Πώς θα κλείνουμε ραντεβού για να κάνουμε το εμβόλιο – Η πρόκληση του μαζικού εμβολιασμού

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού για να κάνουμε το εμβόλιο – Η πρόκληση του μαζικού εμβολιασμού

Ο τρόπος θα είναι εξαιρετικά απλός για τον πολίτη. Θα χρησιμοποιηθούν ψηφιακά μέσα αλλά και φυσικά σημεία όπου θα μπορεί κάποιος, να πάει να μάθει ποια είναι τα προτεινόμενα ραντεβού.

Ακόμη μια διάσταση λαμβάνει η μεγάλη μάχη της ανθρωπότητας απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, που έχει να κάνει με τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να απαλλαγούμε απο την πανδημία πρέπει προχωρήσει γρήγορα ο μαζικός εμβολιασμός και να υπάρξει αποδοχή και συμμετοχή από τους πολίτες. Η αρχή έγινε στη Βρετανία αλλά και στη Ρωσία, ενώ σειρά παίρνουν οι ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι περιμένουμε να έρθει το εμβόλιο, με την κυβέρνηση να θεωρεί την επόμενη μεγάλη πρόκληση τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού και  ως «μεγάλο στοίχημα» να πείσει αυτούς που τον αρνούνται.

Το σχέδιο εμβολιασμού τέθηκε επι τάπητος, στην τηλεδιάσκεψη που είχε το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός, με υπουργούς και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Στη διάρκειά της εξετάστηκε η προετοιμασία για την παραλαβή-αποθήκευση και διανομή του εμβολίου, η εξειδίκευση του τρόπου ειδοποίησης και η διαδικασία με την οποία οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ποια διαδικασία θα ακολουθούν οι πολίτες για να εμβολιαστούν

Το τρόπο – που θα είναι εξαιρετικά απλός- περιέγραψε μιλώντας στο MEGA o Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Ο τρόπος θα είναι εξαιρετικά απλός για τον πολίτη. Θα χρησιμοποιήσουμε ψηφιακά μέσα, έχουμε ήδη μιλήσει για πλατφόρμες, για το emvolio.gov.gr, και την άυλη συνταγογράφηση.

Στεκόμαστε κυρίως για το κλείσιμο του ραντεβού στην άυλη συνταγογράφηση. Η πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα μοιάζει με τις αντίστοιχες που μπαίνει κανείς για να κλείσει ένα αεροπορικό εισιτήριο. Θα προτείνουμε ραντεβού στους πολίτες, που θα μπορούν να τα αλλάξουν. Θα διαμορφώσουμε κανάλια εξυπηρέτησης για τους πολίτες που δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες. Αυτά θα τα ανακοινώσουμε στην πορεία. Τηλεφωνικό κέντρο δεν θα υπάρχει με τη μορφή που το ξέρουμε».

Σε ότι αφορά αυτούς που δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «θα υπάρξουν φυσικά σημεία όπου θα μπορεί ο κόσμος αυτός να πάει για να μάθει ποια είναι τα προτεινόμενα ραντεβού από εμάς, και αν θελήσει να τα αλλάξει».

Ο κ. Πιερρακάκης, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «είναι αναγκαίο οι δύο δόσεις να γίνουν συντονισμένα. Σε οτιδήποτε αφορά σε υγειονομικό πρωτόκολλο, θα τα ανακοινώσει η επιτροπή εμβολιασμού, και δε θα υπάρχει χαλαρότητα. Θα πρέπει να υπάρχει πειθαρχία στα ραντεβού, γιατί είναι θέμα εθνικής σημασίας».

Άμεσα η καμπάνια ενημέρωσης

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, η καμπάνια ενημέρωσης θα ξεκινήσει άμεσα.

«Πρέπει ο καθένας από εμάς να κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει για την ασφάλεια της διαδικασίας. Διακινούνται ψευδείς ειδήσεις και είναι σημαντικό με αξιοπιστία όλοι οι φορείς του κράτους να πείσουμε για την ασφάλεια της διαδικασίας γιατί είναι θέμα εθνικής υπόστασης. Η συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πιστεύει στην επιστήμη και ότι το εμβόλιο είναι θέμα ζωής και θανάτου», τόνισε ακόμη ο κ. Πιερρακάκης.

Τέλος, κάνοντας μια μικρή αναφορά στα ψηφιακά ραντεβού με τον ΟΑΕΔ, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι «Έχουμε βάλει τη βιντεοκλήση γενικότερα στις δημόσιες υπηρεσίες. Πλέον και ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας παρέχει τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες».

Η μεγάλη πρόκληση του μαζικού εμβολιασμού

Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, αποτελεί την επόμενη μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση, που θεωρεί ότι η μερίδα πολιτών που έχει αμφιβολίες για το εμβόλιο θα πειστεί βλέποντας τον εμβολιασμό σε άλλες χώρες καθώς επίσης και το παράδειγμα κάποιων ανθρώπων που θα εμβολιαστούν στην αρχή, είτε υγειονομικοί, είτε, -όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός- το πολιτικό προσωπικό.

