Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε σήμερα ότι θα υπογράψει το σχέδιο νόμου για το Ολοκαύτωμα παρά τις διαμαρτυρίες, μεταξύ άλλων, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την επιβολή ποινών φυλάκισης που φτάνουν τα τρία χρόνια σε όποιον αναφέρεται σε «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» (μια και στην Πολωνία λειτούργησε το στρατόπεδο συγκέντρωσης […]
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε σήμερα ότι θα υπογράψει το σχέδιο νόμου για το Ολοκαύτωμα παρά τις διαμαρτυρίες, μεταξύ άλλων, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει την επιβολή ποινών φυλάκισης που φτάνουν τα τρία χρόνια σε όποιον αναφέρεται σε «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» (μια και στην Πολωνία λειτούργησε το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου) ή αφήνει να εννοηθεί «δημόσια και παρά τα γεγονότα» ότι το πολωνικό έθνος ή κράτος είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας.
Η δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας υποστηρίζει πως ο νόμος είναι απαραίτητος προκειμένου να προστατευθεί η φήμη των Πολωνών ως θυμάτων της επιθετικότητας των ναζί. Το Ισραήλ από τον πλευρά του υποστηρίζει πως ο νόμος θα απαγορεύει δηλώσεις αλήθειας για τον ρόλο που είχαν ορισμένοι Πολωνοί στα εγκλήματα των ναζί.
Ο Ντούντα δήλωσε επίσης ότι θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να επιβεβαιώσει αν ο νόμος συνάδει με το Σύνταγμα σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης και το εδάφιο που επιβάλλει ποινές φυλάκισης σε όσους κατηγορούν το πολωνικό κράτος ότι συμμετείχε στα εγκλήματα των ναζί.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το πιο πιθανό είναι να εκδοθεί αφού το σχέδιο νόμου γίνει νόμος του κράτους.
Πηγή: UNFOLLOW