής – παραιτήθηκε από εκτελεστικός πρόεδρος της Alibaba το 2019 – εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της Alibaba με σχεδόν 5% αξίας περίπου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με την AntGroup, ο Μα έχει τον απόλυτο έλεγχο στην εταιρεία και η περιουσία του θα αυξανόταν σημαντικά μετά τη δημόσια προσφορά.
Παρατηρητές της τεχνολογίας που επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα εκτιμούν ότι τα προβλήματα του Μα ξεκίνησαν μετά την τελευταία του εμφάνιση σε συνέδριο στη Σαγκάη, όπου επέκρινε δημόσια τις κινεζικές ρυθμιστικές Αρχές ότι καταπνίγουν την τεχνολογία, όντας υπερβολικά αποτρεπτικοί.
Μερικές μέρες αργότερα, οι κινεζικές ρυθμιστικές Αρχές κάλεσαν τα στελέχη των ομίλων του Μα και της AntGroup για «κανονιστικές συνεντεύξεις», όπως τις χαρακτήρισαν. Όπως σχολίασε τότε ο οικονομικός αναλυτής Τζέφρι Χάλλει, προφανώς τα σχόλια του Μα δεν απηχούσαν τις φωνές εξουσίας του Πεκίνου.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, δεν έχει γίνει σαφές από επίσημες ή εταιρικές δηλώσεις αν ο Μα έχει συμμετάσχει σε συναντήσεις έκτοτε σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσεων του.
Τα σενάρια
Πάντως, οι παρατηρητές είναι προσεκτικοί στην εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς οι επιβεβαιωμένες πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο. Το BBC, το οποίο επικαλείται τη μαρτυρία υπαλλήλου της Alibaba, σημειώνει ότι ο Μα παίρνει συχνά άδεια πριν από το κινεζικό νέο έτος, τον Φεβρουάριο.
Ο Martin Chorzempa, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών του Peterson, είπε στο Vice ότι ο Μα τηρεί χαμηλούς τόνους, καθώς «η εταιρεία του βρίσκεται σε μια πολύ περίπλοκη πολιτική κατάσταση».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Ντάνκαν Κλαρκ, πρόεδρος εταιρείας συμβούλων τεχνολογίας με έδρα το Πεκίνο, εκτίμησε ότι ο Μα σκόπιμα αποφεύγει κάποια δημόσια εμφάνιση. «Είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση» είπε.