Σύνοδος Κορυφής : Η ΕΕ περιμένει τον Μπάιντεν – Το παρασκήνιο και το ραντεβού του Μαρτίου

Σύνοδος Κορυφής : Η ΕΕ περιμένει τον Μπάιντεν – Το παρασκήνιο και το ραντεβού του Μαρτίου

Παράταση στην παράταση και μια ακόμα Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε χωρίς η ΕΕ να προχωρήσει στην άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, η οποία εξασφάλισε ακόμα μια τρίμηνη περίοδο χάριτος ως τον ερχόμενο Μάρτιο. Τι προσδοκούν οι Ευρωπαίοι από τις ΗΠΑ. Πως διαμορφώθηκαν τα μπλοκ υπέρ και κατά των κυρώσεων εντός της ΕΕ

Παράταση στην παράταση και μια ακόμα Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε χωρίς η ΕΕ να προχωρήσει στην άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, η οποία εξασφάλισε ακόμα μια τρίμηνη περίοδο χάριτος ως τον ερχόμενο Μάρτιο.

Πέρασε η γραμμή Μέρκελ

Ουσιαστικά η γραμμή Μέρκελ κυριάρχησε και εν αναμονή της ανάληψης της αμερικανικής προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν η Γερμανία κατάφερε να «σπρώξει» ξανά σε μέλλοντα χρόνο το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανίδα καγκελάριος στις δηλώσεις της μετά τη Σύνοδο ακόμα και στο θέμα των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και σε συντονισμό με την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Βέβαια σε αυτή τη γραμμή δεν ήταν μόνη της η Γερμανία. Αντίθετα οι πληροφορίες του MEGA αναφέρουν ότι πολύ σκληρή φιλοτουρκική στάση κράτησε η Ισπανία, ενώ κομβικός ήταν και ο ρόλος της Βουλγαρίας, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το euroactiv ο Μπόικο Μπορίσοφ μαζί με την Άγκελα Μέρκελ μπλόκαραν τις κυρώσεις. Σε αυτό το μπλοκ των αρνητών των κυρώσεων σταθερά βρίσκονται οι Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία. Μάλιστα η Ιταλία προτίθεται να προχωρήσει σε νέα εμπορική συμφωνία με την Τουρκία συνολικού ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Έριξαν τους τόνους

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Γαλλία και ο πρόεδρος Μακρόν εμφανίζεται να έχει χαμηλώσει τους τόνους μέσα στη Σύνοδο Κορυφής αν και πριν από αυτήν ζητούσε σκληρή απάντηση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Υπέρ των κυρώσεων, εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου είχε δημιουργηθεί ένα μπλοκ χωρών που περιλάμβανε τις Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Σλοβακία Σλοβενία, Δανία και οι χώρες της Βαλτικής. Ωστόσο κάποιες εκ των χωρών αυτών προτίμησαν να μην μετάσχουν ενεργά στη συζήτηση κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σήμα για διερευνητικές

Ουσιαστικά η παράταση στην επιβολή των κυρώσεων αποτέλεσε μια άσκηση ισορροπίας εντός της ΕΕ και οι Ευρωπαίοι δείχνοντας ότι αναζητούν μια από κοινού με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ στρατηγική προσέγγισης της Τουρκίας αποφάσισαν τη διεύρυνση του καταλόγου προσώπων για την επιβολή κυρώσεων, κάνουν αναφορά στη δραστηριότητα του Oruc Reis και ζήτησαν αποκλιμάκωση της έντασης για να εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν αφού χαιρέτισε τη στάση των χωρών της ΕΕ που τάχθηκαν κατά των κυρώσεων, έσπευσε να καλέσει ΗΠΑ και ΕΕ να αποστούν, όπως είπε, από την επιρροή των αντιτουρκικών λόμπι προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα πλήξουν και τις δύο πλευρές.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν έσπευσε, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής να δηλώσει την ετοιμότητα της Άγκυρας για την εκκίνηση των διερευνητικών επαφών και έναν διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στον απόηχο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι ΗΠΑ με μεγάλη πλειοψηφία στη Γερουσία ενέκριναν το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, το οποίο -μεταξύ άλλων- ανοίγει το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αναφορικά με την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Δεν είναι αυτοσκοπός

Από την πλευρά της η Ελλάδα εμφανίζεται ικανοποιημένη όπως αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για βήμα μπροστά της ΕΕ καθώς όπως υποστήριξε αυτή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί «την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά».

