Ο φόβος του κορωνοϊού έχει καταστρέψει τη ζωή στη Θεσσαλονίκη

Ένα πέπλο μιζέριας και αγωνίας για το μέλλον σκεπάζει την πόλη, μια εικόνα που δεν μπορεί να πιστέψει κανείς αν δεν τη δει...

Την ονόμασαν Νύμφη του Θερμαϊκού. Η Θεσσαλονίκη ή για τα… πειραχτήρια των Αθηνών η «Ξεσαλονίκη», βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Περνά μια από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της καθώς ο κοροναϊός έχει σαρώσει την πόλη.

Μια πόλη ζωντανή, με ανθρώπους που γλεντούν καθημερινά τη ζωή τους, εδώ και δύο μήνες βρίσκεται στο… σκοτάδι.

Θα έλεγε κανείς ότι ένα μαύρο πέπλο σκεπάζει τη Νύμφη. Ενα πέπλο μιζέριας, αγωνίας για το μέλλον, μια εικόνα που δεν μπορεί να πιστέψει κανείς αν δεν τη δει.

Σκυθρωποί άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη; Κλειστά μαγαζιά από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη; Η περίφημη παραλιακή χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς τα καφέ και τα εστιατόρια με τους χιλιάδες θαμώνες; Η οδός Αριστοτέλους χωρίς ζωή;

Κι όμως, όλα αυτά συμβαίνουν καθώς ο φόβος της… αρρώστιας έχει καταστρέψει την ψυχολογία των Θεσσαλονικιών.

«Στην αρχή δεν το πίστευαν. Οι περισσότεροι έλεγαν ότι είναι μια απλή γρίπη, ότι είναι υπερβολή. Ακόμη και τώρα δεν το πιστεύουν πολλοί. Μόνο εκείνοι που έχουν ασθενείς στην οικογένεια. Μόνο εκείνοι που θρηνούν νεκρούς καταλαβαίνουν τι ακριβώς συμβαίνει», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Μ. ο οποίος διατηρεί κατάστημα στην πόλη. Κλειστό και αυτό όπως και χιλιάδες άλλα, όμως, αυτή την ώρα αυτό που προέχει, και αυτό που και ο ίδιος τονίζει, είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία.

«Λες και είμαστε σε πόλεμο. Λες και αόρατες βόμβες έχουν πέσει στην πόλη και την έχουν διαλύσει. Δεν έχουμε καταστροφές, δεν έχουμε ερείπια που να φαίνονται. Εχουμε όμως νεκρούς κι έχουμε μια διαλυμένη οικονομία», συμπληρώνει. Και θυμίζει ότι χωρίς ΔΕΘ η κατάσταση έγινε χειρότερη.

Περπατήσαμε στην παραλιακή, στους πολύβοους άλλοτε δρόμους της πόλης. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ, η ίδια κατάσταση. «Νέκρα», ελάχιστη η κίνηση, ο κόσμος κλεισμένος στα σπίτια του.

«Μόνο την παραλιακή δεν μπορείς να κόψεις. Μόνο τη βόλτα, την άθληση, το ποδήλατο και την κουβέντα στον δρόμο μέχρι τον Λευκό Πύργο, δεν μπορείς να σταματήσεις», τονίζει ο Ακης Μπ. καθηγητής στην πόλη.

Απομόνωση

Οπως επισημαίνει, το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κρίσης είναι απομόνωση των πολιτών. Ισως μόνο λίγες ώρες που κλέβουν με τα SMS και κατεβαίνουν στην παραλία, να είναι αυτό που τους κρατά όρθιους.

Πράγματι, βλέπεις στα μάτια των ανθρώπων τον φόβο, την αγωνία, την ανησυχία για τη ζωή τους, για τους δικούς τους ανθρώπους. Αλλά και για τη δουλειά τους.

Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη με λίγους δημόσιους υπαλλήλους. Ζει κατά κύριο λόγο με τις υπηρεσίες, με τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα καταστήματα, με τις επιχειρήσεις που τώρα έχουν βάλει λουκέτο.

Κούκλες για.. πελάτες

«Δύσκολα θα επανέλθει η οικονομία στην προτεραία κατάσταση», τονίζει ο Τάσος, επιχειρηματίας στην περιοχή. «Πολύ φοβούμαι ότι θα υπάρξει μεγάλη ανεργία, και παρά τη βοήθεια που δίνεται από τα κρατικά προγράμματα, η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δύο στα 10 μαγαζιά που έκλεισαν λόγω της πανδημίας δεν πρόκειται να ξανανοίξουν», τονίζει ο ίδιος.

Και μας κάνει εντύπωση όταν βλέπεις καταστήματα να βάζουν… κούκλες βιτρίνας όρθιες μπροστά από τις καρέκλες και τα τραπέζια. Σαν μια υπενθύμιση ζωής.

Στο κέντρο της πόλης, στην Πλατεία Αριστοτέλους και τη γύρω περιοχή, που άλλοτε έσφυζε από ζωή, ο δήμος έχει προσπαθήσει να βάλει λίγο χρώμα. Το οποίο, όμως, χάνεται μέσα στη μαυρίλα.

Εχει φτιάξει ωραίες κατασκευές, χριστουγεννιάτικα δέντρα, λαμπιόνια και ό,τι θα μπορούσε να θυμίζει Χριστούγεννα. Χωρίς όμως…θεατές, αφού ο κόσμος μένει στα σπίτια του.

Τι συμβαίνει

Ρωτήσαμε τους πολίτες τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Και μας απάντησαν ότι ο φόβος ενός κραχ παραμένει. Πολλοί από αυτούς έχουν συγγενείς που νοσηλεύονται ή και εργαζόμενους και μας περιγράφουν μια οριακή κατάσταση.

Τονίζουν ότι πλέον τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια αντοχής τους και ένα τρίτο κύμα πανδημίας θα τα τσακίσει.

Ελπίζουν ότι η πόλη θα αντέξει, ότι η ομορφιά του τοπίου στη Θεσσαλονίκη θα τους δώσει τη δύναμη να ξαναφτιάξουν κυρίως την ψυχολογία τους, όταν περάσει αυτή η λαίλαπα. Ελπίζουν πολύ στο εμβόλιο, αν και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Δηλώνουν περήφανοι που ο επικεφαλής της Pfizer ο Αλβέρτος Μπουρλά είναι Θεσσαλονικιός.

Αλλά επιμένουν. Η Θεσσαλονίκη, όταν περάσει το κακό, δύσκολα θα επανέλθει στην κατάσταση που ήταν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από