Μητσοτάκης : Δεν φταίει ο τουρισμός για την έξαρση της πανδημίας – Δεν πρέπει να πάμε σε τρίτο κύμα

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για κορωνοϊό, εμβόλια, οικονομία και ελληνοτουρκικά.

Ο κοροναϊός ήταν το θέμα που εύλογα μονοπώλησε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha, με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει τις αιτίες του δεύτερου κύματος και να απευθύνει έκκληση για προσοχή ώστε να μην οδηγηθούμε σε τρίτο κύμα.

Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι και η πίεση στο σύστημα υγείας, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ειδικά η Βόρεια Ελλάδα, είπε, δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ακόμα.

«Δυστυχώς έχουμε χάσει και πολλούς συμπολίτες μας. Στενάχωρο να μετατρέπεται το καθημερινό δελτίο θανάτων σε μια στατιστική» σημείωσε και τόνισε οτι  πρέπει να δουμε αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας. «Έχουμε αρχίσει. Θέλουμε να επιταχυνθεί ώστε να αισθανόμαστε άνετα ότι το λελογισμένο άνοιγμα δεν θα οδηγήσει σε τρίτο κύμα» ανέφερε.

Περαιτέρω, είπε πως για πετύχουμε μαζικό εμβολιασμό, απαιτούνται αρκετοί μήνες.

Συνεχίζοντας είπε ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, η εστίαση, δεν επιτρέπονται οι μετακινησεις από τη μία περιφέρεια στην αλλη. Η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή όσο τον Μάρτιο και υπάρχει φυσιολογική κούραση του κόσμου, σημείωσε και δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς περιορισμένος στο σπίτι του.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε κάτι από τη Χριστουγεννιάτικη σεζόν. Τόνισε ότι «θα σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους κλάδους».

Ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση, είπε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάδοσης του ιού και είναι πιθανό να μείνει κλειστή μέχρι το Πάσχα. «Το πιο πιθανό να μη λειτουργήσει η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έχουμε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού» πρόσθεσε. 

Τι θα έκανε διαφορετικά

Ερωτηθείς τι θα έκανε διαφορετικά, είπε ότι τον Ιούλιο θα έπρεπε να είναι πολύ πιο αυστηρός στην προειδοποίηση ότι το επόμενο κύμα θα επανέλθει ώστε να μην βρεθούμε αιφνιδιασμένοι.

«Έχω κι εγώ εντοπίσει πτυχές που ενδεχομένως εκ των υστέρων, με τη γνώση του χρόνου θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Τον Ιούλιο θα ήμουν πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι τη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να την έχουμε κλείσει μια εβδομάδα νωρίτερα.

«Έχω πει ότι μπορεί να έκλεινα τη Θεσσαλονίκη ή την Β. Ελλάδα νωρίτερα, αλλά δεν υπήρχε τότε τέτοια εισήγηση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Περαιτέρω, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εστιάζεται όχι τόσο στις πόλεις, αλλά στην περιφέρεια, στα χωριά, όπου ίσως η αστυνόμευση είναι πιο χαλαρή, και απηύθυνε έκκληση «να αποφύγουμε τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι, να περάσουμε Χριστούγεννα με την οικογένειά μας».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παραδέχτηκε ότι «πιαστήκαμε αιφνιδιασμένοι, αλλά όχι απροετοίμαστοι» από την ισχύ του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή όσο τον Μάρτιο και υπάρχει φυσιολογική κούραση του κόσμου, σημείωσε και δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς περιορισμένος στο σπίτι του.

Γιατί άνοιξε ο τουρισμός

Απαντώτας στους επικριτές του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συνέβαλε στο δεύτερο κύμα.

Προς απόδειξη αυτού, προέβαλε δύο επιχειρήματα: Πρώτον ότι χώρες που δεν άνοιξαν τον τουρισμό, όπως το Ισραήλ, χτυπήθηκαν και αυτές από το δεύτερο κύμα και δεύτερον ότι περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Κρήτη και η Κέρκυρα, δεν χτύπηθηκαν τόσο πολύ, σε αντίθεση με περιοχές όπως η Δράμα και η Πέλλα.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνοιξαν για τον τουρισμό. «Καλώς τον ανοίξαμε, θα υπάρχει κάποιο όφελος», σχολίασε.

«Καμία χώρα δεν έκανε τόσα τεστ στα σύνορά της όσα έκανε η Ελλάδα. Έγιναν και εξαντλητικά τεστ στους εργαζόμενους στον τουρισμό (αεροδρόμια, εστιατόρια, ξενοδοχεία κτλ.) με σχεδόν μηδενικά κρούσματα», κατέληξε.

