Οι επιστήμονες εμφανίζονταν καθησυχαστικοί, λέγοντας πως είναι αναμενόμενη εξέλιξη, ωστόσο είναι αρκετά επιφυλακτικοί σχετικά με τη μεταδοτικότητά του και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ ερώτημα αποτελεί η έκταση που έχει λάβει η νέα μετάλλαξη
Τα πρώτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κοροναϊού εντοπίστηκαν και στην Ελλάδα, εξέλιξη αναμενόμενη, όπως τονίζουν λοιμωξιολόγοι, καθώς έχει εξαπλωθεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τέσσερα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους εντοπίστηκαν σε ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία. Οι τέσσερις που έφτασαν στην χώρα μας για την περίοδο των Χριστουγέννων βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό μετά από rapid test.
Μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο καραντίνας και υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ και μετά από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είναι θετικοί στο νέο στέλεχος κοροναϊού που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία.
Οι επιστήμονες εμφανίζονταν καθησυχαστικοί, λέγοντας πως είναι αναμενόμενη εξέλιξη, ωστόσο είναι αρκετά επιφυλακτικοί σχετικά με τη μεταδοτικότητά του και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ ερώτημα αποτελεί η έκταση που έχει λάβει η νέα μετάλλαξη στη χώρα. Μάλιστα, ίσως η εξέλιξη αυτή αποτελεί έναν από τους λόγους για την αυστηροποίηση του lockdown για μια εβδομάδα.
Σύμφωνα με μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας, η νέα μετάλλαξη είναι «πολύ» πιο μεταδοτική από την προηγούμενη έκδοσή του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτή αυξάνει τον ρυθμό αναπαραγωγής -τον αριθμό R όπως αποκαλείται από τους επιστήμονες- από 0,4% έως και 0,7%.
«Οι παραλλαγές του ιού υπάρχουν από την αρχή της πανδημίας και είναι προϊόν της φυσικής διαδικασίας με την οποία οι ιοί αναπτύσσονται και προσαρμόζονται στους ξενιστές τους καθώς αναπαράγονται» τόνισε στο BBC ο καθηγητής Lawrence Young, του Πανεπιστημίου Warwick, και πρόσθεσε:
«Οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις δεν έχουν καμία επίδραση στη συμπεριφορά του ιού, αλλά πολύ περιστασιακά μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει ή/και να γίνει πιο ανθεκτική στην ανοσοαπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού».
Γώγος: Πρέπει να δούμε την έκταση που έχει λάβει
Μιλώντας για την εξέλιξη αυτή ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε πως ήταν αναμενόμενο να φτάσει στη χώρα μας, μιας και ο φονικός ιός δεν γνωρίζει σύνορα.
«Ο μεταλλαγμένος ιός δεν πρόκειται να έχει σύνορα, με τις μετακινήσεις που γίνονται από τη μια χώρα στην άλλη θα έχουμε σίγουρα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού σε όλη την Ευρώπη και προφανώς θα υπάρξουν και στη χώρα, μιας και φαίνεται πως έχουν ήδη ανιχνευτεί τέτοιου είδους στελέχη» επεσήμανε.
«Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει γενικώς αυτή η επιφυλακτικότητα σε σχέση με την μεταδοτικότητα και λόγω των εορτών και λόγω της παρουσίας αυτού του ιού και στη Βρετανία. Υπήρχε αυτό και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και είναι πολύ φυσικό να υπάρχει και στην Ελλάδα» εξήγησε, μιλώντας στον Alpha.
«Δεν αλλάζει τα δεδομένα η παρουσία μετάλλαξης στη χώρα μας. Είναι κάτι αναμενόμενο. Φυσικά δεν ξέρουμε την έκταση που έχει λάβει. Εμείς πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, δηλαδή ποια είναι η διασπορά και ποια ήταν η επίδραση της κινητικότητας και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στις καταγραφές των παραμέτρων της επιδημιολογικές», σημείωσε μιλώντας στον Alpha.
«Καμπανάκι» από ECDC
Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχει δώσει στη δημοσιότητα, τις προηγούμενες ημέρες, νέα έκθεση σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης στην Ευρώπη.
Μεταξύ άλλων, η έκθεση αναφέρει ότι:
* Οι ιοί υφίστανται συνεχώς μεταλλάξεις, συνεπώς η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων στον κοροναϊό είναι κάτι αναμενόμενο και από μόνο του δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας, καθώς ο SARS-CoV-2 δεν αποτελεί εξαίρεση.
* Πολλές χιλιάδες μεταλλάξεις του νέου κοροναϊού ήδη κυκλοφορούν στον κόσμο και περισσότερες θα εμφανισθούν στο μέλλον, οι περισσότερες από τις οποίες πιθανότατα δεν θα έχουν την παραμικρή επίπτωση στη μεταδοτικότητα ή στη σοβαρότητα της νόσου.
* Πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να δοθούν απαντήσεις στα έως τώρα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις, όπως η επίπτωση τους στην πορεία της νόσου και στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.
* Τα ευρωπαϊκά κράτη καλούνται να κάνουν γενετικές αναλύσεις αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικά στον κοροναϊό, προκειμένου να εντοπίζουν έγκαιρα νέες μεταλλάξεις. Επίσης να συνεχίσουν να επιτηρούν τυχόν απότομες αλλαγές στη μεταδοτικότητα ή στη σοβαρότητα της Covid-19. Ακόμη, να συνιστούν την αποφυγή όλων των μη αναγκαίων ταξιδιών από και προς τις χώρες με πολλά περιστατικά της νέας μετάλλαξης.
Ο επικεφαλής επιστήμονας του ECDC, Μάικ Κάτσπολ, δήλωσε ότι «μολονότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι νέες μεταλλάξεις που ανιχνεύθηκαν, προκαλούν πιο σοβαρή νόσο, τα προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν πως μπορεί αυτές να είναι πιο μεταδοτικές. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος ότι θα υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση αυτών των νέων μεταλλάξεων στην Ευρώπη, οδηγώντας σε περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, καθώς και σε αυξημένη πίεση στα συστήματα υγείας. Είναι συνεπώς ουσιώδη τα μέτρα όπως η συνέχιση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, καθώς και οι βελτιωμένοι μηχανισμοί επιτήρησης, διάγνωσης, ιχνηλάτησης και ανίχνευσης».