«Ένα ποσοστό  είναι επιφυλακτικό. Εμείς σε αυτούς θα απευθυνθούμε. Μόνο αν εμβολιαστούμε μαζικά θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως  η διανομή του εμβολίου θα ξεκινήσει 24 ώρες μετά την έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου που αναμένεται έως τις 30 Δεκεμβρίου.

«Θα το επιδιώξουμε διά του παραδείγματος του Πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών, άλλων προσωπικοτήτων, που θα κάνουν σχετικά γρήγορα το εμβόλιο μαζί με τους υγειονομικούς μας και τις ευπαθείς ομάδες. Και επίσης με μία εθνική εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο», έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Προβληματισμός για την παραφιλολογία γύρω από το εμβόλιο

Τα εμβόλια από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση είναι ασφαλή, διαβεβαιώνουν οι ειδικοί που ανησυχούν περισσότερο για την παραφιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από το εμβόλιο και τις υποτιθέμενες παρενέργειες.

Είναι κάτι που τόνισε μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Ανησυχώ από την παραφιλολογία που έχει επικρατήσει γύρω από το εμβόλιο και τις πιθανές παρενέργειές του. Όλοι σκέφτονται τις εξαιρέσεις. Για όλα τα εμβόλια, όταν έχουμε μεγάλη αλλεργία, είναι αντένδειξη. Δεν λέω να μην ελέγξουμε το εμβόλιο, πρέπει να κάνουμε τις μελέτες σωστά και γρήγορα. Όμως δεν μπορούμε να βάζουμε καινούργια κριτήρια σε μια λογική αντίδρασης. Θέλω οι προβληματισμοί του κόσμου να είναι πραγματικοί, και όχι μόνο σε λογική αντίδρασης», είπε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι ότι όποιος κάνει το εμβόλιο και τις δύο δόσεις, και μετά περάσουν και δύο εβδομάδες, έχει πολύ μικρή πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά, σχεδόν μηδενική. Έχει μικρή πιθανότητα να νοσήσει έστω και λίγο», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι το αν το εμβόλιο έχει αυτό το αποστειρωτικό αποτέλεσμα, αν εμποδίζει και τη μετάδοση. Με βάση την επιστημονική λογική, θα την εμποδίζει. Αλλά αν το κάνει αυτό με την ίδια αποτελεσματικότητα που μπλοκάρει την ασθένεια, δεν έχει μετρηθεί επακριβώς», σημείωσε ο καθηγητής.

Το 42% των Ελλήνων προτίθεται να εμβολιαστεί

Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 63% των Ελλήνων θεωρούν πιθανό να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο στο πρώτο εξάμηνο του 2021 «ενώ το 42% των πολιτών προτίθεται να εμβολιαστεί».

Πιο θετικά βλέπουν το εμβόλιο και τον εμβολιασμό οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, σύμφωνα με την  Μαρίνα Ψιλούτσικου, Μέλος ΕΔΙΠ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της έρευνας, μιλώντας στο  «Πρακτορείο FM».  Σημειώνει δε ότι η δυνατότητα να παρέχεται επιλογή μεταξύ εμβολίων διαφορετικών εταιρειών «θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά για όσους ήδη είναι θετικά διακείμενοι προς αυτό, ανασταλτικά για όσους έχουν ήδη επιφυλάξεις».

«Ο φόβος για παρενέργειες και η αμφιβολία για την αποτελεσματικότητά του είναι οι βασικοί λόγοι δισταγμού απέναντι στον εμβολιασμό. Πάντως, ένας στους τρεις στον πληθυσμό πιστεύει ότι το εμβόλιο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για όλους», προσθέτει η υπεύθυνη της έρευνας.

Ένας στους τρεις δηλώνει ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο

Γεγονός είναι ότι οι αρνητές των εμβολίων, υπάρχουν εδώ και χρόνια στον δυτικό κόσμο. Εξάλλου και οι αμφισβητίες του κοροναϊού φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να «πάρουν το ρίσκο» να εμβολιαστούν με ένα εμβόλιο, του οποίου τις υποτιθέμενες παρενέργειες αγνοούν.

Στην Ελλάδα, είναι ενδεικτικά τα ευρήματα δημοσκοπήσεων, στα οποία ένα μεγάλο ποσοστό απαντά ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Σε δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN, ο ένας στους τρεις δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί αμέσως και συγκεκριμένα το 33% των ερωτηθέντων. Κάθετα αρνητικοί στο εμβόλιο είναι το 19% των ερωτηθέντων ενώ στάση αναμονής τηρεί η πλειοψηφία των ερωτηθέντων καθώς το 42% δηλώνει πως θα περιμένει τους πρώτους μήνες και μετά θα αποφασίσει.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis, στα τέλη Νοεμβρίου, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, αν και οι μισοί Ελληνες (51%) δήλωναν ότι θα ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο για τον κοροναϊό όταν κυκλοφορήσει, υπήρχε ένα ποσοστό 41% που έλεγε ότι δεν θα το έκανε.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της PULSE για τον Σκάι, εξάλλου το 30% απαντά πως δεν θα κάνει εμβόλιο.

