Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι καμία χαλάρωση των μέτρων δεν πρόκειται να έρθει μέσα στις γιορτές, ενώ η επιστροφή στην όποια κανονικότητα θα γίνει σε...δόσεις: σχολεία, λιανεμπόριο και -στο πολύ... βάθος- εστίαση.
Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες μέρες σε ότι αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού, με κυβέρνηση και ειδικούς να συνεχίζουν να απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις τήρησης των μέτρων.
Η εν εξελίξει επιχείρηση εμβολιασμού γεννά ελπίδες καθώς διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην μάχη κατά της πανδημίας, όμως μέχρι να εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, θα πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε πάρα πολύ για να μην αντιμετωπίσουμε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η πανδημία είναι εντελώς απρόβλεπτη, ενώ ανησυχούν για το γεγονός ότι οι διασωληνωμένοι, όπως και οι θάνατοι (66 συνάνθρωποί μας πέθαναν χθες) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Οι 467 διασωληνωμένοι ασθενείς που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, μετά από σχεδόν δύο μήνες lockdown, είναι ενας αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που υπολόγιζαν οι λοιμωξιολόγοι, όταν επιβλήθηκε η δεύτερη καραντίνα στις αρχές Νοεμβρίου.
Αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δείχνει να μειώνεται καθημερινά, οι ειδικοί ανησυχούν για την αργή αποσυμπίεση των ΜΕΘ, ενώ προειδοποιούν ότι τον Ιανουάριο φουντώνουν οι αναπνευστικές λοιμώξεις.
Χαρακτηρίζουν κρίσιμο και το διάστημα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, κρούωντας καμπανάκι για πιθανή έξαρση των κρουσμάτων και τονίζουν πως η αρνητική επίδραση των γιορτών θα φανεί στα επιδημιολογικά στοιχεία έπειτα από 15 – 20 ημέρες.
Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι καμία χαλάρωση των μέτρων δεν πρόκειται να έρθει μέσα στις γιορτές, ενώ η επιστροφή στην όποια κανονικότητα θα γίνει σε…δόσεις : σχολεία, λιανεμπόριο και -στο πολύ… βάθος- εστίαση.
«Ο πιο ρεαλιστικός στόχος»
«Αν όλα πάνε καλά και τρέξουμε με ταχύτητα ρεκόρ η πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο.», είπε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «ο πιο ρεαλιστικός στόχος, είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Αν εμβολιαστεί το 70% τότε προστατεύεται και το άλλο 30%. Άρα, τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα. Ο ιός δεν θα βρίσκει ανθρώπους να μολύνει. Από τον Ιούνιο μέχρι τέλος του χρόνου είναι η περίοδος που θα το πετύχουμε.»
Όπως εκτιμά ο κ. Σύψας, του χρόνου θα κάνουμε τα Χριστούγεννα κανονικά. Το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα, όμως θα πάρουμε μια ανάσα αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, που είναι κυρίως εκείνοι που διασωληνώνονται.
Στο ίδιο μήκος κύματος η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε ότι η «ελευθερία» θα έρθει όταν έχουμε αρκετά εμβόλια και εμβολιαστούν πολλοί από τους συνανθρώπους μας.
Με βάση τους σχεδιασμούς για τους εμβολιασμούς, εκτίμησε ότι «περίπου στα μέσα φθινοπώρου θα έχουμε την ανοσία της αγέλης, εφ’ όσον όλα πάνε καλά».
Σε μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση επιτυγχάνεται η ανοσία, συμπλήρωσε η ίδια.
Οι σκέψεις για το λιανεμπόριο
Κατόπιν αυτών, δεν είναι παράξενη η ύπαρξη επιφυλάξεων για το άνοιγμα της αγοράς αλλά και για το χρόνο επαναλειτουργίας των σχολείων.
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας μέχρι όμως να εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, θα πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε πάρα πολύ για να μην αντιμετωπίσουμε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε επιφυλακτικός για το άνοιγμα της αγοράς, σχολιάζοντας ότι η σχετική συζήτηση στην επιτροπή για γίνει την άλλη εβδομάδα.
Κάτι που είπε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν κάποια μέτρα μετά τις γιορτές.
«Εφόσον συνεχίσει η εικόνα της πανδημίας να έχει πτωτική πορεία, ασφαλώς θα χαλαρώσουμε κάποια μέτρα», είπε ο υπουργός.
Όπως εξήγησε, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται και σύμφωνα με αυτό, με τα στοιχεία της πανδημίας και με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής, θα παρουσιάσει την πρότασή του.
Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου τόνισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο Σκάι, «θα προχωρήσουμε σε μερική λειτουργία του λιανικού εμπορίου», προσθέτοντας, πως «σίγουρα θα υπάρχουν κανόνες».
Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, με τα δεδομένα που έχουμε για την επιδημία, θα μπορούσαμε να μιλάμε για οριζόντιο μερικό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με κανόνες.
«Με το click away θα λειτουργούν ούτως ή άλλως», επεσήμανε.
Όπως εκτιμάται πάντως δεν πρόκειται να υπάρξει άνοιγμα καταστημάτων πριν από τις 15 Ιανουαρίου καθώς ό,τι γίνει, θα γίνει μετά το άνοιγμα των σχολείων, ώστε να φανεί και η επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο.
Η εστίαση δεν είναι καν στο τραπέζι και θεωρείται απίθανο να ανοίξει τον Ιανουάριο.
Τα σχολεία
Σε ότι αφορά τα σχολεία, η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της εισήγησης των ειδικών, προκειμένου να οριστικοποιήσει το σχέδιο για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Οι λοιμωξιολόγοι παρακολουθούν μέρα με τη μέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία, τον αριθμό των κρουσμάτων, το ποσοστό της θετικότητας καθώς επίσης τον αριθμό των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων καθώς στο μυαλό όλων υπάρχει η πιθανότητα μίας νέας έξαρσης των κρουσμάτων εξαιτίας της εορταστικής περιόδου.
Τα δεδομένα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή εξ αποστάσεως σύσκεψη της Επιτροπής των ειδικών και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Μάλιστα αργότερα το απόγευμα αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κυβέρνηση – εφόσον πάρει το πράσινο φως από τους ειδικούς – θα ανοίξει τις σχολικές μονάδες στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου.
Υπάρχουν πάντως ορισμένοι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η επιστροφή των μαθητών πρέπει να γίνει μία εβδομάδα αργότερα.
Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή την στιγμή είναι να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες.