Κανείς πέραν του πρωθυπουργού της χώρας δεν θα πρέπει να επικοινωνεί τη θέση της Πολωνίας σχετικά με το βέτο που άσκησε στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του προέδρου σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα κι ενώ μέλη της κυβέρνησης στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα για το θέμα.
Κανείς πέραν του πρωθυπουργού της χώρας δεν θα πρέπει να επικοινωνεί τη θέση της Πολωνίας σχετικά με το βέτο που άσκησε στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του προέδρου κι ενώ μέλη της κυβέρνησης στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα για το θέμα.
Πότε θα απέσυρε το βέτο
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Πολωνίας Γιάροσλαβ Γκόβιν είπε την Πέμπτη πως η Πολωνία θα ήταν έτοιμη να άρει το βέτο της, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθετούσαν μια διευκρινιστική δήλωση σχετικά με τη σύνδεση των κονδυλίων της ΕΕ με το κράτος δικαίου, ωστόσο μία ημέρα μετά ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε πως η θέση της χώρας δεν έχει αλλάξει.
«Σε μια κατάσταση έντονων διαπραγματεύσεων όπως βρισκόμαστε σήμερα, οι ανακοινώσεις για τις διαπραγματεύσεις πρέπει να έρχονται από μία πηγή. Αυτή η πηγή είναι ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι», επισήμανε ο Κριστόφ Σέρσκι, ο προσωπάρχης του προέδρου της χώρας, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.
«Καμία άλλη πρόταση, που γίνεται από οποιονδήποτε άλλο, δεν θα πρέπει να έχει θέση».
Κορυφώνεται η διαμάχη
Η διαμάχη αναμένεται να κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα, με την προθεσμία για μια συμφωνία επί του προϋπολογισμού του 2021 να λήγει αύριο Δευτέρα και τρεις ημέρες αργότερα να διεξάγεται η ευρωπαϊκή Σύνοδος.
Το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού, το οποίο ανέφερε ο Γκόβιν, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Accord, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ασυμβίβαστη θέση που προβάλλει ένα άλλο μέλος του συνασπισμού, το κόμμα United Right, στο οποίο ηγείται ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεβ Ζιόμπρο.
Ο Ζιόμπρο έχει προειδοποιήσει έναντι μιας μαλθακής στάσης στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και έχει υποστηρίξει πως ο,τιδήποτε άλλο από το βέτο θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια της εμπιστοσύνης προς τον Μοραβιέτσκι, μέλος του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνης, που ηγείται του κυβερνώντος συνασπισμού.