Κορωνοϊός : Γιατί το γιορτινό τραπέζι «τρομάζει» τους ειδικούς

Κορωνοϊός : Γιατί το γιορτινό τραπέζι «τρομάζει» τους ειδικούς

Ρεβεγιόν αλλιώς θα κάνουμε φέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά εξαιτίας της πανδημίας που δεν καταλαβαίνει από γιορτές

Τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθώς φοβούνται ότι θα αποτελέσει εστία υπερμετάδοσης του ιού.

Παρά τη χαλάρωση που επιφέρουν οι γιορτινές ημέρες, αλλά και την κοινωνική κόπωση που έχει επιφέρει ο πολύμηνος περιορισμός, η προσπάθεια να παραμείνει σταθερή η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, χωρίς διακυμάνσεις της καμπύλης προς τα πάνω, συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Αυτό που προέχει είναι να να αποφευχθεί η  έξαρση του ιού στις γιορτές για να μην χρειαστεί να οδηγηθούμε σε παράταση μέτρων μετά την 7η Ιανουαρίου.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για πισωγύρισμα σε περίπτωση που ξεφύγει η κατάσταση με τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους εντός των εορτών.

Πρόκειται για ενδεχόμενο που που θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν, δεδομένης της ήδη μεγάλης πίεσης που έχει δεχτεί τους τελευταίους μήνες το σύστημα Υγείας.

Οι  λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν το μέγεθος της ανησυχίας τους, θεωρώντας κρίσιμο το διάστημα των γιορτών, και απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων -ακόμη και για τις λίγες ώρες- του ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Οι ανησυχίες είναι εύλογες και βάσιμοι οι φόβοι, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας άλλοι 62 συνάνθρωποί μας κατέληξαν εξαιτίας του κοροναϊού και 937 νόσησαν.

Άλλωστε το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σύσκεψη για την επιδημιολογική κατάσταση.

Στη σύσκεψη έγινε επισκόπηση των επιδημιολογικών δεδομένων, επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία χαλάρωση και επαναβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της Πολιτείας για την πιστή εφαρμογή των μέτρων τις μέρες των εορτών.

Για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 22:00 το βράδυ ακόμη και την Πρωτοχρονιά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»  τόνισε ότι «αν θέλαμε την ενθάρρυνση των ρεβεγιόν δεν θα βάζαμε κανένα μέτρο».

Φοβόμαστε τα ρεβεγιόν, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί να τινάξει στον αέρα όσα χτίσαμε με μεγάλο κόπο και κόστος, υπογράμμισε ο υπουργός.

«Καταλαβαίνω την ανάγκη να δούμε τους συγγενείς και να περάσουμε όμορφα, είπε ο κ. Γεωργιάδης, όμως «δυστυχώς αυτός ο ιός τρέφεται από τις δικές μας χαρές και τις μετατρέπει σε λύπες και τραγωδίες».

Αγωνιούν οι επιστήμονες

Από την πλευρά του μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας υπογράμμισε ότι «το πιο σωστό για να μην έχουμε διασπορά είναι να περάσουμε τις γιορτές με τους ανθρώπους που μένουμε στο ίδιο σπίτι. Μην μπλέκουμε με αριθμούς».

«Είναι σημαντικό να αυτοσυγκρατηθούμε λίγο αυτές τις ημέρες, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο. Είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τόσο καιρό να πάει χαμένη».

Την ίδια στιγμή για τη σημασία να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας στις γιορτές μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.

«Τα κρούσματα μπορεί να φουντώσουν αυτές τις μέρες αν δεν προσέξουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Αύριο, ανήμερα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου):

· το ρεβεγιόν μεταφέρεται το μεσημέρι αντί των βραδινών ωρών

· στο τραπέζι του ρεβεγιόν μπορούν να παρακαθίσουν μέχρι 9 άτομα και από 2 μόνο οικογένειες, με ισχυρή σύσταση τα άτομα αυτά να είναι τα ίδια και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, δημιουργώντας μια κλειστή, κοινωνική, φούσκα.

· συστήνεται να απουσιάζουν από το ρεβεγιόν άτομα μεγάλης ηλικίας.

· Η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να παραμένει υποχρεωτική παντού.

· Υποχρεωτική είναι και η τήρηση κανόνων υγιεινής και συνίσταται να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους.

Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά. Όλα αυτά βέβαια, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, είναι υποθετικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