Πίσω από την προσμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι περισσότεροι διαισθάνονται ότι ο νέος χρόνος δεν θα μοιράζει αφειδώς χαρά και ευτυχία από την πρώτη μέρα.
Πίσω από την προσμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι περισσότεροι διαισθάνονται ότι ο νέος χρόνος δεν θα μοιράζει αφειδώς χαρά και ευτυχία από την πρώτη μέρα. Ο καλπασμός της πανδημίας καλύπτεται προσωρινά από τον χαρμόσυνο ρυθμό του μικρού τυμπανιστή, από τον καταυγασμό των πυροτεχνημάτων, όμως το τρίτο κύμα είναι εκεί έξω και όλοι το διαισθάνονται, έχει ήδη διαβεί το κατώφλι.
Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα τα μαθηματικά του κοροναϊού δεν έχουν ακολουθήσει τη φθίνουσα καμπύλη. Ούτε και στις χώρες που ξεκίνησαν ήδη να εμβολιάζουν τους κατοίκους τους. Η Ρωσία ήδη κατέγραψε ρεκόρ νέων κρουσμάτων, ύστερα από τον εμβολιασμό σχεδόν 400.000 ανθρώπων, ενώ στην Αγγλία που εμβολιάστηκαν ήδη περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι, ο ιός φαίνεται να μεταλλάχθηκε αποκτώντας μεγαλύτερη φονική επίδραση, όπως αρκετοί ειδικοί εκτιμούν.
Σε χώρες όπως στην Ιταλία, την Ισπανία, ακόμη και στα Βαλκάνια, τα φετινά Χριστούγεννα αποτελούν αναγκαστικά μία ημερομηνία στο ημερολόγιο. Ελήφθησαν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό στις μετακινήσεις επειδή καμία μάχη δεν κερδήθηκε απέναντι στον κοροναϊό.
Μας τους θυμίζουν οι αριθμοί
Και στην Ελλάδα τα ίδια συμβαίνουν και ας ξεγελάει η εικόνα της ανεμελιάς στην κατάφωτη πλατεία Συντάγματος, σε κάθε κεντρική πλατεία μεγάλης πόλης. Κάθε μέρα εδώ και πολλές μέρες, πεθαίνουν αμέτρητοι άνθρωποι. Τα νοσοκομεία ποτέ δεν συνήλθαν, οι ΜΕΘ ποτέ δεν άδειασαν, ξεπερνούν συνεχώς τους 500 οι άνθρωποι που παλεύουν διασωληνωμένοι. Κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες φοβούνται το τι θα ξημερώσει μετά τα ρεβεγιόν.
Ηδη στη Δυτική Αττική, που μετεξελίχθηκε σε ηφαίστειο διασποράς, εφαρμόστηκε καθολική καραντίνα που τηρείται με αυστηρούς ελέγχους για να σταματήσει η εξάπλωση του κακού. Ελεγχοι που όμοιοί τους δεν γίνονται στην υπόλοιπη Αθήνα όπου όλοι κυκλοφορούν κανονικά και το κυκλοφοριακό στους δρόμους δίνει την απατηλή εικόνα παλαιότερων εποχών ξεγνοιασιάς και πλούτου. Θα κορυφωθεί το φτερούγισμα στο πολύβουο μελίσσι της πρωτεύουσας και όταν παρέλθουν τα ρεβεγιόν και έρθει η ώρα του λογαριασμού, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη. Και τίποτα δεν θα εμποδίσει σκληρότερα μέτρα να εφαρμοστούν.
Θα μας σώσει το εμβόλιο;
Δεν είναι μόνο η γιορτινή διάθεση που ωθεί τον κόσμο στην ανεμελιά. Ούτε τα καταστήματα που άνοιξαν για να εξυπηρετήσουν όσο κόσμο μπορούν, για να τηρηθεί η παράδοση των χριστουγεννιάτικων αγορών, να κινηθεί λίγο η αγορά, να μοιραστούν οι υπάλληλοι σε αναστολή ένα χαρτζιλίκι. Είναι για ένα κομμάτι του πληθυσμού και η αίσθηση σιγουριάς που αποπνέει η έλευση του εμβολίου.
Θα έρθει στην Ελλάδα πριν τελειώσει ο χρόνος, θα είναι και στη διάθεση του κόσμου έτοιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κλείνει όποιος θέλει αμέσως το ραντεβού του. Η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων με 83.850 δόσεις αναμένεται να φτάσει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου. Μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν έρθει 1.265.550 δόσεις του εμβολίου.
Θεωρούν πολλοί ότι εφόσον αυτές οι δόσεις διοχετευτούν στο σώμα της κοινωνίας θα αρχίσει να μορφοποιείται η ανοσία της αγέλης, να σχηματίζεται γύρω από τον ιό ένας λαβύρινθος, στα τοιχώματα του οποίου θα αντανακλά χωρίς να μπορεί να προσβάλλει τόσο εύκολα τους ανθρώπους. Κι επομένως η μάχη θα αρχίσει να κερδίζεται.
