Lockdown : Στο κόκκινο οι κρίσιμοι δείκτες – Κόπωση, οικονομία, ιεράρχες, ρεβεγιόν αφήνουν έδαφος στον κορωνοϊό

Μπορεί οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ την Κυριακή και τη Δευτέρα να έφεραν «αχτίδα» ελπίδας στη χώρα για βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ωστόσο σήμερα προσγειωθήκαμε ξανά με τον χειρότερο τρόπο στην πικρή πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή; 1.240 κρούσματα, 98 θάνατοι και 550 οι διασωληνωμένοι

Μπορεί οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ την Κυριακή και τη Δευτέρα να έφεραν «αχτίδα» ελπίδας στη χώρα για βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ωστόσο σήμερα προσγειωθήκαμε ξανά με τον χειρότερο τρόπο στην πικρή πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή; 1.240 κρούσματα, 98 θάνατοι και 550 οι διασωληνωμένοι.

Η χώρα μας μετράει από την αρχή της φονικής πανδημίας 126.372 κρούσματα και 3.785 συνολικά νεκρούς. Μάλιστα, τόσο τα περισσότερα κρούσματα, όσο και οι περισσότεροι θάνατοι έχουν προέλθει από το δεύτερο κύμα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και «χτύπησε» ολόκληρη την Ευρώπη, συνεπώς και τη χώρα μας, πολύ πιο δυνατά από το πρώτο κύμα. Την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ, με 550 ανθρώπους να δίνουν «μάχη» για τη ζωή τους στις ΜΕΘ.

Είναι σαφές ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Αυτός είναι και ο λόγος που το lockdown, ενώ στην αρχή ανακοινώθηκε ότι θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου, πήρε παράταση μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του lockdown η κατάσταση στη χώρα μας επέτρεψε ελάχιστες «χαλαρώσεις». Για παράδειγμα το άνοιγμα των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής και των βιβλιοπωλείων. Παράλληλα, το λιανεμπόριο δεν κατέστη δυνατό να ανοίξει με φυσική παρουσία των πελατών, παρά μόνο με τη μέθοδο του click away, το οποίο έχει προβληματίσει τόσο τους επιχειρηματίες, όσο και τους καταναλωτές.

Η εστίαση και κάθε άλλη μορφή διασκέδασης, παραμένει κλειστή μέχρι νεοτέρας, με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σήμερα στη Βουλή, να δείχνουν… λουκέτο έως και τα τέλη Φεβρουαρίου.

Μέσα σε όλα αυτά, στη χώρα έχει «φουντώσει» η συζήτηση για τις εορταστικές μέρες. Τη στιγμή που η χώρα μας θρηνεί σε καθημερινή -σχεδόν- βάση 100 νεκρούς από τον φονικό ιό και το ΕΣΥ ακροβατεί σε μια λεπτή κλωστή, τους περισσότερους από εμάς φαίνεται να μας απασχολούν τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Από μια άποψη είναι λογικό να ψάχνουμε όλοι ένα… αποκούμπι στις δύσκολες μέρες που ζούμε, εδώ και δέκα μήνες. Ωστόσο είναι κρίμα, μετά από περίπου 11 μήνες «μάχης» με τον αόρατο εχθρό να χάσουμε έδαφος, τη στιγμή μάλιστα που όλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε στην αρχή του τέλους.

Την ίδια στιγμή, είναι λογικό κάποιοι κλάδοι, όπως το εμπόριο, να πρέπει να ανοίξουν, αφού μετά από τόσους μήνες lockdown και μια χρονιά… ουσιαστικά χαμένη για τους επιχειρηματίες, πρέπει κάπως προσπαθήσουν να σώσουν… ότι σώζεται από τα Χριστούγεννα, από τα οποία άλλες χρονιές περίμεναν πολλά. 

Τρομάζουν τα ρεβεγιόν

Σε αντίθεση με το Πάσχα, που από την κυβέρνηση μας προέτρεπαν να γιορτάσουμε μόνοι μας στο σπίτι μας, αυτή τη φορά επιτρέπεται παρουσία έως 9 ατόμων στο εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πρόκειται για μια απόφαση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά, αφού το περασμένο Πάσχα, αν και δεν γνωρίζαμε όσα ξέρουμε τώρα για τον φονικό ιό, η πανδημία φαινόταν να είναι περισσότερο υπό έλεγχο, απ΄ότι τώρα.

Χαρακτηριστικό είναι πως στις 18 Απριλίου του 2020, παραμονή του Πάσχα, η χώρα είχε ανακοινώσει 11 κρούσματα, δύο νέους θανάτους και 67 άνθρωποι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι. Στις 20 Απριλίου, την επόμενη του Πάσχα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα, 61 διασωληνωμένους και 6 νέους θανάτους. Ανήμερα του Πάσχα δεν υπήρξε ενημέρωση. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι πρόκειται για αριθμούς που απέχουν παρασάγγας από τις ανακοινώσεις στο δεύτερο κύμα της φονικής πανδημίας.

