«Υπάρχει μία επιβράδυνση στον ρυθμό ελάττωσης του ιικού φορτίου στα λύματα. Δεν είναι παράδοξο αυτό, καθώς όσο πηγαίνουμε προς πιο χαμηλά επίπεδα, επιβραδύνεται και ο ρυθμός της μείωσης. Δεν θα περιμέναμε μία απότομη αποκλιμάκωση», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Μειωμένο κατά περίπου 20%, σε εβδομαδιαία βάση, είναι το ιικό φορτίο στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Ο πολυπαραμετρικός περιβαλλοντικός εξορθολογισμός των μετρήσεων, που ολοκληρώθηκε σήμερα για τα δείγματα, τα οποία ελήφθησαν από τα λύματα στις 9, 11 και 14/12 δείχνει πως σε σχέση με τον αντίστοιχο υπολογισμό, που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα εξακολουθεί να μειώνεται, αλλά με μικρότερο ρυθμό, τείνοντας προς σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας.
«Υπάρχει μία επιβράδυνση στον ρυθμό ελάττωσης του ιικού φορτίου στα λύματα. Δεν είναι παράδοξο αυτό, καθώς όσο πηγαίνουμε προς πιο χαμηλά επίπεδα, επιβραδύνεται και ο ρυθμός της μείωσης. Δεν θα περιμέναμε μία απότομη αποκλιμάκωση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, διευκρινίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα συντείνουν σε αυτό που λέμε και επαναλαμβάνουμε εδώ και εβδομάδες, ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμό και χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων, καθώς δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο μια νέας έξαρσης της διασποράς του ιού στην κοινότητα».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.