Lockdown : Ο κορωνοϊός «θερίζει» παρά τους δύο μήνες μέτρων – «Μαύρο» ρεκόρ θανάτων τον Δεκέμβριο

Μπορεί η χώρα μας να διανύει την 8η εβδομάδα του lockdown που τέθηκε σε εφαρμογή στις 7 Νοεμβρίου, ωστόσο η εικόνα που παρουσιάζει δεν είναι ακόμα η αναμενόμενη, δεδομένων των σχεδόν 2 μηνών περιοριστικών μέτρων

Μπορεί η χώρα μας να διανύει την 8η εβδομάδα του lockdown που τέθηκε σε εφαρμογή στις 7 Νοεμβρίου, ωστόσο η εικόνα που παρουσιάζει δεν είναι ακόμα η αναμενόμενη, δεδομένων των σχεδόν 2 μηνών περιοριστικών μέτρων.

Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε πως το δεύτερο lockdown δεν έχει καμία σχέση με το πρώτο, στο οποίο πραγματικά οι περισσότεροι μείναμε στα σπίτια μας. Αυτή τη φορά, οι δρόμοι δεν θυμίζουν σε τίποτα χώρα σε καθεστώς lockdown, ενώ η λειτουργία των καταστημάτων, ακόμα και με τη μέθοδο του click away έχει αυξήσει κατά πολύ την κίνηση στους δρόμους.

Μάλιστα, μπορεί τα κρούσματα να εδραιώνονται σιγά σιγά σε τριψήφιους αριθμούς μολύνσεων ημερησίως, ωστόσο «αγγίζουν» σταθερά το 1.000. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα χθεσινά 1.047 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ήταν 200 περισσότερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι ειδικοί. Όπως εξήγησε, οι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, λόγω click away και κοινωνικότητας λόγω των γιορτών, αλλά η αύξηση ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι είχαν υπολογίσει, πράγμα που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Την ίδια στιγμή, κάθε μήνας που περνάει είναι χειρότερος από τον προηγούμενο, τουλάχιστον όσον αφορά στους θανάτους. Στις 30 μέρες του Δεκεμβρίου έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό ιό 2.382 συνάνθρωποί μας. Πρόκειται για περίπου το 50% των θανάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

Ωστόσο, τα δυσάρεστα νέα δεν σταματούν εκεί. Παρά τις 8 εβδομάδες lockdown χρειάστηκε η Δυτική Αττική, η Κοζάνη και από αύριο, Πέμπτη, και η Κάλυμνος να τεθούν σε καθεστώς σκληρού lockdown. Δηλαδή, σε αυτές τις περιοχές, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από νωρίς το απόγευμα, έως τα ξημερώματα της επόμενης, ενώ καταστήματα και ναοί είναι κλειστοί.

Σα να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ακόμα εννιά περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν… τον δρόμο του σκληρού lockdown. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, οι εν λόγω περιοχές εξακολουθούν να παρουσιάζουν πολύ κακή επιδημιολογική εικόνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και ανέλυσε η επιτροπή, με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» παρά το lockdown

Υπάρχουν δείκτες που πηγαίνουν καλύτερα, αλλά επ’ ουδενί δεν σημαίνει αυτό ότι πρέπει να εφησυχάζουμε, είπε και αναφέρθηκε στις περιοχές όπου η επιδημιολογική κατάσταση «κάθε άλλο παρά καλή είναι».

Αυτές είναι οι εξής:

  • Κιλκίς
  • Έβρος
  • Ροδόπη
  • Θάσος
  • Φλώρινα
  • Λέσβος
  • Ξάνθη

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη Δυτική Αττική, την Κοζάνη και την Κάλυμνο, στις οποίες ωστόσο βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Αυστηρό lockdown και στην Κάλυμνο

Μέτρα Δυτικής Αττικής και Κοζάνης, δηλαδή ένα σκληρό lockdown, επιβλήθηκαν σήμερα και στην Κάλυμνο, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, από αύριο Πέμπτη 31/12 και ώρα 06:00 μέχρι το Σάββατο 09/01 απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των της ΠΕ Καλύμνου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

Παράλληλα, από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγορεύεται οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του νησιού.

Επιπλέον, αναστέλλονται οι θρησκευτικές τελετές, καθώς και η λειτουργία των καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ).