«Προέχει να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ»

Αυτή τη στιγμή προέχει να κρατήσουμε το ΕΣΥ όρθιο, να δώσουμε ανάσες στους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν συγκλονιστικό αγώνα, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε αισιόδοξο ότι αρχίζει να μειώνεται η πίεση και προσέθεσε ότι έχουν προσληφθεί 7.000 γιατροί και νοσηλευτές και αυξήθηκε ο αριθμός των κρεβατιών εντατικής.

«Προσθέσαμε και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα όποτε κρίθηκε απαραίτητο. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου είδαμε ότι η συνεργασία δεν τελεσφόρησε προχωρήσαμε στη λογική της επίταξης. Υπάρχει ένα εθνικό σύστημα υγείας και οι δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα συστρατεύονται» σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ήταν πολύ δύσκολο το διάστημα προς τα τέλη του Οκτώβριο.

«Εκεί διαπιστώσαμε τη δυναμική της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Επιλέξαμε να πάμε σε καθολικό lockdown λίγο πιο χαλαρό από αυτόν που εφαρμόσαμε το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ήταν τόσο ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων που θεωρώ ότι καλώς πήγαμε σε πιο δραστικά μέτρα. Εκ των υστέρων όλοι προφήτες που θα έκαναν τα πράγματα διαφορετικά» σημείωσε.

Επίσης, επισήμανε ότι το ζύγι μεταξύ προστασίας δημόσιας υγείας και οικονομίας από την άλλη δεν είναι εύκολο.  «Όλες οι χώρες επιχείρησαν να συνυπάρξουν με τον ιό χωρίς να κλείσουν οικονομικές δραστηριότητες. Καμία δεν μπόρεσε να το κάνει» συμπλήρωσε.

Αυτοκριτική για την Πάρνηθα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο περιστατικό της Πάρνηθας, όπου πήγε για ποδήλατο και φωτογραφήθηκε χωρίς μάσκα.

«Ήταν λάθος που δεν φόρεσα μάσκα, όταν φωτογραφήθηκα. Δεν ήταν λάθος που πήγα να ασκηθώ γιατί επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον Alpha.

«Κάνω και εγώ τη δική μου αυτοκριτική και όπως την κάνω εγώ έτσι ζητώ από όλους να αναλογιστούν τις στιγμές προσωπικής ανεμελιάς ότι μπορεί να έκαναν ζημιά» συμπλήρωσε.

«Νομίζω ότι διογκώθηκε, αλλά μου έδωσε τη δυνατότητα να σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι το καλό παράδειγμα των πολιτικών. Ενοχλήθηκε που μια στιγμή ανεμελιάς διογκώθηκε τόσο» κατέληξε.

«Ειναι ψέματα ότι υπαρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής»

Στη συνέχεια απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τρεις φορές την εβδομάδα ο Σωτήρης Τσιόδρας τού παρουσιάζει όλα τα δεδομένα και υπογράμμισε: «Είναι ψέματα ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής. Έχουμε πολύ καλά δεδομένα και με βάση αυτά έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας».

«Παρακολουθούμε πώς κινείται ο κόσμος στην επικράτεια. Όλα τα δεδομένα διοχετεύονται σε σύστημα ανάλυσης. Τα ίδια δεδομένα βλέπουμε όλοι.»

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι υπήρχε ένα υποσύστημα καταγραφής από τον ΕΟΔΥ, αλλά υπογράμμισε ότι δεν ισχύει ότι υπάρχει διπλό σύστημα.

Το εμβόλιο

«Το εμβόλιο είναι ίσως η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτό τον πολύ σκοτεινό χειμώνα» τόνισε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «θαύμα της επιστήμης το γεγονός ότι έχουμε σε μήνες ασφαλή και αποτελεσματικά».

Εκτίμησε ότι στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, συμπληρώνοντας ότι «εντός 48 ωρών θα το έχουμε στη χώρα μας και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί».

Είπε ότι θα το κάνει πρώτος, «ή από τους πρώτους, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί όχι μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς» και τόνισε:

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί η καχυποψία ενός όχι ευκαταφρόνητου τμήματος την κοινωνίας που φοβάται. Σε ένα βαθμό καταλαβαίνω τη φοβία όμως τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα». 

