Πανελλαδικές : Ελάχιστη βάση εισαγωγής, διπλό μηχανογραφικό και όριο φοίτησης – Οι τρεις ανατροπές για τους υποψηφίους

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιχειρεί να βάλει μία τάξη στο φαινόμενο της εισαγωγής φοιτητών με... λευκή κόλλα, θεσπίζοντας μία ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα, η οποία θα καθορίζεται από τα ίδια τα ΑΕΙ

Τρεις σημαντικές αλλαγές που αφορούν τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών  θα ισχύσουν από τις φετινές εξετάσεις, κάνοντας την εισαγωγή των φοιτητών στα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας δυσκολότερη.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιχειρεί να βάλει μία τάξη στο φαινόμενο της εισαγωγής φοιτητών με… λευκή κόλλα, θεσπίζοντας μία ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα, η οποία θα καθορίζεται από τα ίδια τα ΑΕΙ.

Η δεύτερη κομβική αλλαγή αφορά στο μηχανογραφικό δελτίο, όπου θα γίνεται σε δύο ξεχωριστές φάσεις προκειμένου – όπως λέει το υπουργείο Παιδείας – να ενθαρρύνονται οι υποψήφιοι τα δηλώνουν τα τμήματα της αρεσκείας τους αλλά και για να μπορούν να ολοκληρώνουν όλοι τις σπουδές τους.

Με τη τελευταία αλλαγή που προστέθηκε μπαίνει όριο στο ανώτατο όριο σπουδών, με το υπουργείο να στοχεύει να βάλει φρένο στους «λιμνάζοντες» φοιτητές.

Τι σημαίνουν οι αλλαγές για τους υποψηφίους

Από τη φετινή χρονιά, κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.

Η αλλαγή αυτή – αναφέρει το υπουργείο – στοχεύει στη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, επομένως και τη θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών και τη μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου.

Επίσης, στόχος είναι η ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών, αλλά και η εξασφάλιση των υποψηφίων, καθώς η βάση εισαγωγής αποσυνδέεται από την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων.

Το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να μην προωθήσει μία οριζόντια ελάχιστη βάση εισαγωγής, όπως συνέβαινε παλαιότερα, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα έμεναν χιλιάδες κενές θέσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Σε αυτή τη φάση, επιλέχθηκε μία πιο ήπια αλλαγή ώστε ναι μεν να μην εισάγονται φοιτητές με βαθμούς κοντά στο…1 αλλά και ταυτόχρονα να μην τεθούν εκτός ανώτατης εκπαίδευσης χιλιάδες υποψήφιοι.

Πάντως η συγκεκριμένη αλλαγή θα οδηγήσει χιλιάδες φοιτητές να επαναπροσδιορίσουν τις επιλογές τους καθώς το κάθε τμήματα θα θέτει τη δική του βάση εισαγωγής.

Για παράδειγμα, εάν η μέση επίδοση των μαθητών σε ένα πεδίο είναι 14, τότε η ακριβής βάση εισαγωγής θα εξαρτάται από το συντελεστή που έχει θέσει το τμήμα. Εάν δηλαδή επιλέξει συντελεστή 100%, τότε η ελάχιστη βάση θα είναι 14, εάν έχει επιλέξει συντελεστή 70% ή 80% τότε η βάση θα είναι χαμηλότερη.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο αυτό μέτρο δεν θα επηρεάσει πολύ όσους στοχεύουν στις υψηλόβαθμες σχολές όπου ο ανταγωνισμός χτυπάει κόκκινο και οι βάσεις εισαγωγής έχουν πιάσει ήδη… ταβάνι, αλλά σχολές χαμηλής ζήτησης στις οποίες οι βάσεις εισαγωγής διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια αρκετά κάτω από τη βαθμολογική βάση.

Μηχανογραφικό σε δύο φάσεις

Αναφορικά με το μηχανογραφικό δελτίο το οποίο θα συμπληρώνεται σε δύο φάσεις, στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπεφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε Πανεπιστημιακό Τμήμα εισαγωγής.

«Ενθαρρύνονται, έτσι, οι συνειδητές επιλογές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ενώ επιτυγχάνεται η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή «τυχαίας» επιλογής, η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τα εν λόγω τμήματα, η μείωση της ανάγκης μετεγγραφών, η απαλοιφή του φαινομένου των εξαιρετικά χαμηλών βάσεων εισαγωγής, που απειλούν με απαξίωση τις πανεπιστημιακές σπουδές και το κύρος των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και τη φοιτητική πορεία των εισαχθέντων» αναφέρει χαρακτηριστικά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θέλοντας να δικαιολογήσει τη συγκεκριμένη αλλαγή.

Οι δύο φάσεις θα λειτουργήσουν ως εξής:

Φάση Α: συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών, σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα (σ.σ δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο αριθμός).

Φάση Β: ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α. Οι βάσεις εισαγωγής παραμένουν σταθερές. 

Τι αλλάζει με το όριο φοίτησης

Η τελευταία αλλαγή που εισήχθη από το υπουργείο Παιδείας, αφορά στη θέσπιση ορίου φοίτησης για τους φοιτητές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Έτσι, προτείνεται όριο φοίτησης το Ν + ½Ν, όπου Ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών.

Για παράδειγμα, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 4 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 2. Όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 6 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 3. Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ για τους ήδη φοιτούντες θα υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις.

Εξαιρέσεις θα υπάρξουν για περιπτώσεις εργασίας/μερικής φοίτησης, για σοβαρούς λόγους υγείας ή για άλλους εξαιρετικούς λόγους. Θωρακίζεται, έτσι, έτι περαιτέρω το κύρος και το επίπεδο των σπουδών, βελτιώνεται ο ρυθμός αποφοίτησης (που αυτή τη στιγμή είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ) και ενσωματώνεται γρηγορότερα το ανθρώπινο δυναμικό στην αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από