«Πονοκέφαλος» οι γιορτές

Την ίδια στιγμή, οι γιορτές αποτελούν πονοκέφαλο για τους ειδικούς, αφού μπορεί η επιχείρηση «Χριστούγεννα» να θεωρείται επιτυχής, ωστόσο ο… λογαριασμός θα έρθει σε περίπου μια εβδομάδα.

Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, και ο υπουργός Υγείας στη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό.

«Το αν και κατά πόσο είχαμε διασπορά του ιού τα Χριστούγεννα, θα το δούμε 15 μέρες μετά τα Χριστούγεννα, άρα την επόμενη εβδομάδα. Τα 942 κρούσματα που έχουμε σήμερα είναι η αποτύπωση του τι συνέβαινε στη χώρα πριν από 15 ημέρες. Άρα το πώς θα έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά και ποια θα είναι η εικόνα της επιβάρυνσης της χώρας από τον ιό, θα το δούμε 15 μέρες, δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά. Και των Φώτων επίσης» υπογράμμισε.

«Σας ζητάω από καρδιάς να σκεφτείτε, να σκεφτούμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους, να σκεφτούμε τους υγειονομικούς μας που συνεχίζουν αδιάκοπα όλους αυτούς τους μήνες και αυτές τις Άγιες μέρες, να δίνουν μάχη στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και στις υπόλοιπες Κλινικές σε όλη τη χώρα. Και να προσέξουμε ιδιαιτέρως όλοι» συμπλήρωσε.

«Ξέρω ότι χρονιάρες μέρες αυτά τα οποία λέω είναι δύσκολα να τα ακούει κανείς. Ότι όλοι θέλουμε αυτούς τους μήνες την ελευθερία μας, να αγκαλιάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να κοινωνικοποιηθούμε, να κυκλοφορήσουμε, όπως δυστυχώς βλέπω ότι κάνουμε πολύ παραπάνω από ότι προβλέπεται» εξήγησε. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Πρόεδρου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτη Γαργαλιάνου.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό. Αλλά, προσέξτε, η καμπή ποια είναι; Μέχρι να πετύχουμε τον στόχο του 70% της συλλογικής ανοσίας, της λεγομένης «ανοσίας αγέλης» – δεν είμαστε αγέλη βεβαίως, της συλλογικής ανοσίας είναι νομίζω το καλύτερο – θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με σύνεση. Και η σύνεση δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μόνο να ακολουθούμε τα μέτρα. Τις μάσκες, τις αποστάσεις, τη μη μεγάλη κινητικότητα, σαν αυτό που ανέφερε και ο Υπουργός, που βιώνουμε δυστυχώς, παρά το lockdown το οποίο έχουμε εφαρμόσει στην χώρα» τόνισε από την πλευρά του.

«Ο ιός δεν συγχωρεί. Κινείται ταχύτατα. Και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ιού είναι ότι μπορεί να διασπείρεται γρήγορα και μπορεί να προσβάλλει και δυστυχώς κάποιοι συνάνθρωποί μας χάνουν ακόμα και τις ζωές τους. Και αυτό δεν μπορεί να το δεχθεί ούτε η οργανωμένη Πολιτεία, ούτε πάνω από όλα, εμείς οι υγειονομικοί, όπως και κανένας πολίτης» συνέχισε.

«Να μην κλαίμε σε 15 μέρες έξω από τις ΜΕΘ»

«Δέκα το βράδυ δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους. Δέκα το βράδυ η πόλη πρέπει να είναι νεκρή, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες που θα μπορούμε να μην πάρουμε και άλλα μέτρα ούτως ώστε να κλείσουμε τη ζωή των ανθρώπων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Ερωτηθείς για την κυκλοφορία μετά τις 22:00 αύριο, ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα είναι καθολικοί όπως και ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

«Αν σε 15 ημέρες λόγω κακών συμπεριφορών έχουμε αυξήσει τα κρούσματα τότε δεν θα κάνουμε εμβόλια, θα κλαίμε έξω από τις ΜΕΘ», είπε με έμφαση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προσθέτοντας ότι κάθε γιορτή είναι και μια μαχαιριά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε πως η Αττική (όπου σήμερα εντοπίστηκαν τα 341 από τα 942 νέα κρούσματα) είναι στην «κόψη του ξυραφιού» και πως παρακολουθείται από την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους για να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από