Κορωνοϊός : Ανησυχία για αρνητική επίδραση των γιορτών στην πανδημία – Φόβοι για έξαρση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες

Κορωνοϊός : Ανησυχία για αρνητική επίδραση των γιορτών στην πανδημία – Φόβοι για έξαρση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες

Κυβέρνηση και ειδικοί περιμένουν να δουν την επίδραση των γιορτών στην πανδημία προκειμένου να πάρουν αποφάσεις. Είμαστε σε εύθραυστη ισορροπία, προειδοποιούν και αν δεν προσέξουμε μπορεί να δούμε οπουδήποτε έκρηξη κρουσμάτων.

Δραματικές εκκλήσεις τήρησης των μέτρων, ακόμη και τις λίγες ώρες που θα μαζευτούμε για το εορταστικό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, συνεχίζουν να απευθύνουν, επιστήμονες και Αρχές, ανησυχώντας για την επίδραση των γιορτών στα επιδημιολογικά στοιχεία.

Τα χθεσινά 1.047 κρούσματα που ήρθαν μετά από εννιά συνεχόμενες μέρες με τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων, ο αριθμός των διασωληνωμένων που παραμένει υψηλός, και το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο  σε κάποιες περιοχές της χώρας, ανεβάζουν στο «κόκκινο» τους φόβους για πιθανή έξαρση της πανδημίας τις επόμενες μία με δύο βδομάδες, όταν θα φανούν και τα αποτελέσματα των γιορτών, όπου αυξήθηκαν οι κοινωνικές επαφές.

Η μεγαλύτερη έγνοια για κυβέρνηση και ειδικούς, είναι να μην ξαναπιεστεί το ΕΣΥ, για αυτό διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, την ανάγκη να μην υπάρξει χαλάρωση καθώς η συμπεριφορά μας μέχρι τις 7 Ιανουρίου, θα κρίνει αν θα αρθεί ή όχι το lockdown.

Είμαστε σε εύθραυστη ισορροπία, προειδοποιούν και αν δεν προσέξουμε μπορεί να δούμε οπουδήποτε έκρηξη κρουσμάτων. 

Ενδεικτικό είναι, ότι ακόμη και η απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων,που κατά κοινή ομολογία αποτελεί προτεραιότητα, μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα (4/1), αφού οι ειδικοί,  χρειάζονται περισσότερο χρόνο και πρόσθετα επιδημιολογικά δεδομένα. Ήτοι θέλουν να είναι σίγουροι πριν κάνουν κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση, να δουν ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς συνολικά σήμερα έχουμε περίπου 8.500 ενεργά κρούσματα με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και περισσότερα από 1.600 στη Θεσσαλονίκη.

Περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν τα Χριστούγεννα νοσηλευόμενοι σε κλινικές κοροναϊού, ενώ άλλοι 458 ασθενείς (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Τρίτης),  βρέθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να παλεύουν για τη ζωή τους.

Η βεβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση εξάλλου, ήταν αυτή που οδήγησε  στην παράταση του σκληρού lockdown για τους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας της Δυτικής Αττικής καθώς και για τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στις 6:00 το πρωί.

«Χαλαρώσαμε και μπορεί να αυξηθούν τα κρούσματα»

«Οι περιοχές της δυτικής Αττικής και η Κοζάνη εξακολουθούν να έχουν αρκετά κρούσματα και το ιικό φορτίο είναι μεγάλο, επομένως ζητήσαμε σαν επιτροπή να  συνεχιστεί το lockdown μέχρι των Φώτων», όπως εξήγησε μιλώντας στο MEGA, η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου. Συμπλήρωσε δε, πως «υπάρχει μια σχετική μείωση, αλλά όχι αυτή που θέλουμε».

«Αυτές τις ημέρες έχουμε χαλαρώσει» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση των κρουσμάτων. «Ας ευχηθούμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και ας ελπίσουμε να μην επαναληφθούν τέτοια πράγματα την Πρωτοχρονιά» πρόσθεσε η κυρία Γιαμαρέλλου.

Τα πάντα για να μην ξαναπιεστεί το ΕΣΥ

Η μεγαλύτερη έγνοια, επιστημόνων και κυβέρνησης είναι να μην ξαναπιεστεί το ΕΣΥ.

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση, αν και συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια – στην Αθήνα καταγράφηκαν 10% λιγότερα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα – και οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 50%, ωστόσο η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, με το 91% των κλινών ΜΕΘ-COVID στη συμπρωτεύουσα να είναι κατειλημμένες.

«Η παραμικρή πίεση στο σύστημα Υγείας, είναι αφόρητη», είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος (Σκάι). «Στο Παπανικολάου, όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες» υπογράμμισε.

«Αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, θα πιεστεί το σύστημα, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει άνοιγμα», είπε από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Εξήγησε ότι πρέπει να δούμε σε δυο εβδομάδες ποιος θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων, των νοσηλευομένων και των θανάτων. «Είναι πάνω από 2.500 ασθενείς στις απλές κλινικές covid και ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθούν», τόνισε και συνέχισε: «Αν δεν δούμε αυτές τις παραμέτρους στις αρχές Ιανουαρίου, γύρω στις 4 περίπου, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τίποτα».

Η κα Παγώνη παρουσιάστηκε απαισιόδοξη για μείωση των καμπυλών της πανδημίας, τονίζοντας στο Open πως: «Φοβάμαι ότι θα έχει γίνει η ζημιά γιατί είδα πολύ κόσμο έξω όλες αυτές τις ημέρες. Και τα πρωινά που πηγαίνουμε στα νοσοκομεία κυκλοφορεί πολύς κόσμος, σαν να μην υπάρχει lockdown και αυτό φοβίζει».

Εν αναμονή της επίδρασης των γιορτών στην πανδημία

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι καμία χαλάρωση των μέτρων δεν πρόκειται να έρθει μέσα στις γιορτές, ενώ η επιστροφή στην όποια κανονικότητα θα γίνει σε κύματα: σχολεία, λιανεμπόριο και απο Φεβρουάριο αν όλα πάνε καλά, εστίαση.

«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εισηγηθούμε να ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, και σε μια βδομάδα να τα ξανακλείσουμε. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πριν κάνουμε κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα» είπε μιλώντας στο MEGA,  o λοιμωξιολόγος, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορoναϊό, Νίκος Σύψας.

«Περιμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών. Βλέπω τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες, ελπίζω οι συνέπειες να μην είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα. Είμαστε ένα χρόνο σε πανδημία και ο κόσμος έχει κουραστεί. Ένα σκληρό lockdown ίσως φέρει την έκρηξη του κόσμου. Προσπαθούμε οι εισηγήσεις μας να έχουν μια ισορροπία και να βρούμε τη χρυσή τομή».

Είμαστε σε εύθραυστη ισορροπία

Ο κ. Σύψας τόνισε την ανάγκη  ευλαβικής τήρησης των μέτρων, προειδοποιώντας ότι είμαστε σε εύθραυστη ισορροπία καθώς αν δεν προσέξουμε μπορεί να δούμε οπουδήποτε έκρηξη κρουσμάτων.

Ειδικότερα, μιλώντας για την κατάσταση στη δυτική Αττική αλλά και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές της χώρας, ο κ. Σύψας σημείωσε ότι «κάθε απόφαση στηρίζεται σε επιδημιολογικά δεδομένα. Η δυτική Αττική έχει μια κάμψη στα κρούσματα, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει, για αυτό συνεχίζεται το σκληρό lockdown. Το λεκανοπέδιο Αττικής γενικότερα παρακολουθείται πολύ στενά».

«Στην Κάλυμνο υπήρξε ένα κοινωνικό γεγονός και έγινε διασπορά του ιού. Δυστυχώς ο κόσμος μερικές φορές κάνει του κεφαλιού του. Υπάρχει πρόβλημα σε κάποιες περιοχές. Ακόμα δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη παρέμβαση αλλά τις παρακολουθούμε τις περιοχές αυτές και αν χρειαστεί να δράσουμε θα δράσουμε προκαταβολικά. Μας καθοδηγούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι καμπύλες», συνέχισε στο ίδιο θέμα, προσθέτοντας ότι «Δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που να είναι άνοση. Σε μια εβδομάδα τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, είμαστε σε εύθραυστη ισορροπία. Οπουδήποτε μπορεί να γίνει έκρηξη. Εμείς θέλουμε να δράσουμε προκαταβολικά όπου χρειαστεί».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