Τι έγινε όμως στη Ρωσία;
Eπισήμως στη Ρωσία οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα και συγκεκριμένα στις 5 Δεκεμβρίου και αφορούσαν τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους σε κοινωνικές δομές. Στις 14 του μήνα εντάχθηκαν στις ομάδες προς εμβολιασμό οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, το εμπόριο και τις δημόσιες υπηρεσίες. Από σήμερα δε, η διαδικασία αφορά και τους εργαζόμενους στους κλάδους της ενέργειας, των μεταφορών, της βαριάς βιομηχανίας και των ΜΜΕ.
Ανεπαρκές το διάστημα
Το παραπάνω διάστημα είναι προφανώς μικρό για να φανούν αποτελέσματα. Εξάλλου, πρόκειται επίσης για εμβόλιο που χορηγείται σε δύο δόσεις, με διαφορά 21 ημερών η μία από την άλλη, κάτι που σημαίνει ότι η φάση της δεύτερης δόσης θα ξεκινήσει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.
Εκτός αυτού, είναι προφανές ότι η διαδικασία εκτυλίσσεται με μεγάλη προσοχή και το «άνοιγμα» σε νέες ομάδες του πληθυσμού πραγματοποιείται σταδιακά, κάτι που φαίνεται και στο γεγονός ότι το Sputnik-V δεν έχει χορηγηθεί μέχρι σήμερα σε περισσότερους από 400.000 πολίτες. Είναι κάτι που, εκτός των άλλων, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο εμβολιασμός στον πληθυσμό ισοδυναμεί πρακτικά και με την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των δοκιμών η οποία πρακτικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ (σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα εμβόλια στο παρελθόν), καθώς οι εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς έγιναν με κατεπείγουσα διαδικασία.
Με καράβια και αεροπλάνα
Καθώς τα αεροσκάφη και οι νταλίκες ξεκινούν μεταφέρουν στις περισσότερες χώρες το απαύγασμα της επιστήμης απέναντι στο επικίνδυνο εχθρό της ανθρωπότητας, η Ελλάδα, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ένα τρίτο κύμα πανδημίας όταν ακόμη δεν έχει επιβληθεί στο δεύτερο. Τα αυστηρά μέτρα έχουν σχεδιαστεί και είναι έτοιμα να επιβληθούν με το λυκαυγές του νέου έτους. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν το μόνο που θα μείνει σαν ανάμνηση θα είναι οι ήχοι του μικρού τυμπανιστή ή ο καλπασμός της πανδημίας.
Χιλιάδες δόσεις κάθε μήνα
Και καθώς οι αρμόδιοι είναι αποφασισμένοι να ταρακουνήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται τις συνειδήσεις του κόσμου προειδοποιώντας με ελέγχους και πρόστιμα, η χώρα προετοιμάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό, όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο μεγάλο σχέδιο, ανακοίνωσε πως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένονται 9.750 δόσεις στις 26 Δεκεμβρίου.
Στις 27/12 θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, ενώ στις 28/12 θα γίνουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου (Πάτρας).Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε εκτός απροόπτου την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των συγκεκριμένων εμβολίων που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 429.000 δόσεις κι άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.
Μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από την Pfizer/BioNTech συνολικά 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν, εφόσον λάβουν έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, δόσεις και από το εμβόλιο της Moderna και από το αντίστοιχο της AstraZeneca.
Το μεγάλο στοίχημα
Ωστόσο, μεγάλο crash test για την τήρηση των μέτρων θεωρείται το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, αφού δεν αποτελεί μυστικό ότι ο μεγάλος φόβος τόσο του κυβερνητικού, όσο και του επιστημονικού επιτελείου της χώρας μας αφορά τα δυο ρεβεγιόν, όπου αναμένεται χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.
Αυτός είναι και ο λόγος που αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, αναφορικά με τους ελέγχους κατά τη διάρκεια της 24ης και της 25ης Δεκεμβρίου. Όπως αποκαλύπτει το MEGA, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση, οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στους δρόμους να ελέγχουν όποιον άνθρωπο βρίσκεται εκτός σπιτιού, είτε με αυτοκίνητο, είτε με άλλο μεταφορικό μέσο, από τις 22:15 και μετά.
Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί καμία παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά τις 22:00, που ισχύει αυτές τις μέρες.
Ποιους θα βάλουμε σπίτι μας
Πάντως, αυτό που θέλουν να εκπέμψουν ως μήνυμα από την κυβέρνηση και αναμένεται να το πουν και οι επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης την Τρίτη, είναι πως το ασφαλέστερο θα ήταν να κάνουμε ρεβεγιόν με τους ανθρώπους που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο μήνα. Το σημαντικό είναι να αποφύγουμε μετακινήσεις και συναντήσεις με ανθρώπους που έχουμε καιρό να δούμε. Την ίδια στιγμή, από το πως θα κυλήσουν η 24η και η 25η Δεκεμβρίου αναμένονται να κριθούν τα μέτρα της Πρωτοχρονιάς. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, αναμένεται να ανακοινωθούν ακόμα πιο σκληροί περιορισμοί.
