Οι επιδημιολόγοι εκφράζουν ανησυχία για πολλές άγνωστες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων του πόσο διαρκεί η ανοσία, πώς μπορεί να μεταλλαχθεί ο ιός, τις προκλήσεις της διανομής εμβολίων και την πιθανή απροθυμία να δεχτούν το εμβόλιο ορισμένες ομάδες.
Ακόμα και με εμβόλια κατά του κοροναϊού στο δρόμο, πολλοί επιδημιολόγοι δεν αναμένουν ότι η ζωή τους θα επιστρέψει στο φυσιολογικό έως ότου εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν 700 επιδημιολόγοι, οι οποίοι μίλησαν στους New York Times.
Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι έχουν χαλαρώσει σε ορισμένες προφυλάξεις – τώρα πηγαίνουν στο μανάβικο ή βλέπουν φίλους σε εξωτερικούς χώρους, για παράδειγμα – αλλά είναι τόσο προσεκτικοί όσο ποτέ για πολλές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.
Στην άτυπη έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας, που δημοσιεύει και η Καθημερινή, οι μισοί δήλωσαν ότι δεν θα άλλαζαν τη συμπεριφορά τους έως ότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, ενώ ένα 30% ανέφερε ότι θα κάνουν κάποιες αλλαγές μόλις εμβολιαστούν οι ίδιοι.
Ένα μικρότερο ποσοστό δήλωσε ότι με δεδομένο ότι τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά, θα ήταν ασφαλές για τους Αμερικανούς να αρχίσουν να ζουν πιο ελεύθερα αυτό το καλοκαίρι: «Είμαι αισιόδοξη ότι τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του εμβολίου σημαίνουν ότι θα επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα έως ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», είπε η Kelly Strutz, επίκουρη καθηγήτρια στο Michigan State University.
Οι περισσότεροι ωστόσο επισήμαναν ότι, ακόμη και με τον εμβολιασμό, θα χρειαζόταν πιθανότατα ένας χρόνος ή και περισσότερο για επανεκκίνηση με ασφάλεια πολλών δραστηριοτήτων, ενώ ορισμένες πτυχές της καθημερινής ζωής ενδέχεται να μην επιστρέψουν ποτέ ξανά στο covid – free παρελθόν.
Ο Karin Michels, καθηγητής επιδημιολογίας στο UCLA, είπε ότι μπορεί να περάσουν πιθανότατα πολλά χρόνια έως ότου είναι αρκετά ασφαλές για να επιστρέψει στον τρόπο ζωής που είχε. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», πρόσθεσε.
Οι επιδημιολόγοι εκφράζουν ανησυχία για πολλές άγνωστες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων του πόσο διαρκεί η ανοσία, πώς μπορεί να μεταλλαχθεί ο ιός, τις προκλήσεις της διανομής εμβολίων και την πιθανή απροθυμία να δεχτούν το εμβόλιο ορισμένες ομάδες.
Οι ίδιοι ζουν με αυστηρές προφυλάξεις, πολύ πιο αυστηρές από εκείνες πολλών απλών Αμερικανών. Ωστόσο, αυτές οι προφυλάξεις έχουν εξελιχθεί από την περασμένη άνοιξη, καθώς οι επιστήμονες έχουν μάθει περισσότερα για το πώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός και τι τον αποτρέπει.
Οι επιστήμονες ρωτήθηκαν ποιες δραστηριότητες έκαναν ή ποιες θα έκαναν, εάν χρειαζόταν, τις τελευταίες 30 ημέρες. Από τις 23 αυτές δραστηριότητες, μόνο σε τρεις οι επιδημιολόγοι απάντησαν θετικά σε ποσοστό πάνω από 50%: Εξοδος για μικροδουλειές σε παντοπωλείο ή φαρμακείο, μεταφορά αλληλογραφίας χωρίς προφυλάξεις και βόλτα ή συνάντηση με φίλους σε εξωτερικό χώρο.
Στον αντίποδα, κάτω από το 4% των ερωτηθέντων παραβρέθηκε σε τελετή όπως γάμο ή κηδεία, συναντήθηκε με κάποιον που δεν γνωρίζει καλά ή παρακολούθησε συναυλία.
Την ίδια ώρα τα 3/4 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδιάζει να περάσουν τα Χριστούγεννα, το Χανουκά ή άλλες χειμερινές διακοπές μόνο με μέλη του νοικοκυριού του ή να μην γιορτάσει καθόλου.
Οι επικίνδυνες και οι λιγότερο επικίνδυνες δραστηριότητες
Λιγότερο επικίνδυνες
1. Μεταφορά αλληλογραφίας χωρίς προφυλάξεις (75%)
2. Πεζοπορία ή συγκέντρωση σε εξωτερικούς χώρους με φίλους (72%)
3. Επίσκεψη σε μπακάλικο ή φαρμακείο (46%)
Περισσότερο επικίνδυνες
1. Φαγητό στο εσωτερικό εστιατορίου (44%)
2. Παρακολούθηση γάμου ή κηδείας (43%)
3. Παρακολούθηση συναυλιών ή αγώνων (35%)
Στο μεταξύ, πολλοί επιδημιολόγοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους ότι τα μηνύματα των Αρχών για τη δημόσια υγεία δεν ήταν αποτελεσματικά και ένα αυξανόμενο κομμάτι των Αμερικανών φάνηκε να δυσπιστεί με την επιστήμη.
Τι έρχεται στο μέλλον
«Περιμένω ότι η χρήση μάσκας θα γίνει μέρος της καθημερινής μου ζωής, ακόμα και μετά την εφαρμογή ενός εμβολίου», δήλωσε η Amy Hobbs, ερευνητική συνεργάτης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins.
Παράλληλα, μεγάλο ποσοστό ανέφερε πως θα συνεχίσει την τηλεργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η χειραψία και οι αγκαλιές θα είναι πιο σπάνιες για μερικούς επιστήμονες.