Μάλιστα και οι λοιμωξιολόγοι, εμφανίζονται να απορούν με την εν λόγω απόφαση για ρεβεγίον έως 9 άτομα, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο, δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή, ενώ χρήζει διευκρινήσεων αν τελικά οι συμμετέχοντες μπορούν να είναι από την ίδια, συγγενική, ή  φιλική οικογένεια. Σημειώνουν, δε, ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφωνούν με τη θέση, για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος είπε πως «η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, διότι οι εορταστικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους έχουν όλα τα στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν τη μετάδοση».

Λίγα λεπτά νωρίτερα και η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε εκ νέου «την ανάγκη να είμαστε με μια μικρή παρέα λίγων ανθρώπων όταν είμαστε σε κλειστό χώρο, γιατί απλά έχει υπολογιστεί με μαθηματική ακρίβεια ότι αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερο από 4 ώρες, ακόμα και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φοράνε μάσκα συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος διασποράς». Έδωσε μάλιστα και ένα τρομακτικό παράδειγμα, υπογραμμίζοντας πως «αν κανείς από τους καλεσμένους δεν φοράει μάσκα και μάλιστα πιάσουν και κανένα τραγουδάκι την ώρα της διασκέδασης, αρκούν μόλις 8 λεπτά, προσέξτε, μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά». 

«Δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή ο περιορισμός 9 ατόμων στα ρεβεγιόν»

Οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην ενδοοικογενειακή διασπορά, ξεκαθαρίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να επιλέξουμε να μείνουμε σπίτι μας, χωρίς καλεσμένους. Αρκετοί εξάλλου, θεωρούν ότι ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος.

Κατηγορηματικός ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να τα περάσουν μαζί μόνο τα άτομα μιας οικογένειας που μένουν στο ίδιο σπίτι, εμφανίστηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Εξήγησε ότι οι αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι.

«Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας τόνισε ο καθηγητής» και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι η Επιτροπή έχει θέσει το θέμα και όλα τα μέλη της συμφωνούν με τη θέση για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δημιουργείται μια μικρή σύγχυση με τον αριθμό 9.

«Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση», σημείωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή δεν είναι όργανο που αποφασίζει αλλά είναι όργανο που γνωμοδοτεί. 

Ο αριθμός 9 που εμφανίζεται τελευταία όλο και περισσότερο στα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, «δεν προτάθηκε από την επιτροπή» σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

«Ο αριθμός 9 δεν συζητήθηκε στην επιτροπή. Δεν ξέρει κανείς πώς προέκυψε και από ποιον ούτε για τις εκκλησίες ούτε για τα σπίτια» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA, κάνοντας λόγο για αυθαίρετο αριθμό και πολιτική απόφαση.

«Να μην υπάρχουν μετακινήσεις από το ένα σπίτι στο άλλο»

Καμπανάκι κινδύνου κρούει και ο  διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος, προειδοποιώντας ότι αν δεν προσέξουμε, την άνοιξη μπορεί να φτάσουμε τις 10.000 νεκρούς.

Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο κι επικίνδυνο σημείο, καθώς όπως τόνισε «αυτή τη στιγμή τα νούμερα στα νοσοκομεία είναι απαράδεκτα. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες» ενώ υπογράμμισε ότι κατά την περίοδο των εορτών δεν πρέπει να υπάρξουν μετακινήσεις από το ένα σπίτι στο άλλο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ «ακόμα και ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος. Η κινητικότητα θα αυξήσει τα κρούσματα, τη νοσηρότητα και τον αριθμό των θανάτων. Από το τι θα κάνουμε τώρα εξαρτάται η σφοδρότητα του τρίτου κύματος» δήλωσε.

Ανοιχτές οι εκκλησίες και την Πρωτοχρονιά

Ανησυχία προκαλεί και η στάση της Εκκλησίας, που σε μια τέτοια συγκυρία πίεσε -και μερικώς κατάφερε- να πάρει ευνοϊκότερα μέτρα για τη λειτουργία τών κατά το εορταστικό δεκαπενθήμερο.

Η κυβέρνηση, ενώ στην αρχή έκανε λόγο για κλειστούς ναούς, ή λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, στη συνέχεια, μετά και τις αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, οπισθοχώρησε και αποφάσισε τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών.

Συμφώνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, για τις εκκλησίες προβλέπεται ένα πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

Παράλληλα, τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους, ενώ επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και κάποιοι ανεκδιήγητοι και ανάξιοι σχολιασμού ιερείς, οι οποίοι καλούν τους πιστούς να αψηφήσουν τα μέτρα και να πάνε στις εκκλησίες παρά τις απαγορεύσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από