«Οι κυρώσεις για την Ελλάδα δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή των κυρώσεων είναι το καλύτερο εργαλείο για να ασκήσουμε πίεση στη γειτονική χώρα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Το πλαίσιο του κειμένου συμπερασμάτων θα μπορούσε να είναι καλύτερο και πιο αποφασιστικό. Έχει σημασία πως η ΕΕ δείχνει πως προχωρά στη σωστή κατεύθυνση με αργά βήματα, αλλά δεν πρέπει να κλωτσάμε, να πετάμε το τενεκεδάκι προς τα κάτω» είχε δηλώσει νωρίτερα το πρωί ο Στέλιος Πέτσας κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και στάθηκε κυρίως στη διεύρυνση της λίστας των κυρώσεων ενόψει του προσεχούς Μαρτίου.

Υπαναχώρηση

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος, δήλωσε: «Προφανώς δεν είμαι ικανοποιημένος με τα μέτρα που ελήφθησαν. Σε σχέση με αυτά που είχε πει η Ε.Ε. τον Οκτώβριο, έχουμε υπαναχώρηση. Η τελευταία παράγραφος των Συμπερασμάτων είναι εντελώς απογοητευτική. Αναμένει να δει τι θα κάνουμε σε συνεργασία με την Αμερική για την Τουρκία».

Μάλιστα ο κ. Συρίγος πρόσθεσε: «Η Ε.Ε. ή έχει ή δεν έχει στρατηγική γι’ αυτή την περιοχή. Ή η κάθε χώρα έχει τη δική της στρατηγική έναντι της περιοχής. Επίσης, δεν υπάρχει στο κείμενο των Συμπερασμάτων ούτε λέξη για το κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία». Επιπροσθέτως τόνισε ότι σε σχέση με τη Σύνοδο του Οκτωβρίου, η τωρινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί υπαναχώρηση.

Διπλωματική ήττα

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης σφοδρή ήταν η επίθεση κατά της κυβέρνησης και καυστικά τα σχόλια για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής που ερμηνεύτηκε από το σύνολο των κομμάτων ως ήττα της χώρας και άδειασμα της κυβέρνησης.

Για μια από τις μεγαλύτερες διπλωματικές ήττες της χώρας έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και επέρριψε ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολιάζοντας την αναφορά του ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, καθώς όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «μάλλον το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι σήμερα η χώρα εισέπραξε μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές ήττες των τελευταίων δεκαετιών, αλλά ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δείχνει να μην καταλαβαίνει που πατά και που βρίσκεται».

Φιάσκο

Για φιάσκο της Ευρώπης και ήττα Μητσοτάκη, έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αποδέχτηκε αμαχητί το πισωγύρισμα της ΕΕ ακόμα και από τις αποφάσεις του Οκτωβρίου.

«Είναι απαράδεκτο μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη να μιλά ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι δήθεν η ΕΕ έκανε ένα ακόμα βήμα. Δεν πρόκειται για ένα βήμα μπρος αλλά για πολλά βήματα πίσω» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της.

Οι μάσκες έπεσαν

Καμιά εμπιστοσύνη στην ΕΕ, την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου διεμύνησε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «οι μάσκες έπεσαν» και χαρακτήρισε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής «πράσινο φως» της ΕΕ στην τουρκική επιθετικότητα.

Στρατηγική ήττα για τους αρνητές του βέτο

Στρατηγική ήττα για την κυβέρνηση χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, το ΜέΡΑ25 και επισημαίνει ότι «η κα Μέρκελ δεν λογαριάζει χώρες των οποίων η κυβέρνηση φοβούνται να ασκήσουν το βέτο που δικαιούνται».

Σε ότι αφορά το πράσινο φως για την εκταμίευση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ξεκλειδώνουν οριστικά τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