Την επικείμενη παρουσίαση της Στρατηγικής Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια χαιρετίζει η γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας παράλληλα τις ευρείες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και τονίζοντας αφενός ότι οι όποιες διμερείς διενέξεις πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν από μια ενδεχόμενη ένταξη κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου ότι δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις αυτόματης […]
Την επικείμενη παρουσίαση της Στρατηγικής Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια χαιρετίζει η γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας παράλληλα τις ευρείες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και τονίζοντας αφενός ότι οι όποιες διμερείς διενέξεις πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν από μια ενδεχόμενη ένταξη κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου ότι δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις αυτόματης ένταξης.
«Επί της αρχής χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει αυτήν τη Στρατηγική. Υπογραμμίζει έτσι την σημασία που έχουν για μας στην Ευρώπη οι περαιτέρω αλλαγές και η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι απαραίτητες περαιτέρω ευρείες και πειστικές μεταρρυθμίσεις σε κεντρικά θέματα, όπως το κράτος δικαίου, η ανταγωνιστικότητα, η περιφερειακή συνεργασία. Διμερείς διενέξεις πρέπει οπωσδήποτε να έχουν επιλυθεί πριν από οποιαδήποτε ένταξη. Για αυτό ενθαρρύνουμε όλους τους φορείς αποφάσεων στις χώρες τις οποίες τις αφορά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η κυβέρνηση θεωρούσε πάντα σημαντική την ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, διευκρίνισε ωστόσο ότι η έκθεση της Κομισιόν θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος προτού γίνει οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά του Βερολίνου. «Είναι όμως σαφές: Πολλά από τα υποψήφια για ένταξη κράτη πρέπει ακόμη να υλοποιήσουν ευρείες μεταρρυθμίσεις στις χώρες τους και βεβαίως δεν θα υπάρξει κάτι σαν αυτόματη ένταξη σε προκαθορισμένες ημερομηνίες».
Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο εντός της εβδομάδας ο υπουργός Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να επισκεφθεί το Κόσοβο ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο απελευθέρωσης του καθεστώτος της βίζας, δήλωσε ότι «υπάρχει κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωση, άρα θα είναι δύσκολο για έναν γερμανό υπουργό Εξωτερικών να έχει κάτι σχετικό στις αποσκευές του».
Πηγή: UNFOLLOW