Η επίδραση των εορτών αναμένεται να φανεί από τις 10 Ιανουαρίου και μετά.
Στάση αναμονής μέχρι να αποτυπωθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα, η επίδραση των γιορτών, τηρούν κυβέρνηση και ειδικοί που όπως όλα δείχνουν, ακολουθούν την λογική ότι η επιστροφή στην όποια κανονικότητα, θα γίνει «βήμα – βήμα».
Η αργή αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η εύθραυστη επιδημιολογική κατάσταση, οδήγησαν τους ειδικούς να προκρίνουν άνοιγμα τελικά μόνο των δημοτικών σχολείων στις 11 του μήνα. Η επαναλειτουργία τους αναμένεται να αποτελέσει και ένα κρας τεστ για τις επόμενες αποφάσεις και κινήσεις, την ώρα που οι επόμενες μέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς αναμένεται να φανούν οι τάσεις των ημερών των Χριστουγέννων.
Η επίδραση των εορτών αναμένεται να φανεί από τις 10 Ιανουαρίου και μετά, με τις αποφάσεις για τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης να λαμβάνονται πιθανόν από την επόμενη εμβδομάδα.
Ελπίδα των ειδικών, αλλά και της κυβέρνησης είναι να μην είναι μεγάλη η αύξηση των κρουσμάτων, ώστε να μπορέσουν μετά τις 11 Ιανουαρίου να χαλαρώσουν κάποια μέτρα και να επαναλειτουργήσουν τομείς όπως το λιανεμπόριο.
Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση τη Δευτέρα 11 του μήνα να λήξει το σκληρό lockdown και η χώρα να επιστρέψει στο καθεστώς που ίσχυε πριν την Κυριακή 3/1. Για να γίνει αυτό όμως, αναμένεται η εισήγηση των επιστημόνων.
Tα χθεσινά στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, καθώς καταγράφουν αύξηση του δείκτη θετικότητας, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερά πάνω από τους 400. Την ίδια στιγμή, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από το ξέσπασμα της πανδημίας ξεπέρασε τους 5.000.
Ανησυχία επικρατεί εξάλλου στις αρχές για μια σειρά από περιοχές, στις οποίες φαίνεται να αυξάνονται τα κρούσματα και από «πορτοκαλί», τείνουν να γίνουν κόκκινες, ενώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής και η διακηρυγμένη άρνηση της εκκλησίας (με τη σφραγίδα της Ιεράς Συνόδου), να υπακούσει στο μέτρο για κλειστούς ναούς την ημέρα των Θεοφανείων.
«Αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων»
«Μετά από εορταστικές περιόδους αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων. Με δεδομένη τη θέληση όλων μας να ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων όσο γίνεται νωρίτερα, πάρθηκε η απόφαση για ένα περιορισμό στην κινητικότητα για τη μείωση του ιικού φορτίου», σημείωσε ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, εξηγώντας το λόγο που στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για δεκαήμερο σκληρό lockdown, περιλαμβάνονται και οι εκκλησίες.
«Για να παρθεί η απόφαση για τις εκκλησίες θα είχαν προσμετρηθεί οι παράγοντες με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα. Εγώ δεν μετέχω στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Είναι θέματα που αφορούν κεντρικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Νομίζω κανείς δεν έχει διάθεση να έρθει σε διαφωνία με θεσμικούς παράγοντες, όπως είναι η εκκλησία», συνέχισε ο κ. Δημόπουλος.
Την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα τόνισε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης.
Ο καθηγητής ανέφερε πως όταν επιστρέψει ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής, (τον οποίο μελετούν) και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και θα αποτυπωθεί και στα λύματα. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό ενδέχεται να το δούμε την επόμενη βδομάδα.
Όπως ο ίδιος τόνισε, μιλώντας στον Σκάι, η αύξηση του ιικου φορτίου μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και την διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας.
«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί τις επόμενες 2 βδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως ο ίδιος επεσήμανε το τελευταίο 10ημερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικο φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας. Ωστόσο, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και Κυριακή, ο κ. Θωμαίδης επεσήμανε ότι παρατηρήθηκαν 2 αυξήσεις. Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.
Οι κρίσιμες μέρες
Σήμερα θα έχουμε μια καθαρή εικόνα του πως πάει η επιδημία και πως επηρεάστηκε από τα Χριστούγεννα ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.
Όπως ο ίδιος τόνισε σήμερα θα έχουμε κανονικό αριθμό τεστ και επίσης αυτό θα επαναληφτεί την Παρασκευή. Αυτές οι δύο μέρες στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αργίες είναι κρίσιμες.
Ερωτηθείς για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και το πως θα κυλήσουν με την πανδημία του κοροναϊού στην χώρα μας ο ίδιος εκτίμησε ότι θα βγουν πολύ δύσκολα γιατί θα υπάρξει κάποια στιγμή κρύο. «Το κρύο είναι κακός σύμβουλος για τον κορωνοιό θα αυξήσει την μεταδοτικότητα και με το που η κυβέρνηση ενδώσει στις λογικές πιέσεις της κοινωνίας για άνοιγμα με μαθητική βεβαιότητα αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων».
«Ιδίως αν ανοίξουν πολλες δραστηριότητες και είμαστε βαθιά στο χειμώνα» πρόσθεσε ο ίδιος.
Γιατί δόθηκε πορτοκαλί και όχι πράσινο φως στα σχολεία
Η κυβέρνηση αναμένει τις εκτιμήσεις των ειδικών σχετικά με το αν θα παραταθεί ή όχι το σκληρό lockdown που ισχύει ήδη από την Κυριακή οριζόντια σε όλη τη χώρα, καθώς φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Κρας τεστ, αλλά και «πιλότος» για τα επόμενα βήματα, αναμένεται να αποτελέσει το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 11 του μήνα.
Οι λοιμωξιολόγοι δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου στα θρανία, καθώς θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερο ρόλο στη μετάδοση του κοροναϊού. Γι’ αυτό κρίθηκε σημαντικό, να υπάρξει στάση αναμονής μέχρι να αποτυπωθεί και η επίδραση της εορταστικής περιόδου στην επιδημιολογική εικόνα.
Η επάνοδος άρα, θα είναι σταδιακή και θα συνεκτιμώνται τα καθημερινά νούμερα, από τη στιγμή, μάλιστα, που όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όσες περισσότερες δραστηριότητες μένουν ανοιχτές τόσο μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα και τόσο πιο πολύ κινδυνεύει η χώρα με νέα έξαρση κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν περάσει προς το παρόν πολύ λίγες μέρες από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τα σημερινά στοιχεία δεν συνηγορούν στο ασφαλές άνοιγμα του συνόλου της εκπαίδευσης.
«Για να αποφασιστεί το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, να δούμε αν η επέκταση των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είχε μια σχετική αποτελεσματικότητα», τόνισε, μιλώντας στο MEGA, o καθηγητής πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
«Είχα, επίσης, τονίσει χωρίς να έχουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και της οικονομίας αλλά και των επιπτώσεων που έχει το κλείσιμο των σχολείων στην ψυχολογία των μαθητών και στην εκπαιδευτική τους δραστηριότητα, θα είναι λίγο πρόωρο να λέμε από την αρχή της χρονιάς, πότε θα ανοίξουν όλα τα σχολεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη Καθηγήτρια παθολογίας ΕΚΠΑ – λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στο iatropedia.gr τονίζει:
«Την Πρωτοχρονιά χαλαρώσαμε και μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα του “χαλαρώματος” θέλουμε 15 μέρες. Τα στοιχεία των Χριστουγέννων δείξανε ότι υπήρχε μια σταθερότητα, δεν αυξήθηκαν ιδιαίτερα τα κρούσματα για να απελπιστούμε. Όμως, ακόμα βλέπουμε τα αποτελέσματα των Χριστουγέννων, δεν έχει λήξει. Γιατί τα Χριστούγεννα ήταν 25 Δεκεμβρίου και σήμερα είναι 5 του μηνός, δηλαδή έχουν περάσει μόνο 10 μέρες. Κανονικά και για τα Χριστούγεννα θα θέλαμε να έχουν περάσει 15 μέρες. Κι έχουμε εκκρεμότητες και με την Πρωτοχρονιά, από την οποία έχουν περάσει μόλις 4 μέρες”, σημειώνει.