Το προφίλ των αρνητών του εμβολιασμού

Eνδιαφέρον είναι το γεγονός ότι πλειοψηφική τάση υπέρ του άμεσου εμβολιασμού υπάρχει στις μεγαλύτερες ηλικίες και συγκεκριμένα στην τρίτη ηλικία καθώς μόνο στους άνω των 65 ετών, υπάρχει μια οριακή πλειοψηφία της τάξης του 51% που δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί αμέσως, με βάση την έρευνα της ALCO. Στις ίδιες ηλικίες καταγράφεται επίσης και το πιο χαμηλό ποσοστό των αρνητών του εμβολίου, στο 11%.

Αντίθετα η κυρίαρχη τάση στις νεότερες και μεσαίες ηλικίες είναι η στάση αναμονής. Δηλαδή υπερτερούν εμφανώς αυτοί που δηλώνουν ότι θα περιμένουν μερικούς μήνες μέχρι να εμβολιαστούν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται το 64% των ηλικιών 15-24, το 43% των ηλικιών 25-44 και το 42% των ηλικιών 45-64.

Σημειώνεται ότι μόλις το 9% στην ηλικία των 15-24 δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί αμέσως.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, οι περισσότεροι που είπαν «όχι», συγκεκριμένα το 57% είναι στην ηλικία 35-44 και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 17-34 με 52%, των 45-54 με 39%, 55-64 με 38% και 22% σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Παρόμοια είναι και τα στοιχεία για τις ηλικιακές ομάδες, στην έρευνα της Pulse. Σίγουρα ναι ή μάλλον ναι απαντούν σε ποσοστό 82% οι άνω των 60 ετών και σε ποσοστό 68% οι ερωτηθέντες από 45- 59 ετών. Αντίθετα επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι νέοι από 17-29 ετών οι οποίοι σε ποσοστό 51% λένε ότι σίγουρα ή μάλλον όχι δεν θα το κάνουν, ενώ οι ερωτηθέντες από 30 έως 44 ετών εμφανίζονται αρνητικοί σε ποσοστό 36%

Περισσότερο σκεπτικιστές αυτοί που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι -σύμφωνα με τον γενικό διευθυντής της Pulse, Γιώργο Αράπογλου (Καθημερινή), η «γκρίζα ζώνη» ( οι αναποφάσιστοι και όσοι δηλώνουν πως επιλέγουν άκυρο ή αποχή) που  αποτυπώνεται στην  πρόθεση ψήφου, στην πλειοψηφία της, συμπληρώνεται από άτομα που εμφανίζονται πολύ διστακτικά στον εμβολιασμό.

Αναφέρεται δε, ότι σύμφωνα με στοιχεία που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας «όχι» στο εμβόλιο σε ποσοστό άνω του 40%, δηλώνουν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές από τους άνδρες, ενώ λίγο πάνω από το 30% των ερωτηθέντων που κατοικούν στην Περιφέρεια εμφανίζει σκεπτικισμό. Το ποσοστό αυτό πέφτει κάτω από το 30% για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.

Το σχέδιο για να πειστούν οι αρνητές του εμβολιασμού

Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είναι ένα κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζει μία δυναμική ενημερωτική καμπάνια που θα δίνει απαντήσεις σε όλες τις απορίες και αμφιβολίες.

Κρίσιμη σε αυτό τον τομέα θεωρείται η συμβολή της ιατρικής κοινότητας.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι όσοι έχουν αμφιβολίες για το εμβόλιο θα πειστούν βλέποντας τον εμβολιασμό σε άλλες χώρες και θα παραδειγματιστούν από αυτούς που θα εμβολιαστούν στην αρχή, είτε τους υγειονομικούς, είτε, -όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός- το πολιτικό προσωπικό.

Η έναρξη του εμβολιασμού για τον κοροναϊό στη χώρα μας είναι θέμα χρόνου, αφού τον Ιανουάριο του 2021 θα φτάσουν οι πρώτες δόσεις και από την επόμενη κιόλας ημέρα θα ξεκινήσει ο πρώτος γύρος των εμβολιασμών,  έτσι ώστε μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου θα έχουν γίνει  1,6 εκατ. εμβολιασμοί.

Όπως έχει γίνει γνωστό κάθε πολίτης θα μπορεί από τον Ιανουάριο να κάνει το εμβόλιο για τον κοροναϊό, στο εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής του, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Προϋπόθεση για να χορηγηθεί σε κάποιον το εμβόλιο είναι να έχει συνταγογραφηθεί και να έχει ληφθεί ιατρικό ιστορικό.

Οι εμβολιασμοί θα γίνονται κατόπιν ραντεβού, αυστηρά παρουσία γιατρού, ενώ η διαδικασία δεν θα διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά. Μετά τον εμβολιασμό ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργεί σταδιακά αντισώματα έναντι του κοροναϊού. Η προστασία που παρέχουν εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια περίπου 8 μήνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