Κορωνοϊός : Ποδαρικό στο 2021 με τους κρίσιμους δείκτες στα ύψη – Οι «πληγές» που πρέπει να κλείσουν

Μπορεί το εφιαλτικό 2020 να έφυγε και όλοι να έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο 2021 ώστε να αποτελέσει τη χρονιά που θα απαλλαγούμε από τον φονικό ιό. Ωστόσο, δυστυχώς ο ιός βρίσκεται ακόμα μαζί μας και δεν πρόκειται για «εξαφανιστεί» δια μαγείας. Αυτό που θα μας οδηγήσει στην «Ελευθερία», που τόσο στερηθήκαμε το 2020 θα είναι ο εμβολιασμός

Μπορεί το εφιαλτικό 2020 να έφυγε και όλοι να έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο 2021 ώστε να αποτελέσει τη χρονιά που θα απαλλαγούμε από τον φονικό ιό.  Ωστόσο, δυστυχώς ο ιός βρίσκεται ακόμα μαζί μας και δεν πρόκειται για «εξαφανιστεί» δια μαγείας. Αυτό που θα μας οδηγήσει στην «Ελευθερία», που τόσο στερηθήκαμε το 2020 θα είναι ο εμβολιασμός.

Όμως αυτό φαίνεται πως αργεί περισσότερο από όσο νομίζαμε. Μέχρι τότε λοιπόν το μόνο «όπλο» που έχουμε είναι τα περιοριστικά μέτρα. Ένα από αυτά είναι το lockdown, το οποίο σε λίγες μέρες κλείνει δυο μήνες και τίποτα δεν δείχνει ότι οδεύουμε προς άρση του, έστω και σταδιακή. Οι επιστήμονες δηλώνουν σε κάθε τόνο ότι ακόμα και σήμερα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν είναι αυτή που θα επέτρεπε να συζητήσουμε άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τη στιγμή που τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν τα «αποτελέσματα» των ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι επιστήμονες εκφράζουν προβληματισμό για την πορεία του ιού στη χώρα μας. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στο MEGA, υπογράμμισε πως ακόμα τα κρούσματα δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Ποιο είναι αυτό; Σύμφωνα με την κ. Παγώνη θα πρέπει να φτάσουμε τα 300-400 κρούσματα την ημέρα. Μπορεί σήμερα τα κρούσματα να κινούνταν κοντά στα 600, όμως είναι αλήθεια ότι τις εορταστικές μέρες είναι λογικό να διενεργούνται λιγότερα τεστ, αφού τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι από κοροναϊό παραμένουν στα ύψη, ενώ αυτοί που νοσηλεύονται είναι πάνω από 2.300. «Θέλει προσοχή ώστε στις 4-5 του μηνός να εκτιμήσει τις παραμέτρους η επιτροπή και να εισηγηθεί στην κυβέρνηση τι πρέπει να γίνει» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη και πρόσθεσε πως ο κόσμος έχει πιεστεί πολύ.

Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι ακόμα και το click away, που έγινε με πολύ μεγάλη προσοχή, έφερε αύξηση κρουσμάτων της τάξης του 9%, δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση και πόσο εύκολα μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση.

Το click away έφερε 9% αύξηση των κρουσμάτων

Την ίδια στιγμή, αύξηση 9% παρουσιάζουν τα κρούσματα του κοροναϊού το τελευταίο τριήμερο, γεγονός που «αντιστοιχεί» – με βάση τη διαφορά χρονικής φάσης περίπου 15 ημερών για την εκδήλωση νόσου και την επιμόλυνση από τον Covid-19 – με την έναρξη της κινητικότητας των πολιτών λόγω του click away κι άλλων εορταστικών αγορών.