Ανησυχία για περιοχές που τείνουν να κοκκινήσουν
Σημαντική παράμετρος που ελήφθη υπόψη στην απόφαση των επιδημιολόγων, ήταν και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την Αττική. Εκεί τα κρούσματα, καθώς και ο δείκτης μεταδοτικότητας επιμένουν σε υψηλά νούμερα παρά το παρατεταμένο lockdown, όπως αναφέρει η κ. Γιαμαρέλου:
“Η Αττική μας ανησυχεί πάντα, γιατί ναι μεν δεν είναι πολλά τα κρούσματα, αλλά πέφτουν με τίποτα και κάτω από 100. Στη Θεσσαλονίκη είναι κάτω από 100. Βέβαια είμαστε και 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη ένα εκατομμύριο, αλλά θα περίμενε κανείς μετά από τόσα lockdown καλύτερα αποτελέσματα. Που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που δεν σέβονται τα μέτρα και κάνουν ό,τι θέλουν” σημειώνει.
Στις αρχές επικρατεί ανησυχία για μια σειρά από περιοχές, στις οποίες φαίνεται να αυξάνονται τα κρούσματα. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές «πορτοκαλί» περιοχές στην Αττική, οι οποίες τείνουν να γίνουν «κόκκινες».
Ενδεικτικό είναι ότι από τα 2.215 ενεργά κρούσματα στην Αττική, τα 468 καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, τα 158 στον Πειραιά, τα 108 στο Περιστέρι, τα 102 στον Ασπρόπυργο –παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε lockdown-, τα 101 στο Μενίδι και στο Ζεφύρι, Ίλιον και Κερατσίνι υπάρχουν 270 ενεργά κρούσματα.
Στο μεταξύ, το σκληρό lockdown επιβάλλεται από σήμερα τα ξημερώματα και τουλάχιστον μέχρι τις 14/1 και στην Κοινότητα Σπερχειάδας, του Δήμου Μακρακώμης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τη Δευτέρα 11 του μήνα να λήξει το σκληρό lockdown και η χώρα να επιστρέψει στο καθεστώς που ίσχυε πριν την Κυριακή 3/1. Αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να συνεδριάσει, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για την επιστροφή του λιανεμπορίου στην πρότερη κατάσταση, δηλαδή με λειτουργία του click away και ανοιχτά κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών και βιβλιοπωλεία.
Κάτι που, επιβεβαίωσε και ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στο MEGA.
«Για λίγες ημέρες έχει τεθεί σε αναστολή η λειτουργία του click away. Τη Δευτέρα θα λειτουργήσει ξανά κανονικά. Τα τρόφιμα και άλλα αγαθά που αλλοιώνονται δεν βρίσκονται σε επιχειρήσεις που έχουν περιορισμούς. Για λίγες ημέρες υπομονή. Το πάγωμα για μια εβδομάδα έγινε γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο υγειονομικό χώρο για να λειτουργήσουν τα σχολεία με περισσότερη ασφάλεια. Η αγορά είναι κλειστή. Το click away είναι μια επιλογή που δώσαμε στις κλειστές επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν ένα έσοδο πέρα από τη βοήθεια που λαμβάνουν από το κράτος. Περιορίζουμε την κινητικότητα και αυτό θα βοηθήσει στο να διευρύνουμε την υγειονομική ζώνη ώστε τα σχολεία να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια» είπε ο κ. Σταμπουλίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η βούληση είναι να επανέλθουμε όπως ήμασταν πριν το τελευταίο lockdown. Αυτός είναι ο προγραμματισμός που υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα. Τη Δευτέρα να επέλθουμε σε όσα ήταν σε λειτουργία μέσα στις γιορτές. Εχτές έγινε η συζήτηση για τα σχολεία. Καθημερινά συλλέγουμε δεδομένα, θα δούμε πώς κινείται η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε».
Για το click in shop
Ο κ. Σταμπουλίδης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σενάριο να λειτουργήσει από Δευτέρα το click in shop.
«Βαδίζουμε με ασφάλεια σε μια διαδικασία που απέδωσε, το click away, συνεχίζουμε με αυτό και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα με προσοχή», είπε χαρακτηριστικά.
«Το click in shop επί τους ουσίας είναι άνοιγμα των καταστημάτων. Δεν υπάρχει σενάριο να λειτουργήσει από τη Δευτέρα. Δεν εφαρμόστηκε, είναι το επόμενο βήμα όταν έρθει η ώρα. Εμείς είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε τα στοιχεία που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Σταμπουλίδης.