Ηρθε στην Ελλάδα η μετάλλαξη;
Τα τελευταία 24ωρα απλώθηκε σε όλο τον κόσμο η ανησυχία για τη λεγόμενη νέα μετάλλαξη του κοροναϊού, αυτή που παρατηρήθηκε στην Αγγλία και έσπειρε τον τρόμο. Η Ευρώπη έκλεισε τα σύνορά της στους Βρετανούς ταξιδιώτες. Οσοι φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνουν σε καραντίνα. Στην Ελλάδα για 10 μέρες. Κάποιοι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι αυτή η μετάλλαξη έχει έρθει και στη χώρα μας, άλλοι είναι περισσότερο επιφυλακτικοί.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει και στην Ελλάδα, δηλώνει στο iatropedia.gr, ο Τιμοκράτης Καραμήτρος, ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και υπεύθυνος της Μονάδας Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενωμικής.
Ο επιστήμονας, που με την ομάδα του τον περασμένο Απρίλιο κατάφερε να αποκωδικοποιήσει την γενετική πολυπλοκότητα του νέου κοροναϊού και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί για να “ξεφεύγει” της ανοσολογικής απάντησης.
“Είναι πολύ πολύ πιθανόν να είναι ήδη εδώ. Γιατί σε καταστάσεις πανδημίας αυτό το οποίο έχουμε δει, είναι ότι όλα τα στελέχη πάνε παντού”,
Όπως αναφέρει ο ερευνητής του Παστέρ, όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού έχουν κυκλοφορήσει παντού στον κόσμο. Οπότε είναι θέμα χρόνου και το νέο στέλεχος, το οποίο ονομάστηκε VUI – 202012/01: Variant Under Investigation – 2020 December/First (μτφ: Στέλεχος υπό Διερεύνηση, 1η Δεκεμβρίου 2020), να εντοπιστεί και στην Ελλάδα:
“Επειδή δεν έχουν κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα κι αφού πάντα κάτι θα περνάει, κι αν δεν είναι ακόμα εδώ, είναι σίγουρο ότι θα έρθει. Είναι σχεδόν δεδομένο. Αυτή τη στιγμή αν κάνουμε έναν πολύ προσεκτικό έλεγχο σε ένα μεγάλο δείγμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρούμε σχεδόν όλα τα στελέχη, σε πολύ μικρά ποσοστά κάποια- να κυκλοφορούν παγκοσμίως. Ναι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετακινηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο σε γειτονικές χώρες τουλάχιστον, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη”, σημειώνει ο κ. Καραμήτρος.
Μαγιορκίνης: Είμαι πολύ σκεπτικός
Ψυχραιμία συνέστησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις μεταλλάξεις του κοροναϊού.
Το νέο στέλεχος του ιού που έκανε την εμφάνισή του στην Βρετανία προκάλεσε την ανησυχία των ειδικών καθώς δείχνει στις πρώτες μελέτες πως προκαλεί αυξημένη μεταδοτικότητας. Αλλωστε ήδη οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη διακόψει τις συνδέσεις τους με το Νησί, ενώ άλλες έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα.
Ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ αναφέρει σε ανάρτησή του πως «η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την έχουν βρει και στη Νότιο Αφρική» και στη συνέχεια παραθέτει κάποιους λόγους που τον κάνουν να συστήνει ψυχραιμία.
Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη
Εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός για την επίδραση της μετάλλαξης που λένε ότι πιθανόν να μεταδίδεται ευκολότερα (την οποία και ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα).
Να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την έχουν βρει και στη Νότιο Αφρική (αναπτύχθηκε ανεξάρτητα). Επίσης έχει βρεθεί ΚΑΙ στην Ουαλία (αν και δεν φαίνεται στο διάγραμμα παρακάτω) όπου αναπτύχθηκε ανεξάρτητα.
Θεωρώ ότι θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν επαρκείς αναλύσεις μεταδοτικότητας για αυτά τα φαινόμενα που είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα πριν κάνουν δυνατούς ισχυρισμούς. Ακόμα και ΑΝ έχουν κάποια επίδραση στην μετάδοση θα είναι τόσο μικρή που δεν θα έχει και κάποια πρακτική σημασία.
Συστήνω λοιπόν ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ακόμα και αυτοί που βαράνε τα «καμπανάκια» λένε ότι διατηρούμε το σχέδιο ως έχει. Κρατάμε τα μέτρα και περιμένουμε τα εμβόλια που όλοι παραδέχονται ότι η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει.