Κορωνοϊός : Γιατί θα πρέπει να φοράμε μάσκες ακόμα και μετά το εμβόλιο

Κορωνοϊός : Γιατί θα πρέπει να φοράμε μάσκες ακόμα και μετά το εμβόλιο

Oι κύριοι λόγοι που θα χρειαστεί να φοράμε μάσκες για πολύ καιρό ακόμα, παρά τα καλά νέα για τα εμβόλια.

Τα καλά νέα για τα εμβόλια έχουν προκαλέσει αισιοδοξία στον κόσμο, ο οποίος έχει αναθαρρήσει και θεωρεί ότι σε λίγο καιρό θα πούμε αντίο σε όλα τα περιοριστικά μέτρα που έχουν αλλάξει την καθημερινότητά μας.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι δεν θα χρειάζεται να φοράμε μάσκες μετά το εμβόλιο. Ωστόσο, οι ειδικοί βάζουν φρένο στις ελπίδες για μια καθημερινότητα χωρίς μάσκες στο άμεσο μέλλον.

Μπορεί τα εμβόλια της Δύσης να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής ασθένειας με Covid-19, ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν προλαμβάνουν εντελώς την ίδια τη μόλυνση από τον ιό.

Παρακάτω ακολουθούν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους θα χρειαστεί να φοράμε μάσκες για πολύ καιρό ακόμα.

Kάποια εμβόλια χρειάζονται δύο δόσεις

Κάποια από τα πρώτα εμβόλια κατά του κοροναϊού χρειάζονται δύο δόσεις. Η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer ακολουθεί τρείς εβδομάδες μετά την πρώτη, ενώ της Moderna τέσσερις εβδομάδες μετά.

Ανάμεσα στις δύο δόσεις, όπως έχουν προειδοποιήσει οι φαρμακευτικές εταιρείες, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι ακόμα προστατευμένος από τον κοροναϊό. Αλλά και μετά τη δεύτερη δόση χρειάζεται κάποιος χρόνος.

Αναμένεται ότι ένα είδος προστασίας θα έχει αναπτυχθεί δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, αλλά η πλήρης ανοσία θα αποκτηθεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Τα εμβόλια ίσως δεν προστατεύουν από τη μόλυνση με SARS-CoV-2

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που θα χρειαστεί να φοράμε μάσκα ακόμη και μετά το εμβόλιο είναι ότι δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια της Δύσης αποτρέπουν τη μόλυνση και τη διάδοση του κοροναϊού.

Στις δοκιμές της Pfizer και Moderna, διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλιά τους είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στο να αποτρέπουν τη σοβαρή ασθένεια με κοροναϊό. Δεν είναι γνωστό όμως αν μετά το εμβόλιο δεν μπορεί κάποιος να κολλήσει κοροναϊό.

Έτσι, είναι αρκετά πιθανό κάποιοι από αυτούς που εμβολιάστηκαν να μολυνθούν με τον κοροναϊό και να είναι ασυμπτωματικοί, μεταδίδοντας έτσι τον ιό και θέτοντας σε κίνδυνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μάλιστα, οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να φέρουν υψηλό ιικό φορτίο και να είναι ασυμπτωματικοί. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να διασπείρουν τον κοροναϊό ακόμα περισσότερο γιατί θα έχουν τη ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Σε δοκιμές σε μαϊμούδες, κάποια ζώα που είχαν εμβολιαστεί δεν αρρώστησαν, αλλά είχαν τον ιό στη μύτη τους. Ωστόσο, αυτές οι μαϊμούδες εκτέθηκαν σε πολύ υψηλές ποσότητες του ιού, αλλά και πάλι είχαν μικρότερο ιικό φορτίο σε σχέση με ζώα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Πάντως, η AstraZeneca έχει ανακοινώσει ότι κάποιοι από τους εθελοντές της έκαναν τεστ για κοροναϊό και τα αποτελέσματα ίσως καταδεικνύουν ότι το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση σε κάποιες περιπτώσεις.

Η Pfizer θα ελέγξει αν κάποιοι από τους εθελοντές της ανέπτυξαν αντισώματα ενάντια στην ιική πρωτεΐνη Ν. Καθώς τα εμβόλια δεν καλύπτουν αυτήν την πρωτεΐνη, η παρουσία αντισωμάτων Ν θα δείξει αν οι εθελοντές μολύνθηκαν με τον ιό μετά τον εμβολιασμό τους. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η Moderna.

Ο εμβολιασμός θα πάρει χρόνο

Θα χρειαστούν μήνες – ίσως και χρόνια – μέχρι να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της Γης και να καταλήξουμε στην ανοσία της αγέλης σε ικανοποιητικό ποσοστό. Μέχρι τότε, λοιπόν, θα πρέπει να φοράμε μάσκες.

Εξάλλου, οι δοκιμές του εμβολίου σε παιδιά μόλις άρχισαν. Έτσι οι ανήλικοι σίγουρα δεν θα είναι οι πρώτοι στη λίστα που θα κάνουν το εμβόλιο.

Τα ρινικά εμβόλια θα είναι πιο αποτελεσματικά

Στις περισσότερες αναπνευστικές ασθένειες, όπως και στον κοροναϊό, η μύτη είναι η κύρια είσοδος του μικροβίου στον οργανισμό. Για αυτόν τον λόγο, εξάλλου, φοράμε μάσκες που καλύπτουν τη μύτη και το στόμα μας.

Τα τωρινά εμβόλια κατά του κοροναϊού εγχύονται στον ώμο και κινητοποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να παράγει αντισώματα. Σε περίπτωση επαναμόλυνσης, όμως, δεν είναι σίγουρο πόσα και πόσο γρήγορα θα φτάσουν τα αντισώματα αυτά στη μύτη μας, όπου συγκεντρώνονται και πολλαπλασιάζονται μεγάλες ποσότητες του ιού.

Συνεπώς, τα ρινικά εμβόλια ή τα εμβόλια σε μορφή ρινικού σπρέι θα είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη από τη μόλυνση.

Η νέα γενιά εμβολίων κατά του κοροναϊού θα είναι ρινικά. Έτσι, θα παράγονται αντισώματα και ισχυρές «ασπίδες» ακριβώς στο πιο επικίνδυνο σημείο εισόδου του ιού. Από τη μύτη, τα αντισώματα θα ταξιδεύουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα στον φάρυγγα και τα πνευμόνια.

Οι επιστήμονες πάντως εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι και τα τωρινά εμβόλια θα καταστείλουν αρκετά τον πολλαπλασιασμό του ιού στη μύτη και στον λαιμό έτσι ώστε οι εμβολιασμένοι να μη μεταδίδουν τον ιό σε άλλους.

«Θεωρώ ότι αν αναπτύξεις κάποιου είδους ανοσία με το εμβόλιο, η ικανότητά σου να μολυνθείς θα μειωθεί. Ακόμα και αν μολυνθείς, το επίπεδο που ο ιός θα πολλαπλασιάζεται στη μύτη σου λογικά θα μειωθεί», σημειώνει επιστήμονας στους New York Times.

Μέχρι να σιγουρευτούν οι επιστήμονες, πάντως, η μάσκα θα συνεχίζει να κυριαρχεί στη ζωή μας!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