Προετοιμασμένη σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο ώστε να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη στο πεδίο των ανεδαφικών της διεκδικήσεων, παρουσιάζεται η Τουρκία ύστερα από ένα μικρό σχετικά διάστημα αναμονής.
Προετοιμασμένη σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο ώστε να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη στο πεδίο των ανεδαφικών της διεκδικήσεων, παρουσιάζεται η Τουρκία ύστερα από ένα μικρό σχετικά διάστημα αναμονής.
Η διπλή στρατηγική της, αφενός με την επιμονή να καλεί την Ελλάδα σε ανοικτό διάλογο με όλα τα θέματα στο τραπέζι, κατηγορώντας ταυτόχρονα την Αθήνα ότι είναι αυτή που τορπιλίζει την όποια προσέγγιση εξεύρεσης λύσης και αφετέρου με επιχειρησιακές αποστολές, όπως οι νυχτερινές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, καταδεικνύουν ότι τη χρονιά που έρχεται η Τουρκία θα κάνει το αποφασιστικό βήμα προς την εκπλήρωση του οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Βγαίνει ξανά το Oruc Reis
Ηδη το βράδυ της Τρίτης, δόθηκε εντολή στο Oruc Reis, στο πλαίσιο Navtex που έχει ισχύ μέχρι τις 21 Ιουνίου 2021, να προχωρήσει σε θαλάσσιες έρευνες ανοικτά της Αττάλειας και εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Ομως η επιστροφή του ερευνητικού σκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού είχε «μαζευτεί» στη βάση του για να περάσει η μπόρα των ευρωπαϊκών κυρώσεων, είναι δηλωτική των προθέσεων της Αγκυρας και του μεγαλοϊδεατικού σχεδιασμού για διαμοιρασμό θαλασσίων περιοχών και χρυσοφόρων κοιτασμάτων που ιστορικά δεν της ανήκουν.
Συγκεκριμένα, η Ωκεανογραφική Υπηρεσία της γειτονικής χώρας εξέδωσε Navtex για έρευνες του Oruc Reis με ισχύ από τις 22 Δεκεμβρίου έως την 21η Ιουνίου του 2021 και αφορά σε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Αττάλειας, σε τουρκική όμως υφαλοκρηπίδα. Η περιοχή που δεσμεύεται, στα ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας, βρίσκεται εντός 30ού και 36ου μεσημβρινού. Ταυτοχρόνως όμως η Τουρκία δοκιμάζει επιχειρησιακές δυνατότητες σταθμίζοντας τις ελληνικές αντιδράσεις, πραγματοποιώντας νυχτερινές υπερπτήσεις πάνω από νησιά για τα οποία όπου σταθεί και όπου βρεθεί ζητεί την αποστρατιωτικοποίησή τους.
Διάλογος άνευ όρων
Γίνεται πλέον σαφές ότι η Τουρκία επιχειρεί διάλογο άνευ όρων και με ανοιχτή ατζέντα από την Αθήνα η οποία θα είναι ικανή να χωρέσει όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα όσον αφορά το Αιγαίο. Η Αγκυρα επιχειρεί μια επικοινωνιακή επίθεση στην Αθήνα προκειμένου να την εμφανίσει ως την υπεύθυνη για το πάγωμα του διαλόγου και την πλευρά των «μαξιμαλιστικών απαιτήσεων», ενώ την ατζέντα της Αγκυρας, όσον αφορά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθορίζει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ενημερωτικά κείμενα του τουρκικού ΥΠΕΞ αναλύονται διεξοδικά το σύνολο των θεμάτων που πρέπει να μπουν στην ατζέντα των συνομιλιών στο Αιγαίο πέραν της υφαλοκρηπίδας. Ξεκινώντας από τα χωρικά ύδατα, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η επέκτασή τους από την Ελλάδα στα 12 ναυτικά μίλια θα αλλάξει δυσανάλογα την ισορροπία συμφερόντων εις βάρος της Αγκυρας, καθώς αυτό θα σημαίνει ότι «τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας παραμένουν λιγότερο από το 10% του Αιγαίου, ενώ το μέγεθος της ανοικτής θάλασσας μειώνεται από 51% σε 19%».