Συνολικά αυτό το τριήμερο καταγράφηκαν 2.921 νέοι φορείς. Η αύξηση σημειώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο τριήμερο (22, 23, 24 Δεκεμβρίου από Τρίτη έως Πέμπτη ) της προηγούμενης εβδομάδας -συνολικό 2.663 νέοι φορείς- που είναι ενδεικτικό αφού δεν περιλαμβάνει το Σαββατοκύριακο και τις αργίες που η ροή των νέων διαγνώσεων είναι μικρότερη.

Μάλιστα, κάθε μία από αυτές τις ημέρες τα κρούσματα ήταν περισσότερα από το αντίστοιχο 24ωρο προ επταημέρου. 

Σημειώνεται ότι η αύξηση αυτή των νέων μολύνσεων –όλοι ελπίζουν να είναι προσωρινή– έρχεται μετά από μια περίοδο περίπου ενός μηνός που υπήρχε σταθερή μείωση των νέων φορέων κατά 20% περίπου κάθε εβδομάδα. Κάτι που θεωρείται ανησυχητικό αφού κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται ότι το click away είχε ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ στις 7 του μηνός είχαν ανοίξει τα καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη.

Eπιπλέον εμφανίζεται συσσώρευση των κρουσμάτων στην Αττική (κυρίως στη Δυτική Αττική και στον Πειραιά) που έχει πλέον μερίδιο 35% έως 38% των φορέων όλης της χώρας ενώ στις αρχές της καραντίνας το ποσοστό αυτό είχε περιορισθεί στο 17%-22%.

Δηλαδή, η κατ’ αντιστοιχία αναλογική αύξηση των νέων μολύνσεων στην Αττική είναι τις τελευταίες ημέρες της τάξης του 50%.

Σταθεροποίηση ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Την ίδια στιγμή, σε αντίθεση με την Αττική που ακόμα «φλέγεται», η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μείωση του ιικού φορτίου της, όπως δείχνουν τα λύματα.

Συγκεκριμένα, τάση σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα παρακολούθησης της διασποράς του κοροναϊού στην κοινότητα, από την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Στο συνημμένο διάγραμμα, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φαίνεται πως επαναλαμβάνεται μία επιβράδυνση στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των τελευταίων 4-5 μετρήσεων. Παρόμοια εικόνα εναλλαγών μεταξύ τάσης σταθεροποίησης και ταχύτερης μείωσης του ιικού φορτίου παρατηρείται στις μετρήσεις από τις 23 Νοεμβρίου. 

Ανησυχούν οι ειδικοί

«Κάθε φορά που παρατηρούμε αυτή την επιβράδυνση στην αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου και οριζοντίωση της καμπύλης επισημαίνουμε τον κίνδυνο να αντιστραφεί η θετική πορεία και να δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν. Σήμερα το ιικό φορτίο παραμένει στο πορτοκαλί επίπεδο, έχει σταθεροποιηθεί σε νούμερα αντίστοιχα με εκείνα που είχαμε στα μέσα του Οκτώβρη. Όμως, τότε είχαμε μικρό αριθμό νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, ενώ σήμερα και μετά από εκατοντάδες απώλειες συνανθρώπων μας, οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έχουν ακόμη πολύ υψηλή πληρότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σημείο, όπου είναι αναγκαία η υπεύθυνη στάση όλων μας, ώστε καθώς προχωρά και το πρόγραμμα εμβολιασμών, να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα και να πάρουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας» συμπλήρωσε. 

«Κλειδί» για τις αποφάσεις η κατάσταση στην Αθήνα

Σύμφωνα, δε, με τον καθηγητή παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπο Γώγο, στην Αττική φαίνεται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, όχι βελτίωση, ενώ στην Θεσσαλονίκη μια ταχεία πτώση και αν στην Αττική συμβεί κάτι πχ μια έξαρση θα έχουμε πολλές δυσκολίες.

«Η Αττική είναι μία από τις ζώνες που έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη στην περιοχή και είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις για την συνέχεια».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα νούμερα στην Αθήνα παραμένουν τριψήφια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από