Δίκη Charlie Hebdo : Αυστηρές ποινές ζήτησε ο Εισαγγελέας

Δίκη Charlie Hebdo : Αυστηρές ποινές ζήτησε ο Εισαγγελέας

Στις 16 Δεκεμβρίου αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου, με τον Εισαγγελέα να ζητάει ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής για τον «εγκέφαλο» της επίθεσης, Αλί Ριζά Πολάτ.

Με την αγόρευση εισαγγελέα επί των ποινών συνεχίστηκε η δίκη των κατηγορουμένων για την τρομοκρατική επίθεση που αιματοκύλισε το Παρίσι -συγκεκριμένα το Charlie Hebdo και ένα εβραϊκό σουπερμάρκετ, τον Ιανουάριο του 2015.

Στις 16 Δεκεμβρίου αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου, με τον Εισαγγελέα να ζητάει ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής για τον «εγκέφαλο» της επίθεσης, Αλί Ριζά Πολάτ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, και για τους περισσότερους από τους 14 κατηγορούμενους, ζητήθηκε η επιβολή αυστηρότατων ποινών.

«Η ισόβια κάθειρξη που ζητήθηκε για τον Αλί Ριζά Πολάτ αυτό το πρωί είναι ό,τι περίμεναν οι εντολείς μου και φυσικά αυτό που φαινόταν με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία. Θα δούμε την ετυμηγορία του δικαστηρίου που αναμένεται στις 16 Δεκεμβρίου», είπε ο Ελί Κορχιά, δικηγόρος των δύο υπαλλήλων του σουπερμάρκετ. 

Ο Εισαγγελέας ζήτησε παράλληλα την επιβολή ποινής 30 ετών κάθειρξης στη σύζυγο του τρομοκράτη Αμεντί Κουλιμπαλί, για τον ρόλο της στις επιθέσεις.

Η Χαγιάτ Μπομεντιάν δικάζεται ερήμην και σύμφωνα με τις αρχές έπαιξε κομβικό ρόλο στην προετοιμασία και τον συντονισμό των επιθέσεων τόσο στο Charlie Hebdo όσο και στο εβραϊκό σουπερμάρκετ.

Το χρονικό του εφιάλτη

Η επίθεση στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo ήταν η αρχή της τρομοκρατίας στη Γαλλία. Ακόμα κι αν αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές, για πολλούς είναι η αλήθεια.

Στις 7 Ιανουαρίου, πριν από ακριβώς πέντε χρόνια, οι αδελφοί Σερίφ και Σαΐντ Κουασί εισέβαλαν στα γραφεία όπου στεγαζόταν το περιοδικό και άνοιξαν πυρ.

Ακολούθησε τεράστια αναζήτηση και ανθρωποκυνηγητό διάρκειας τριών ημερών – μέρος της οποίας ήταν ακόμη και μία ομηρία σε εβραϊκό σουπερμάρκετ. 

Συνολικά 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η επίθεση συμβολίζει σήμερα την έναρξη του χρονικού της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στη Γαλλία – με περισσότερους από 250 νεκρούς από τότε.

Η επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo δεν ήταν η μόνη επίθεση που σκόρπισε το θάνατο στη χώρα κατά τη δεκαετία που ακολούθησε: Τον Μάρτιο του 2012 ο Μοχάμεντ Μερά δολοφόνησε μέσα σε λίγες ημέρες τρεις στρατιώτες, ένα δάσκαλο και τρία παιδιά σε ένα εβραϊκό σχολείο στη νότια Γαλλία. Αλλά μετά τη δολοφονική επίθεση στο σατιρικό περιοδικό και το σούπερ μάρκετ οι επόμενες επιθέσεις ακολούθησαν με μεγάλη ταχύτητα – και η χώρα άρχισε σταδιακά να αλλάζει.

Παρίσι, Νοέμβριος 2015: 130 νεκροί. Νίκαια, Ιούλιος 2016: 86 νεκροί. Στρασβούργο, Χριστουγεννιάτικη αγορά, Δεκέμβριος 2018: 5 νεκροί. Αστυνομία του Παρισιού, Οκτώβριος 2019: 4 νεκροί. Και η λίστα συνεχίζεται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