Το μεγάλο στοίχημα από εδώ και πέρα είναι πώς θα καταφέρουμε να μην ξαναπιεστεί το ΕΣΥ, το οποίοι παρόλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, έχει πεπερασμένες δυνατότητες. Ο κορωνοϊός είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος» δήλωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Με φόντο την έναρξη των εμβολιασμών και στην Ελλάδα, οι ειδικοί δίνουν τις απαντήσεις τους γύρω από το μεγάλο στοίχημα του εμβολίου στο MEGA.
Μειωμένος είναι ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κοροναϊού σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ανήμερα τα Χριστούγεννα, ενώ με πράσινο χρωματίστηκε η Ελλάδα στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ( ECDC), αφού ο δείκτης θετικότητας των τεστ covid-19, έπεσε κάτω από το 4%, δηλαδή το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι χαμηλότερο από 25 περιπτώσεις ανά 100 000 πληθυσμού.
Υπάρχει βελτίωση, παραμένει όμως η πίεση στο ΕΣΥ
«Προφανώς υπάρχει βελτίωση και αυτό είναι ένα χαρμόσυνο μήνυμα, υπάρχει όμως αρκετή πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγειάς ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας με υψηλούς επιδημιολογικούς δείκτες.
Το μεγάλο στοίχημα από εδώ και πέρα είναι πώς θα καταφέρουμε να μην ξαναπιεστεί το ΕΣΥ, το οποίοι παρόλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, έχει πεπερασμένες δυνατότητες. Ο κοροναϊός είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος» δήλωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA»
Ο ίδιος επίσης υπογράμμισε πως από τη στιγμή που θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων προστασίας και αύξηση της κινητικότητας για τον κοροναϊό, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των κρουσμάτων, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ο μαζικός εμβολιασμός, ενώ οι ερχόμενοι μήνες (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) είναι οι κατεξοχήν δύσκολοι μήνες για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.
«Έχουμε δρόμο μπροστά μας»
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Τα πρώτα θετικά στοιχεία που έχουμε μετά από καιρό, θα πρέπει να τα πάρουμε ως επιβράβευση και όχι ως αφορμή για να χαλαρώσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.
Μιλώντας για το εμβόλιο και την έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα, η ανοσολόγος ερευνήτρια Ελένη Βατζιά μεταξύ άλλων τόνισε πως όλα όσα έχουν κυκλοφορήσει ως σήμερα, αλλά και όσα θα δοθούν σε κυκλοφορία σύντομα είναι απόλυτα ασφαλή.
Τα εμβόλια είναι ασφαλή
«’Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες έρευνες τα αποτελέσματά τους έχουν όλα δημοσιευθεί κι έχουν δείξει πως είναι όλα πολύ ασφαλή εμβόλια. Είναι εμβόλια τα οποία δοκιμάζονται εδώ και πολλούς μήνες και δεν βγήκαν μέσα σε 1-2 μέρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οπότε δεν αποτελούν κίνδυνο για τους πολίτες» δήλωσε συγκεκριμένα. Μιλώντας δε για το περίφημο «τείχος ανοσίας», η κ. Βατζιά επεσήμανε πως θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον ένα 60-70% του πληθυσμού προκειμένου να αυτό να δημιουργηθεί.
Αναφερόμενος στην μετάλλαξη του κοροναϊού και στο κατά πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εμβολιασμών, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήζης δήλωσε πως με βάση τα επίσημα στοιχεία επιδημιολόγων ανά τον κόσμο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
«Οι μεταλλάξεις είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο για τους ιούς, είναι ο τρόπος τους για να συνεχίσουν να υπάρχουν και αυτός ο ιός έχει ήδη χιλιάδες μεταλλάξεις. Το εμβόλιο της Pfizer δρα πολύπλευρα με διαφορετικούς μηχανισμούς, που δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητά του και τον προγραμματισμό των εμβολιασμών».