Διπλή στρατηγική
Τίθεται επίσης το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Θέμα που επανέρχεται διαρκώς στις δηλώσεις τόσο εκπροσώπων του υπουργείου Αμυνας της γείτονος, όσο και του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ εντάσσεται και στην πολιτική των NAVTEX, που ακολουθεί η Αγκυρα το τελευταίο διάστημα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης παραβιάζεται από την Αθήνα από το 1960, ενώ η Ελλάδα «έχει ως στόχο να αποτρέψει την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο μιας διαμάχης σχετικά με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών».
Και ενώ αυτή η στρατηγική αποτελεί την πρώτη οδό εκπλήρωσης του δυστοπικού οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», η Τουρκία δοκιμάζει τα νεύρα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την ετοιμότητας της αντίδρασης τους στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και του Αιγαίου που έχει βάλει στο στόχαστρό της. Η τακτική αυτή αναμένεται να κορυφωθεί εντός του επόμενου έτους.
Διδακτικά είναι ορισμένα δεδομένα για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Φέτος οι υπερπτήσεις εθνικού εδάφους, δηλαδή οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά ή και ηπειρωτικά σημεία ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο φτάνοντας (έως 21/12) τις 375 έναντι μόλις 124 την περασμένη χρονιά δηλαδή αυξήθηκαν κατά 462%. Mάλιστα, οι πιο πρόσφατες σημειώθηκαν χθες σε Παναγιά και Οινούσσες και ήταν δε νυχτερινές (στις 19.02), πρωτοφανές κι αυτό.
Σημειώνεται δε ότι από τις 375 υπερπτήσεις – που πλησίασαν τον αριθμό των 538 που είχαν καταγραφεί τη χρονιά των Ιμίων – οι 74 καταγράφηκαν σε μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Σάμος, η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος. Είναι κάτι που τα τουρκικά μαχητικά το κάνουν για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση φανερώνοντας την ακραία επιθετικότητα της Αγκυρας.
Την πρωτοφανή προκλητικότητα της Τουρκίας μέσα στο 2020 δείχνει ακόμη ένα στοιχείο. Εννιά από τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών έγιναν πάνω από την περιοχή του Εβρου. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 1993.
Προκλητικός ο Ακάρ για ελληνικές NAVTEX
Ο τούρκος υπουργός Αμυνας, φροντίζει πάντα να πυροδοτεί το κλίμα με εμπρηστικές δηλώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τώρα ο Χουλουσί Ακάρ, εκτόξευσε κατηγορίες πλήρως ενταγμένες στο προπαγανδιστικό οπλοστάσιο της Αγκυρας, λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει «συμπεριφορά καλού γείτονα». Και το είπε αυτό με αφορμή της ελληνικές NAVTEX που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες υδρογραφικές μας υπηρεσίες για την διεξαγωγή ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ειδικότερα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας εξέφρασε την «ενόχλησή» του για τις ελληνικές NAVTEX.
Ο Χούλουσι Ακάρ παρακολούθησε την άσκηση «Tiger Claw 2020» που πραγματοποίησαν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, από τη Ναυτική βάση του Ακσάζ και στη συνέχεια προχώρησε σε δηλώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έχει ανακοινώσει 46 NAVTEX μέσα σε 3 μήνες και αυτές οι συμπεριφορές είναι αντίθετες με τον πνεύμα της καλής γειτονίας».
Ο Ακάρ συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο γείτονάς μας είναι απρόθυμος και συνεχίζει να διαστρεβλώνει τα γεγονότα», αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ για τις αμερικανικές κυρώσεις στην Άγκυρα λόγω της απόκτησης των ρωσικών πυραύλων S-400 είπε ότι «θα επηρεάσουν δυσμενώς όχι μόνο την Τουρκία αλλά και τη συμμαχία του NATO».