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο δικό του «προσωπικό βίωμα για μία ασθένεια που δεν υπάρχει από το ’77». «Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Πέρασε από επώδυνες εγχειρήσεις για να ξαναπερπατήσει. Σήμερα η πολιομυελίτιδα δεν υπάρχει γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι» σημείωσε και επισήμανε:

«Τα εμβόλια δουλεύουν. Το ίδιο είμαι σίγουρος ότι θα γίνει με το εμβόλιο του covid». «Να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού» πρόσθεσε.

«Δεν υπήρξε ύφεση Μητσοτάκη»

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ζημιά θα είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ύφεση στην Ελλάδα μεγάλη όπως σε όλη την Ευρώπη, σημείωσε και προέταξε ότι θα πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε το κενό.

«Δεν υπήρξε ύφεση Μητσοτάκη. Και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές» επισήμανε και συμπλήρωσε: Και τώρα εν μέσω πανδημίας η χώρα αναγνωρίζεται από τις αγορές και από αυτούς που ασκούν κάποια εποπτεία στην ελληνική οικονομία και προχωρά σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Πολλοί επενδυτές επενδύουν μέσα στην κρίση στην πατρίδα μας.

Το κράτος είναι δίπλα στους πολίτες αναλαμβάνοντας το βάρος της μισθοδοσίας επιχειρήσεων, να στηρίξει με ρευστότητα όπως ποτέ επιχειρήσεις, να στηρίξει όσους νοικιάζουν καταστήματα, μαγαζιά, επιχειρηματίες, να μεταφέρει τις υποχρεώσεις πολιτών. Σημαντικό πακέτο το οποίο κράτησε παραγωγική οικονομία ζωντανή».

Περαιτέρω, αναγνώρισε ότι μια ύφεση 9%-10% δεν μπορεί να μην αφήσει πληγές και συνέχισε ότι από την άλλη, «αυτό που έχουμε κάνει είναι να κρατήσουμε επιχειρήσεις ζωντανές. «Θα έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία. Συνδέσαμε την επιστρεπτέα προκαταβολή με την προστασία θέσεων απασχόλησης» σημείωσε.

Κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη στον τομέα της επιστρεπτέας προκαταβολής τι πρέπει να επιστραφεί. Ως προς την ταχύτητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων, θα πρέπει να την αξιολογήσουμε όταν με το καλό όταν ξαναπάρει μπροστά η ελληνική οικονομία, ανέφερε.

Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ λέγοντας ότι έχει σκοπό να προστατεύσει συμπολίτες μας να κοκκινίσουν δάνειά τους, και το χαρακτήρισε εξαιρετικά πετυχημένο πρόγραμμα.

Άνοιγμα των σχολείων στις 7 Ιανουαρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε σίγουρος ότι τα σχολεία θα μπορέσουν να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την τηλεκπαίδευση, υπογραμμίζοντας ότι τα όποια προβλήματα υπήρξαν διορθώθηκαν και πως δεν φάνηκε τόσο μεγάλο το ψηφιακό χάσμα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Δεν φτάσαμε κοντά σε πόλεμο με την Τουρκία αλλά υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης»

Για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός είπε: “Έχουμε πετύχει να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές. Χρειάστηκε μεγάλυ συστηματική δουλειά για να εξηγήσουμε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Πιστεύω ότι η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος… Το βέτο παραπέμπει σε μία χώρα που είναι μόνη της, αλλά η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς συμμάχους”.

“Έχουμε περάσει πολλούς δύσκολους μήνες με την Τουρκία. Δεν φτάσαμε κοντά σε πόλεμο, αλλά υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης που έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτικοί και αποφασιστικοί στους χειρισμούς μας”.

Εκτίμησε ότι δεν είναι προς όφελος της Τουρκίας να συντηρεί την ένταση και ότι πρέπει να επαναξιολογήσει τη σχέση της με την Ευρώπη. 

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία και αν δεν μπορεί να βρεθεί μία λύση, να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Η Τουρκία είχε τη δυνατότητα από τον Οκτώβριο να αποσύρει το Oruc Reis αλλά δεν το έκανε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, θέτοντας ως προϋπόθεση για διάλογο με την Άγκυρα μια περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει αυτό το χρονικό διάστημα.

Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα

“Ποτέ στο παρελθόν η ευχή για υγεία δεν είχε μεγαλύτερη σημασία. Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Θα περάσω τις γιορτές με την οικογένεια μου. Δεν ξέρω αν θα έχουμε μαζί τον γιο μου, που υπηρετεί στον Έβρο. Ελπίζω να τον έχουμε τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Να σεβαστούμε όλοι τους κανόνες και να μην αναγκαστούμε να κλείσουμε άρον άρον”.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από